Președintele american, Donald Trump, a promis luni să restabilească ordinea într-o Americă devenită prada unei izbucniri de furie istorică, amenințând cu folosirea armatei pentru a opri violențele.

Donald Trump, in timpul protestelor (twitter)Foto: Hotnews

Confrutnat cu tulburările legate de decesul lui George Floyd care se adaugă pandemiei de coronavirus, președintele Statelor Unite a anunțat desfășurarea în capitală a “mii de soldați puternic înarmați” și de polițișți, pentru a pune capăt “revoltelor” și “jafurilor”. El a apreciat că tulburările din ajun de la Washington sunt “o rușine”.

Cerându-le guvernatorilor să acționeze repede și în forță pentru „a domina străzile” și a întrerupe spirala violențelor, el le-a lansat un avertisment. „Dacă un oraș sau un stat refuză să ia deciziile necesare pentru a apăra viața și bunurile rezidenților săi, voi desfășura armata americană să rezolve repede problema în locul lor”, a declarat el, denunțând acte de „terorism intern”.

Așa cum amintește RTBF, președintele Statelor Unite a făcut de asemenea apel la poliție să „domine”.

Aceste declarații au produs vii reacții.

Așa cum a arătat în Belgia RTBF, șeful poliției din Houston s-a exprimat în legătură cu afirmațiile lui Donald Trump. „Dacă nu ai nimic constructiv de spus, ține-ți gura, pentru că pui în pericol bărbați și femei de circa 20 de ani”, a declarat el.

„Nu se pune problema să domini. E vorba să câștigi inimile și spiritele. Și să fie limpede. Noi nu vrem ca oamenii să confunde amabilitatea cu slăbiciunea”, potrivit Le Soir, citat de Rador.