Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat marți că, la fel ca poporul american, europenii sunt ”șocați și consternați” de moartea lui George Floyd, aceasta fiind rezultatul unui ”abuz de putere”, relatează Associated Press.

Josep BorrellFoto: Ministry of the President. Government of Spain

Înaltul însărcinat pentru afaceri externe le-a spus reporterilor că forțele de ordine nu trebuie să utilizeze poziția și mijloacele pe care le au la dispoziție în felul în care s-a întâmplat în ”nefericitul” caz al lui George Floyd care a murit asfixiat după ce patru polițiști l-au imoblizat la pământ și unul dintre ei i-a presat gâtul cu genunchiul, deși victima striga că nu mai poate respira.

Oficialul european a mai declarat că Europa susține ”dreptul la protest pașnic, dar, în același timp condamnăm violența și rasismul de orice fel, și, cu siguranță, facem apel la detensionarea” situației din SUA.

“Avem încredere în capacitatea americanilor de a-și uni forțele, de a vindeca națiunea și de a gestiona aceste probleme în vremuri dificile. (...) Orice viață contează. Viața celor de culoare contează și ea”, a mai declarat Borrell.

Mitinguri de solidarizare cu protestatarii anti-rasism din SUA au avut loc în aceste zile în mai multe orașe din lume, inclusiv în Europa, printre acestea numărându-se Londra și Paris. ​