Curtea de Apel București a decis redeschiderea dosarului 10 august

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 16 aprilie 2021, 19:34 Actualitate | Esenţial


Protest 10 august, Piata Victoriei
Foto: AGERPRES
Curtea de Apel București a decis vineri redeschiderea dosarului „10 august” vizându-i pe șefii Jandarmeriei care au coordonat intervenția din Piața Victoriei.

Decizia CAB a fost dată în urma unei contestații depuse de o persoană rănită în intervenția din 10 august 2018. Mai exact, plângerea fusese depusă de Ion Crăciunescu, unul dintre manifestanții răniți în urma intervenției Jandarmeriei. El a atacat decizia DIICOT de clasare a dosarului 10 august vizând conducerea Jandarmeriei.

Decizia Curții de Apel București este definitivă.

Amintim că, în 2 martie, judecătoarea Daria Miheț de la Tribunalul București a respins cererea DIICOT de redeschidere a dosarului 10 august, iar prin această decizie au scăpat de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.


”Solutia pe scurt: Dosar nr. 26619/3/2020 Incheiere: În baza art. 341 alin. 6 lit. b Cod procedură penală admite plângerea formulată de petentul Crăciuneanu Ioan împotriva ordonanței nr. 2122/D/P/2019 din data de 26.06.2020 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism şi, în consecinţă,: Desfiinţează ordonanța nr. 2122/D/P/2019 din data de 26.06.2020 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism in privinta solutiilor de:

 • clasare a cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, CHIRICĂ MIHAI DAN, CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN și SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă:
 • clasare a cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participaţie improprie la fals intelectual și participaţie improprie la uz de fals
 • clasare a cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă
 • clasare a cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului”
Trimite cauza la procuror in vederea :
 • - completarii urmaririi penale fata de suspecții CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, CHIRICĂ MIHAI DAN, CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN și SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN sub aspectul savarsirii infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă:
 • - completarii urmaririi penale cu privire la infracţiunile de participaţie improprie la fals intelectual prev. de art. 52 alin. 3 rap. la art. 321 alin. 1 Cod penal și participaţie improprie la uz de fals prev art. 52 alin. 3 rap. la art. 323 Cod penal,
 • -completarii urmaririi penale cu privire la infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu prev de art. 48 alin. 1 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal cu ref. la art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 296 alin. 2 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal,
 • -completarii urmaririi penale cu privire la infracţiunile de favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 cod penal, fals intelectual, prev. de art. 321 Cod penal și uz de fals prev. de art. 323 Cod penal. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu azi, 16.04.2021. Judecator Ghita Ciprian Alexandru

Cronologia dosarului 10 august

Dosarul 10 august a fost instrumentat inițial de Parchetul Militar.
În 28 iunie 2019, Parchetul General a anunțat că procurorii Secției parchetelor militare au declinarea competenței de soluționare a dosarului 10 august către DIICOT, pentru continuarea cercetărilor cu privire la organizarea, conducerea și modul de intervenție a forțelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanților, respectiv cu privire la "scopul faptelor unor grupuri de persoane care în ziua de 10 august 2018 au exercitat acțiuni de violență împotriva forțelor de ordine și măsura în care aceste acțiuni, prin amploarea și modul de desfășurare, au fost de natură să pună în pericol securitatea națională". La DIICOT, exista deja un dosar deschis ca urmare a unei sesizări depuse în septembrie 2018 de Jandarmerie, care a reclamat acţiuni împotriva ordinii constituţionale.

De asemenea, Secţia parchetelor militare a avut în lucru un dosar penal vizându-i pe şefii din Jandarmerie care au coordonat acţiunea jandarmilor, ce au intervenit în forță la protestul din Piaţa Victoriei. Este vorba despre colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti şi secretarul de stat Dan Chirică.

În 15 iulie 2020, la aproape 2 ani de la reprimarea violentă a mitingului diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT au clasat parțial dosarul 10 august. Astfel, au scăpat de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.

DIICOT a susținut că nu ar fi fost pregătită din timp reprimarea protestului, așa cum au afirmat o parte dintre manifestanții care au făcut plângeri penale împotriva jandarmilor. Prin urmare, conducerea Jandarmeriei de la acea vreme a fost scoasă de sub urmărire penală.

Procurorul Doru Stoica a invocat în ordonanţa de clasare "credinţa sinceră” a autorităţilor în aplicarea legii şi o complicitate morală a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei, care nu s-au delimitat de cei care au exercitat violenţe asupra forţelor de ordine, ci chiar s-au amuzat. Procurorul Doru Stoica a mai susținut în ordonanța de clasare că nu toate "victimele colaterale” ale violenţelor din Piaţa Victoriei au fost şi "victime inocente”.

"Încercarea jandarmilor de a-i extrage din mulţime pe cei violenţi a eșuat mai ales din cauza atitudinii protestatarilor asumaţi ca fiind paşnici", a mai arătat procurorul care a clasat dosarul.

În 4 august 2020, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului 10 august şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi ai Jandarmeriei: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică.

Giorgiana Hosu argumenta că procurorul care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar şi nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii. Ea mai spunea că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar și că ar fi trebuit citaţi și audiați la DIICOT, după preluarea dosarului de către această structură.

Giorgiana Hosu a fost numită la conducerea DIICOT în martie 2020, prin decret semnat de Klaus Iohannis, în pofida avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii. Tot prin decret semnat de Iohannis a fost numită procuror general Gabriela Scutea, tot în pofida avizului negativ al CSM. Postul de la DIICOT rămăsese vacant în octombrie 2019, după ce Felix Bănilă a demisionat, la solicitarea lui Klaus Iohannis, în urma cazului Caracal. Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT în septembrie 2020, în contextul în care soțul acesteia, Dan Hosu, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție.

Cererea DIICOT a fost trimisă la Curtea de Apel Bucureşti, iar de acolo a ajuns la Tribunalul București, care a amânat de mai multe ori pronunțarea unei decizii.

Marți, 2 martie, Tribunalul București a decis că dosarul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 rămâne clasat. Prin această decizie, foştii şefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriţi penal pentru intervenţia împotriva manifestanţilor.

Reamintim că peste 700 de oameni au depus plângeri penale după ce au fost agresați sau au inhalat gaze lacrimogene în urma intervenției jandarmilor.

La Secția parchetelor militare se mai află o parte din dosar privind cazuri punctuale în care unii jandarmi au intervenit cu violență împotriva protestatarilor. Mai exact, procurorii spun că aceștia "ar fi abuzat de prerogativele funcției publice cu care au fost investiți, exercitând violențe nejustificate împotriva unor protestatari".

CITEȘTE ȘI:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16945 vizualizari

 • +22 (30 voturi)    
  deschiderea (Vineri, 16 aprilie 2021, 19:41)

  sareta [utilizator]

  Important este ca deschiderea sa fie facuta incetisor ca sa nu mai fie ceva surprize.Doar se stie ca incet si bine (ptr.cine trebuie) este solutia nerezolvarilor
  • +19 (27 voturi)    
   Super veste pentru Justitie. Mineriada lui Dragnea (Vineri, 16 aprilie 2021, 19:59)

   relax4 [utilizator] i-a raspuns lui sareta

   ce a fost acolo a fost represiune, atac asupra populatiei civile, copii, batrani si femei gazati intentionat in timp ce jandarmii adusi din Craiova jucau hotii si vardistii cu o suta de ultras cat sa justifice bataile si gazarea zecilor de mii de cetateni.
 • +6 (32 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 16 aprilie 2021, 19:42)

  [anonim]

 • +9 (15 voturi)    
  Liviu Dragnea Vinovat (Vineri, 16 aprilie 2021, 20:03)

  un domn [utilizator]

  De Tot Poporul Gazat
 • -6 (26 voturi)    
  La deruta (Vineri, 16 aprilie 2021, 20:04)

  copci [utilizator]

  O redeschidere pentru a abata atentia de la scandalul momentului, cel din sanatate.
  • -10 (18 voturi)    
   Exact, este inca o fumigena (Vineri, 16 aprilie 2021, 21:00)

   traianw [utilizator] i-a raspuns lui copci

   Nu cumva sa se trezeasca poporul...
 • +1 (35 voturi)    
  rock (Vineri, 16 aprilie 2021, 20:24)

  TLiviu [utilizator]

  sa nu uitamde javra de Iohanis care a tutelat inchiderea dosarului si dupa aceia exact ca o JAVRA a sarit la gatul ministrului de justitie membru USR ...nenorocitul dracului de adormit !
  • +6 (18 voturi)    
   Sa nu uitam si de Perdoiu (Vineri, 16 aprilie 2021, 21:08)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui TLiviu

   Alta lepra uslista.
  • -1 (7 voturi)    
   Iohannis si predoiu (Sâmbătă, 17 aprilie 2021, 7:03)

   axxa [utilizator] i-a raspuns lui TLiviu

   cred ca sunt responsabili pentru decizia se inchidere a dosarului. Momentan st. ion promite sa fie altceva . Speram!
 • +10 (16 voturi)    
  Era si timpul (Vineri, 16 aprilie 2021, 21:17)

  benicio [utilizator]

  A fost absolut penibil ce s-a intamplat atunci si un experiment nociv pentru democratie. Sa dai cu gaze intr-o masa de oameni care protestau pasnic, ca la galeriile de fotbal pline de ultrasi, e o nebunie. Nu poate sa ramana asa, nu se poate sa nu raspunda nimeni pentru asta. Acum poate se finalizeaza cu ceva condamnari, sa nu se mai repete ineptia aia.
 • +10 (10 voturi)    
  IT, am o problema cu dosarul, cum o rezolv? (Vineri, 16 aprilie 2021, 21:18)

  izimmer [utilizator]

  Ati incercat sa-l inchideti si sa-l deschideti din nou?
  • +1 (1 vot)    
   Excelent! (Sâmbătă, 17 aprilie 2021, 8:59)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui izimmer

   Nu, nu imi fac iluzii ca o a se rezolve, dar comparatia este evidenta:
   S-a blocat?
   Da-i un reset!
 • +5 (13 voturi)    
  Bravo! (Vineri, 16 aprilie 2021, 21:19)

  Luk [utilizator]

  Bravo Ministrului Justitiei! Buna treaba.
 • +5 (9 voturi)    
  e clar (Vineri, 16 aprilie 2021, 21:57)

  EQUANT [utilizator]

  tineti-va, il mai taraie vreo cativa ani, sa dea speranta oamenilor, insa rezultatul va fi la fel.

  Ca si cu cel cu mineriadele, cu revolutia ...
 • -3 (11 voturi)    
  Au astia de lucru... (Vineri, 16 aprilie 2021, 22:33)

  VOX. [utilizator]

  ...pana la pensie (speciala).
 • -1 (9 voturi)    
  Decizia e oare 100 % definitiva? (Vineri, 16 aprilie 2021, 22:37)

  Tyrion.lann [utilizator]

  Si decizia de inchidere a dosarului era declarata ca fiind definitiva. Oare mai poate veni inca o decizie de la o instanta superioara, care sa fie definitiva care e si ultima?

  Sincer sa fiu, terminologia din dreptul romanesc mi se pare complet ridicola. Numesti o decizie ca fiind definitiva si dupa ai alta care e tot definitiva si intoarce totul cu 180 de grade.
 • +4 (10 voturi)    
  un pas inainte (Vineri, 16 aprilie 2021, 23:18)

  liviu_ [utilizator]

  dar faptul ca s-a ajuns aici e o dovada ca DIICOT e o mizeri si ca pnl a pus un incompetent la diicot sau chiar a avut intentia sa inchida dosarul deci... USL traieste!
 • +3 (3 voturi)    
  Excelent ! (Sâmbătă, 17 aprilie 2021, 4:23)

  Susufler0 [utilizator]

  Deci Daria Mihet a jucat doar un rol !

  PS. Si nu pe cel principal iar regia... :))
  • 0 (0 voturi)    
   Hmmmm.... (Sâmbătă, 17 aprilie 2021, 10:58)

   paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Problema pare sa fi fost modul in care a fost facuta solicitarea de redeschidere a Dosarului 10 august de catre DIICOT , prin Giorgiana Hosu .
   Nu stiu daca a fost rea intentie ...
   De multe ori este vorba de incompetenta ...
   Iar judecatorii de la TMB/CSM se manifesta ca niste adevarati stapani si nu se deranjeaza sa explice publicului ca problema este la ministerul public .
   Sau poate ca este vorba de manifestarea unei solidaritati de casta foarte gresit inteleasa ...
 • +1 (3 voturi)    
  Nu ne facem mari sperante! (Sâmbătă, 17 aprilie 2021, 8:57)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  Aparent, o veste buna.

  Dar pedesereul a reusit foarte bine sa inchida dosarul, de ce credeti canu pot sa il inchida si a doua oara?!
 • -3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 17 aprilie 2021, 9:28)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by