Decizia de a nu redeschide Dosarul 10 august nu este finalitatea pe care o așteptau oamenii care au fost în Piața Victoriei, au avut de suferit și știu pe pielea lor ce s-a întâmplat acolo, afirmă liderul USR-PLUS, Dacian Cioloș. El spune că, dincolo de responsabilităţile penale, o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz.

Dacian CiolosFoto: Parlamentul European
  • "Decizia de a nu redeschide Dosarul „10 august“ nu este finalitatea pe care o așteptam nici eu și nici cetățenii acestei țări care au fost în Piața Victoriei, au avut de suferit și știu pe pielea lor ce s-a întâmplat acolo.
  • Ca politicieni, vom respecta mereu deciziile justiției, chiar dacă uneori ele par nedrepte.
  • Dar, tot ca politicieni, avem o datorie morală față de aflarea adevărului. Cetățenii trebuie să știe cine sunt responsabilii politici pentru ce s-a întâmplat pe 10 august, cei pe care organele de anchetă penală par să nu îi găsească", a scrie pe Facebook Dacian Cioloș.

El crede că Parlamentul are căderea de a ancheta acele evenimente exact prin prisma responsabilităților de decizie politică ce au determinat comportamentul forțelor de ordine: "Eu unul vreau să știu ce s-a întâmplat pe 10 august și cred că o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz, dincolo de responsabilitățile penale".

Dosarul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 rămâne clasat, a decis marți Tribunalul București, care a respins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei

. Prin această decizie, foştii şefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriţi penal pentru intervenţia împotriva manifestanţilor.

Decizia Tribunalului București este definitivă.