Consiliul Superior al Magistraturii a decis joi să sesizeze Inspecția Judiciară în urma criticilor aduse în spațiul public după decizia Tribunalului București de clasare a dosarului 10 august. Decizia a fost luată la propunerea judecătoarei Andrea Chiș, iar în aceeași ședință CSM a repins o propunere similară a ministrului Justiției, Stelian Ion.

Sediul CSMFoto: Agerpres

Decizia a fost luată în ședința plenului, desfășurată în prezența ministrului Justiției, Stelian Ion. Propunerea a fost făcută de judecătoarea Andrea Chiș.

"Este nevoie să aflăm ce s-a întâmplat și să răspundem preocupărilor societății. Dacă am gresit, să ne asumăm, daca nu, să explicăm", a spus judecătoarea.

Argumentele invocate de judecătoarea Andrea Chiș:

  • "Independența noastră nu este ceva care funcționează undeva în eter, independența noastră este nevoie să fie susținută de societatea civilă. Acele țări care nu au avut susținerea societății civile se confruntă în prezent cu un asalt al executivului asupra justiției. Ca să avem susținerea societății civile, este nevoie să comunicăm deschis cu societatea civilă și să atingem punctele care sunt esențiale din perspectiva societătii cuiivile (...)
  • Având în vedere că hotărârea (n.r. Tribunalului București privind clasarea dosarului 10 august) nu este motivată, cred că luarea unei poziții la ora actuală în acest plen nu este posibilă. Așadar, propunerea este să trimitem la Inspecția Judiciară să se facă cercetări, să se întoarcă raportul.
  • În acest moment, semnalul nostru este că luăm foarte în serios ceea ce se discută în spațiul public, că întelegem să facem toate verificările care se impun și să reluăm discuțiile când vom avea toate datele necesare. Fără ca prin aceasta să punem presiune pe vreunul dintre colegii noștri, având în vedere că hotărârea este în stadiul de redactare".

A fost supusă la vot "propunerea de apărare a independenței sistemului judiciar față de afirmațiile din spațiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului intitulat generic 10 august". CSM a decis sesizarea Inspecției Judiciare.

Primul care a cerut CSM să ia o poziţie privind apărarea independenţei sistemului judiciar în legătură cu suspiciunile apărute în percepţia publică conform cărora a lipsit o anchetă efectivă în dosarul "10 august" a fost ministrul Justiției, Stelian Ion. Propunerea sa de suplimentare a ordinii de zi cu acest punct a fost însă repinsă.

  • "Am o solicitare de apărare a independenţei, libertăţii, imparţialităţii sistemului judiciar în ansamblul său legat de o percepţie care se conturează în spaţiul pubic vizând suspiciuni de lipsa unei anchete efective, astfel cum a fost definită prin jurisprudenţa CEDO în dosarul generic denumit "10 august".
  • Cred că este foarte important ca sistemul judiciar să aibă un răspuns la aceste discuţii din spaţiul public şi să aibă o reacţie, bineînţeles după o analiză foarte atentă, pentru că o astfel de percepţie poate afecta reputaţia întregului sistem judiciar în ansamblul său şi nu este corect şi nu este de dorit să se întâmple acest lucru", a declarat Stelian Ion în ședința de joi a plenului CSM.

El a adăugat că lumea aşteaptă un răspuns din partea sistemului judiciar.

  • "Nu mă găsesc aici pentru a critica o anumită soluţie, nu voi face acest lucru. Repet, este rolul CSM şi, eventual, al Inspecţiei Judiciare să facă anumite verificări, dacă veţi aprecia şi dumneavoastră acest lucru.
  • Sunt chestiuni legate în principal de dreptul la apărare din perspectiva persoanelor vătămate, audierea acestora. Trebuie să se facă verificări sub acest aspect", a spus ministrul Justiţiei.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a "condamnat cu fermitate derapajele de limbaj în transmiterea mesajului public” din declarațiile USR-PLUS și ale unor politicieni privind decizia Tribunalului București de clasare a dosarului 10 august. Judecătorii din CSM au reacționat dur, susținând că "a fost depăşită orice limită admisibilă a libertăţii de exprimare".

Dosarul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 rămâne clasat, a decis marți Tribunalul București, care a respins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei. Prin această decizie, foştii şefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriţi penal pentru intervenţia împotriva manifestanţilor.

Decizia Tribunalului București este definitivă. Magistratul de la Tribunalul București care a respins cererea DIICOT de redeschidere a dosarului 10 august este Daria Miheț, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Hotărârea a generat reacții aprinse în spațiul public, inclusiv din partea premierului Florin Cîțu, care s-a declarat dezamăgit de această hotărâre, spunând că experții analizează dacă mai există și alte căi de atac.

Tribunalul București a răspuns reacțiilor critice din spațiul public generate de decizia instanței prin care a fost clasat definitiv dosarul 10 august și scapă de răspundere penală foștii șefi ai Jandarmeriei pentru intervenția violentă la mitingul diasporei. Tribunalul susține că decizia a fost luată "pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoţii şi sentimente".