CULTURĂ
Seri de Operă Online: "Turandot", de Giacomo Puccini, şi "Opus 73 (Iubire nesfârşită)", de Ludwig van Beethoven Opera Națională București transmite în cadrul programului Seri de Operă Online spectacolele "Turandot" de Giacomo Puccini, "Opus 73 (Iubire nesfârșită)" de Ludwig van Beethoven. Opera Naţională Bucureşti transmite săptămânal online câte două dintre cele mai apreciate spectacole din repertoriul instituţiei.
Noutățile lunii mai la Grupul Editorial Trei Editura Trei aduce la cunostinta iubitorilor de carte ultimile noutati editoriale. Luna mai aduce in portofoliul editurii cinci noi titluri de carte: Prieten imginar, Stephen Chbosky, Unde pădurea întâlnește stelele, Glendy Vanderah, Balcanii. Naționalism, război și Marile Puteri 1804–2012, Misha Glenny, Libertatea interioară, Christophe André, Alexandre Jollien & Matthieu Ricard si Cartea de bucate a lui Pettson și Findus, Sven Nordqvist.
Piesa românească "Dumnezeu se îmbracă de la second-hand" de Iulian Margu, regizată de Ion Caramitru, ține afișul TNB on-line Luni, 11 mai, debuteaza o nouă săptămână de conferințe online, la TNB. În week-end, pentru a treia săptămână consecutiv, după "Năpasta" de I.L.Caragiale și "Allegro, ma non troppo" de Ion Minulescu, piesa românească își revendică un loc privilegiat. Și acest final de săptămână ne oferă șansa de a vedea o parte dintre actorii pe care publicul așteaptă să-i reîntâlneasca în sălile teatrului. Până atunci, vă prezentăm programul pe care îl veți putea urmări de luni până duminică, pe canalul de Youtube al Teatrului Național din București. Spectacolul acestei saptamani este "Dumnezeu se îmbracă de la second-hand" de Iulian Margu, regizat de Ion Caramitru.
Noutati editoriale Humanitas: Radu Paraschivescu, Recviem vesel pentru tata O nouă carte de Radu Paraschivescu apare la Humanitas, Recviem vesel pentru tata, o poveste-pastel, o poveste-zefir, o poveste-cutremur. Istoria semicentenară a doi buni prieteni, tată şi fiu. Nouă povestiri jucăușe și empatice despre solidaritate și tandrețe, Recviem vesel pentru tata este o aducere aminte în cheia bunei dispoziții.
Noutati editoriale Humanitas: Lucian Boia, Românii și Europa. O istorie surprinzătoare În seria de autor "Lucian Boia" a Editurii Humanitas a apărut volumul Românii și Europa. O istorie surprinzătoare, simultan în ediție tipărită și în format digital. Potrivit autorului "paginile care urmează sunt în directă legătură cu eseurile mele anterioare privitoare la români și istoria lor, în primul rând cartea apărută în 2012 sub titlul, bine întipărit în conștiința publică, De ce este România altfel? De data aceasta, urmăresc parcursul european al societății românești, plin de evoluții spectaculoase și de întorsături de tot felul, căruia i se potrivește de minune același calificativ: «altfel»."
Ministrul Culturii: Deschiderea muzeelor va depinde de manageri / Cinematografele ar putea să-şi reia programul / Teatrele mai au de aşteptat Ministerul Culturii propune reluarea progresivă a activităţilor din domeniul artistic şi cultural. În primă etapă se vor deschide muzeele, dar acest lucru "depinde de fiecare manager de instituţie, daca va putea implementa normele de siguranţă pentru vizitatori", şi reluarea programelor cinematografelor, dar cu maximum 50 de spectatori. Teatrele ar urma să se redeschidă abia mai târziu.
VIDEO Juriul Pulitzer a premiat cu menţiune o jurnalistă de la a cărei moarte au trecut 89 de ani / Lista premiilor Premiile Pulitzer pentru jurnalism au fost anunțate, luni, printr-o transmisiune online din sufrageria celei care administrează premiile. O mențiune specială a primit Ida B. Wells, de la a cărei moarte se implinesc 89 de ani și care a marcat începuturile jurnalismului de investigaţie.
TOUCHING - prima expoziție de fotografie de teatru vernisată în spațiu virtual 3D Pe 6 mai, de la ora 19:11, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie de teatru „Touching”, cu imagini realizate de Florin Ghioca, fotograful oficial al Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București. Întrucât perioada pe care o traversăm impune restricții de circulație și de mișcare în spații publice, vernisajul va avea loc într-o galerie de artă virtuală 3D găzduită la Berlin, care va putea fi vizitată la fel ca orice altă galerie, doar că de acasă, din fața calculatorului, de pe tabletă sau chiar de pe telefon.
„Simfonia nr. 9“ și „Te Deum“ de Anton Bruckner, în stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu“ Joi, 7 mai 2020, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online, va fi transmisă înregistrarea unui concert vocal-simfonic susținut în 14 noiembrie 2019 de Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii "George Enescu", dirijate de Gerd Schaller. Programul cuprinde două lucrări din creația lui Anton Bruckner: „Simfonia nr. 9“ și „Te Deum“.
Expoziţia Enescu: O viață în imagini la Tinerimea Română - online, din 4 mai Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă “ Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be, în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu - compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.
Noutati editoriale Humanitas: Tatiana Niculescu, Seducătorul domn Nae. Viața lui Nae Ionescu La 130 de ani de la nașterea lui Nae Ionescu, Tatiana Niculescu ne propune o nouă carte în seria sa de biografii dedicată personalităților din România interbelică: Seducătorul domn Nae. Viața lui Nae Ionescu. Această carte-portret este o incursiune pasionantă în aventura unei vieți care nu și-a epuizat niciodată misterele.
Program online la TNB: 4 conferințe și o comedie de Minulescu De luni până joi, Teatrul Național din București continuă și în această săptămână difuzarea online a unor prelegeri susținute în cadrul programului Conferințele TNB. La sfârșitul săptămânii, comedia are spațiul ei privilegiat, rezervat online, după un program deja cunoscut, cu 3 difuzări : vineri de la ora 16.00, sâmbătă și duminică de la ora 18.00. Piesa Allegro ma non troppo de Ion Minulescu, în regia lui Răzvan Popa, va fi difuzată pe canalul de Youtube TNB.
Ziua mondială a libertăţii presei (UNESCO) / "Jurnalismul fără teamă sau favoruri" În fiecare an, la 3 mai, sunt marcate principiile fundamentale ale libertăţii presei şi este adus un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timpul exercitării profesiei, potrivit Agerpres. În 2020, tema campaniei mondiale pe care UNESCO o lansează pe canalele media şi social media, pune accentul pe "Jurnalismul fără teamă sau favoruri" într-un peisaj mediatic din ce în ce mai complex.
Deschiderea muzeelor, bibliotecilor şi librăriilor, în prima etapă. Desfăşurarea evenimentelor cu 50, 100, 300 de participanţi, în etapa a doua - propunerile ministrului Culturii Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, spune că va propune Ministerului Sănătăţii reluarea progresivă a activităţii în domeniul artistic. Într-o primă etapă se va avea în vedere deschiderea muzeelor, bibliotecilor şi librăriilor, după care, într-o etapă ulterioară, progresiv, se va permite desfăşurarea evenimentelor cu 50, 100, 300 de participanţi.
Ziua George Enescu la Radio România Muzical - online și on air Luni, 4 mai, se împlinesc 65 ani de la dispariția celui care rămâne un simbol al culturii muzicale românești: George Enescu - compozitor, violonist, pianist, dirijor și ilustru profesor. Radio România Muzical marchează această zi cu proiecte care se derulează online, pe contul Facebook Radio România Muzical, dar și în cadrul programului de radio on air.
Dans cu Mr. Gaga, De Ziua Internațională a Dansului De Ziua Internațională a Dansului, TIFF Unlimited le face iubitorilor dansului modern o propunere irezistibilă: Mr. Gaga, un film pasionant despre celebrul coregraf israelian Ohad Naharin, un geniu artistic care și-a creat propriul limbaj de mișcare, Gaga. Miercuri, 29 aprilie, de la 21:00, îl poți vedea gratuit pe unlimited.tiff.ro.
UNITER lansează Biblioteca Virtuala Cea mai bună piesă românească UNITER își restructurează proiectele și vine în întâmpinarea iubitorilor de teatru cu o ofertă culturală adaptată la situația de criză socială pe care o traversăm zilele acestea. UNITER lansează Biblioteca Virtuală Cea mai bună piesă românească. Astfel, pe site-ul www.uniter.ro și pe pagina oficială de facebook a UNITER vor fi postate în format digital textele acestor piese din ultimele zece ediții ale concursului.
Festivalul Internațional Shakespeare, home edition continuă până duminică, 3 mai Ediția online a Festivalului Internațional Shakespeare, care a început pe 23 aprilie, va continua până duminică, 3 mai, pe pagina de Facebook a festivalului, https://www.facebook.com/shakespearefestivalcraiova. Miercuri, 29 aprilie, de la ora 19:00, va fi difuzat legendarul spectacol ”Hamlet” sub direcţia de scenă a lui Tompa Gábor pe scena Teatrului Național ”Marin Sorescu” din Craiova, cu Adrian Pintea într-un rol antologic. Tompa Gábor a primit pentru acest spectacol Premiul pentru regie la Gala Premiilor UNITER, stagiunea 1996-1997.
Ministrul Culturii la RFI: Muzeele, bibliotecile și librăriile, printre primele care se vor redeschide Primele instituții de cultură care s-ar putea redeschide după relaxarea restricțiilor legate de coronavirus în România sunt muzeele, bibliotecile și librăriile. O spune la RFI ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, care precizează însă că nu toate muzeele își vor redeschide porțile, ci numai acelea unde pot fi implementate anumite măsuri de siguranță.
Care este cel mai valoros lucru produs în România? Am putea să le luăm pe toate la rând, dar cel mai probabil ne vom opri la cele mai dezirabile câteva: un apartament ori o casă proaspăt construite în centrul capitalei – iar aici se vehiculau, cel puțin înainte de criza economică actuală, prețuri, pentru cele mai scumpe penthouse-uri, între 3 și 6 milioane de euro; apoi cea mai scumpă mașină produsă în România, probabil un model de Ford, care nu depășește însă 20.000 de euro.

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by