CULTURĂ
INTERVIU Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalul „George Enescu”: Fabio Luisi a zis că este cel mai mare festival la care a participat vreodată / În 2021 vor veni Filarmonica din Viena, Scala din Milano... L-am întâlnit pe Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Internațional „George Enescu”, la trei zile de la încheierea ediției a XXIV-a din acest an, pentru a face nu atât un bilanț, cât pentru a afla detalii poate mai puțin cunoscute din cele peste trei săptămâni de festin muzical. La ediția recent încheiată, în cele 23 de zile de festival au fost 83 de concerte, au participat 2500 de artiști din peste 50 de țări, s-au cântat 313 lucrări (149 de compozitori) și s-au vândut 120000 de bilete.
Despre inteligența animalelor și etica în era inteligenței artificiale – dezbateri de știință Editura Humanitas vă invită să participați la două dezbateri de știință, sâmbătă, 28 septembrie, la ora 17.00 și duminică, 29 septembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu. Cele două întâlniri sunt incluse în programul de evenimente și prezentări de știință din cadrul Bucharest Science Festival.
webPR: Noaptea Cercetătorilor la Antipa Cum vedem noi un cercetător? Cu ochelari mari, bineînțeles, cu părul alb, vâlvoi de la atâta știință, puțin aiurit și cu care vorbești greu, căci numai el înțelege ce spune, cu fraze complicate și cuvinte imposibil de pronunțat.
María Dueñas, autoarea bestsellerului Iubirile croitoresei, în dialog cu Carmen Mușat Luna octombrie debutează la Institutul Cervantes cu un eveniment de excepție, în cadrul căruia publicul va avea ocazia să o întâlnească pe María Dueñas, una dintre cele mai cunoscute scriitoare spaniole contemporane, devenită celebră în toată lumea pentru romanul Iubirile croitoresei, tradus în peste 35 de limbi și devenit bestseller internațional.
webPR Festivalul Internațional George Enescu, ediția 2019, la final/ Summit-ul internațional al muzicii clasice din România, a captat atenția a peste un sfert de milion de iubitori ai muzicii Ediția 2019 a Festivalului Internațional George Enescu - “…le rendez-vous de la planète musicale” - s-a încheiat în acordurile Simfoniei nr.1, de Ceaikovski, cu viziunea copleșitoare a Orchestrei Regale Concertgebow din Amsterdam. Melomanii au petrecut aproape 200 de ore imersați în muzică interpretată la cel mai înalt nivel internațional.
Zilele Culturii Palestiniene: 27-29 septembrie, la Muzeul Țăranului Român Prima ediţie a "Zilelor Culturii Palestiniene” se va desfăşura în incinta şi în curtea Muzeului Național al Țăranului Român din Bucureşti, între 27 şi 29 septembrie 2019. "Zilele Culturii Palestiniene" vor aduce muzică, expoziţii de fotografie, dansuri tradiţionale, prezentare a costumelor tradiţionale palestiniene, prezentarea turismului, literatura palestiniană şi gastronomie autentică. Deschiderea evenimentului va avea loc vineri, pe 27 septembrie, de la ora 17:00, cu un program artistic şi cu vernisajul unei expoziții de fotografie.
Adam Michnik, Evgheni Vodolazkin, Andrei Codrescu și José Luís Peixoto vin în octombrie la Timișoara Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), plănuită să aibă loc în perioada 23-26 octombrie, le prilejuiește iubitorilor de literatură din orașul de pe Bega întâlnirea cu nume importante ale literaturii universale contemporane, alături de scriitori români de primă mărime. Adam Michnik, Evgheni Vodolazkin, Andrei Codrescu și José Luís Peixoto vor fi prezenti în octombrie la Timișoara.
Turneul naţional extraordinar Violoncellissimo - Clasic la puterea a treia Turneul naţional „Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo” îşi propune între 3 şi 11 octombrie o incursiune sonoră unică în lumea violoncelului, prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan. Turneul naţional va trece prin 6 oraşe ale ţării - Tulcea, Piteşti, Alba Iulia, Arad, Bucureşti şi Bistriţa și îi va avea în prim plan pe violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu.
Despre Annie Bentoiu și Timpul ce ni s-a dat. 1944–1959 - un veritabil manual de istorie - viu, pasionant - a acelor vremuri cumplite Editura Humanitas vă invită joi, 26 septembrie, de la ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la dezbaterea dedicată volumului Timpul ce ni s-a dat. Memorii. 1944-1959 de Annie Bentoiu. La eveniment vor participa Ioana Bentoiu, Cristina Cioabă, Ioan Stanomir și Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas.
Capodopere ale marilor maeștri ai picturii românești, la Palatul Suțu Muzeul Municipiului București vă invită vineri, 4 octombrie, ora 18.00, la vernisajul expoziției tematice „Natură moartă, natură vie - Capodopere din Colecția Pinacotecii Municipiului București”, eveniment care va avea loc la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2). Expunerea - concepută ca un spectacol al frumosului, o invitație la o fantastică întâlnire cu operele greilor artei plastice românești - propune publicului o incursiune plină de culoare prin istoria artei noastre, având drept pretext prezentarea a două genuri artistice extrem de apreciate de colecţionari şi de amatorii de artă: natura moartă (statică) şi peisajul (natura vie).
Nume mari ale baletului internațional vin la București la Gala de Balet „Carmen Sylva” Nume mari ale baletului vin în România, pentru un spectacol unic de balet, dedicat reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva). Pe scenă vor urca artiști precum celebra Iana Salenko și partenerul ei Dinu Tămăzlăcaru, ambii prim-balerini la Staatsballett Berlin; Francesca Velicu, demi-solistă la English National Ballet, pentru prima dată pe o scenă din România după ce a câștigat premiul Olivier în 2018; Julian MacKay, prim-balerin la Mikhailovsky Theatre; Marina Minoiu, balerină la Royal Danish Theatre și prim-balerinul Brooklyn Mack, care în prezent dansează la English National Ballet.
webPR Treimea Ideilor/ Retrospectiva celei de-a treia părți a Festivalului Internațional George Enescu Ultimele opt zile ale Festivalului Internațional “George Enescu” au adăugat virtuozității și emoției o nouă coordonată, cea a ideilor și temelor deschise spre dialog și meditație. Publicul a avut ocazia să sondeze viziuni, concepte și idei în marile opere prezentate, pe de o parte. Premiere pe scenele românești cum sunt Peter Grimes, al lui Benjamin Britten și Moise și Aron, a lui Schoenberg sau piese abordate foarte rar, cum este Jeanne d’Arc, a lui Honneger au livrat explicit în librete mari teme actuale și azi.
Festivalul Fanfarelor la Timisoara Zece fanfare faimoase, sute de alămuri vor crea o atmosferă irezistibil de voioasă duminică, 22 septembrie 2019, la cea de-a XXXI– a ediție a Festivalului Fanfarelor la Timișoara, în Grădina de Vară a Sălii Capitol.
Plimbare în pași de dans prin parc, în premieră națională, la Sibiu! Teatrul „Gong” prezintă pentru prima dată în România conceptul „Happy Manif”, un demers coregrafic inițiat de David Roland și Valeria Giuga (Franța). Spectacolul va fi prezentat publicului larg sâmbătă, 5 octombrie, de la orele 11:00 și 16:00, în Parcul Tineretului din Sibiu.
Weekend muzical la Palatul Suțu Seria de concerte Museicorum, afiliate în acest an Festivalului Internațional George Enescu, se încheie cu trei evenimente de excepție care vor avea loc la sfârșitul acestei săptămâni. Muzeul Municipiului București invită publicul să asculte de vineri și până duminică o seamă de muzicieni talentați, care au pregătit excelente repertorii prin care își doresc să marcheze cu succes finalul proiectului Museicorum 2019, oferit iubitorilor de muzică în luna septembrie, în cadrul celei de-a V-a ediții.
Pe 19 septembrie, Cristian Mandeal deschide stagiunea la Filarmonica din Brașov Deschiderea noii stagiuni la Filarmonica din Braşov va avea loc în seara de 19 septembrie, la Sala Patria, Cristian Mandeal continuând şi în noua stagiune seria concertelor Brahms la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Brașov, al cărei dirijor invitat principal este.
webPR: Peste 50 de reprezentații de muzică, dans, teatru, poezie, acrobații și jonglerii cu foc vor avea loc la prima ediție a Art in the Street Iași Ieșenii sunt așteptați în stradă, în 28-29 septembrie 2019, pentru a se bucura de momentele speciale oferite de cei peste 20 de artiști români care vor da viață primei ediții Art in the Street Iași. Muzica, dansul, teatrul, poezia, acrobațiile, beatboxul, jongleriile cu foc și multe alte activități vor anima timp de două zile Esplanada și în Piața Unirii Iași, din dorința de a da un nou înțeles spațiului public și de a crea întâlniri inedite între arta stradală și locuitorii orașului.
​Un nou spectacol de Alexander Morfov la TNB: Neguțătorul din Veneția! Teatrul Național I. L. Caragiale din București anunță premiera spectacolului „Neguțătorul din Veneția” de William Shakespeare, care va avea loc în zilele de 20 și 22 septembrie 2019, ora 19.30, la Sala Studio. Regia spectacolului este semnata de bulgarul Alexander Morfov. Al. Morfov este la a patra colaborare cu TNB, după „Vizita bătrânei doamne” de Fr. Dürrenmatt, „Furtuna” de W. Shakespeare și „No Man’s Land” de Danis Tanovic.
Traian Băsescu: România trăiește și astăzi după voința lui Hitler și Stalin Fostul președinte al României Traian Băsescu a afirmat, miercuri, că Pactul Ribbentrop-Molotov este unul dintre cele mai ticăloase din ultimele secole și că România trăiește și în prezent după voința lui Adolf Hitler și Iosif Stalin, potrivit Mediafax.
A murit regizorul Alexandru Darie Managerul Teatrului Bulandra, regizorul Alexandru Darie, care suferea de ciroză și era pe listele de transplant hepatic, a murit miercuri. Informaţia a fost confirmată de mama lui vitregă, Anca Pandrea, scrie Europa FM. Ducu Darie era internat în stare gravă la Institutul Fundeni.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version