CULTURĂ
Humanitas Live Online: "De ce Binele se cuvine să ne afle pregătiți. Un jurnal din vremea pandemiei" Joi, 15 aprilie, ora 19.30 sunteti invitati la o întâlnire live online cu Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, în dialog cu Tatiana Niculescu și Ștefan Colceriu despre volumul „De ce Binele se cuvine să ne afle pregătiți. Un jurnal din vremea pandemiei“, recent apărut la Humanitas. O carte care inspiră curaj și luciditate, lipsită de comodități trufașe și de complicități facile. O carte aflată în așteptarea Binelui, oricare ar fi greutățile timpului.
Motivul pentru care Google îl onorează cu un Doodle pe Johannes Gutenberg astăzi Puține persoane din istorie au avut un asemenea impact asupra omenirii ca Johannes Gutenberg, inventatorul german din secolul XV a cărei presă tipografică a declanșat o revoluție a cunoașterii ce s-a răspândit în întreaga lume, scrie CNET.
Lansare de carte #online: "In amintirea memoriei" de Maria Stepanova Miercuri, 14 aprilie, ora 19.30 sunteti invitati să vizionați lansarea romanului În amintirea memoriei de Maria Stepanova, distins în Rusia cu Premiul Bolșaia Kniga în 2018, Premiul Iasnaia Poliana – Alegerea cititorilor 2018 și Premiul Literar NOS 2019. În 2020 cartea Mariei Stepanova a primit Brücke Berlin Literatur-und Übersetzerpreis, unul din cele mai importante premii pentru carte străină și traducere din Germania, iar în 2021 a fost nominalizată (Long List) la International Booker Prize 2021. În amintirea memoriei a apărut recent în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Luanei Schidu.
445 de inscriși la Concursul Național "Ion Creangă" de creație literară - Povești, ediția 2021 Concursul Naţional „Ion Creangă” de creaţie literară - Povești, destinat românilor de pretutindeni şi organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iaşi a inchis lista de inscrisi la numarul 445. Participantii sunt copii, adolescenți și adulți (care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor) din România, Republica Moldova, Belgia și Franța, anunta MNLR Iasi. Premiile urmează a fi anunțate public în cadrul evenimentului Colindătorii la Bojdeucă, ce va avea loc în data de 26 decembrie 2021.
Ioana Maria Stăncescu, laureată a 'Festival du Premier Roman' de la Chambéry Ioana Maria Stăncescu, autoarea romanului "Tot ce i-am promis tatălui meu" este laureata ediției din 2021 a Festival du Premier Roman de la Chambéry, în urma votului a peste 3000 de cititori. Romanul de debut al Ioanei Maria Stăncescu a fost publicat de Editura Trei anul trecut, în luna martie. Tot ce i-am promis tatălui meu este povestea Adei, o femeie care își trăiește iubirile, temerile și supraviețuirea în fața unei boli nemiloase între Paris și București.
Eveniment Humanitas live, online: prezentarea volumului „Biblia după textul ebraic. Numerii. Deuteronomul “ Marți, 13 aprilie, ora 19.30, vă invităm la primul eveniment din seria de dialoguri Humanitas online dedicate cărților fundamentale și marilor lor traducători. O întâlnire despre Biblia după textul ebraic. Numerii. Deuteronomul cu Francisca Băltăceanu, Monica Broşteanu și întreaga echipă multiconfesională de traducători. Moderator: Alexandru Mihăilă.
Oameni de film, cu sacoșa de rafie plină de dosare la coadă la CNC. Tudor Giurgiu: Cam așa se lucrează la noi în cinematografie Regizorul Tudor Giurgiu a postat mai multe fotografii cu oameni din cinematografie în timp ce stau la coadă la Consiliul Național al Cinematografiei (CNC) având sacoșe de rafie care conțin dosarele pentru finanțare de filme: "Cam așa se lucrează la noi în cinematografie".
Anthony Hopkins, printre marii câștigători ai premiilor BAFTA 2021 / Lista completă a nominalizărilor Lungmetrajul ''Nomadland'', povestea unei comunităţi de nomazi moderni care străbat vestul Statelor Unite în rulote, a fost marele câștigător și la ediția BAFTA din acest an, actorul veteran Anthony Hopkins adjudecându-și unul dintre cele mai râvnite premii anunță Reuters și Agerpres.
Cum se construiește un teatru independent: proiectul Grivița 53 Luni, 12 aprilie, la ora 19.30, Humanitas online&live vă propune o întâlnire cu proiectul Grivița 53, teatrul independent pe care regizoarea Chris Simion-Mercurian îl ridică începând din 2017, construind pereții clădirii din cărămizile cele mai rezistente, cele ale implicării echipei de actori și iubitorilor de teatru care au devenit ambasadori și susținători G53. Vor participa la discuție Oana Pellea, Chris-Simion Mercurian, Matei Vișniec, arhitectul Codrin Trițescu.
Examene oficiale pentru certificarea cunoștințelor de limba catalană la București Institutul Ramon Llull, responsabil pentru promovarea limbii și culturii catalane în lume, organizează examene oficiale pentru certificarea cunoștințelor de limba catalană la București, în luna mai, pentru următoarele niveluri: A2 (15/05/2021), B1 (15/05/2021), B2 (08/05/2021), C1 (22/05/2021), C2 (08/05/2021). Perioada de înscriere: 07/04/2021 - 27/04/2021.
"Funky Bird" - concert de jazz, live de la Sala Radio Joi, 8 aprilie (ora 19.00), membri ai Big Band-ului Radio vă propun un nou concert sub genericul ”Jazz Evenings at Radio Hall”, transmis LIVE de la Sala Radio: “Funky Bird”. Evenimentul este conceput în jurul pieselor create de celebrul saxofonist și compozitor de jazz afro-american Charles Parker Jr. (1920 -1955), cunoscut și sub porecla de ”Bird” (”Pasărea”).
Gabriel Liiceanu și Vlad Zografi despre Cioran, the king of pessimists. Azi, ora 19 30 Pe 8 aprilie 2021 se împlinesc 110 ani de la nașterea lui Emil Cioran, unul dintre primii autori recuperați de Humanitas, imediat după căderea comunismului. Editura Humanitas marchează împlinirea a 110 de la nașterea celui care „a fost pe rând considerat nihilistul veacului, the king of pessimists, scepticul de serviciu al unei lumi în declin“ prin publicarea volumului inedit Carnetul unui afurisit, ultima carte scrisă de Cioran în limba română. Gabriel Liiceanu și Vlad Zografi vorbesc despre Cioran, azi, 8 aprilie pe contul de Facebook al editurii Humanitas. Ora 19.30
FOTO-VIDEO Italia vrea să înscrie „orașul care moare” în patrimoniul UNESCO Civita sau „oraşul care moare”, nominalizat de Italia alături de zona de stânci şi văi care îl înconjoară pentru a fi inclus de UNESCO în Patrimoniul Mondial, reuşeşte să atragă turişti în ciuda supranumelui cu conotaţii sumbre, relatează Reuters și Agerpres.
Patru scenarii pentru accesul la spectacole și concerte Cum vor fi reluate spectacolele și concertele în România? Ministerul Culturii are patru scenarii pentru a permite accesul spectatorilor, potrivit ministrului Bogdan Gheorghiu.
LIVE de la Sala Radio: concert Silvestri/Haydn/Mozart Lucrarea Trei piese pentru orchestră de coarde de Constantin Silvestri va deschide concertul Orchestrei de Camera Radio, prezentat LIVE, pe calea undelor, de la Sala Radio, miercuri, 7 aprilie (19.00). Evenimentul se va derula sub bagheta apreciatului dirijor al Operei Naționale București Vlad Conta.
#newTogether - Viziuni despre un nou Împreună Mergem cu toţii, inevitabil, în aceeaşi direcţie; nu ar fi mai simplu să înaintăm împreună, cu adevărat? În contextul puternicelor transformări prin care trec societăţile noastre, accentuate şi dinamizate de actuala criză sanitară, Forumul Cultural Austriac Bucureşti şi partenerii săi lansează unul dintre cele mai ambiţioase demersuri din ultimii ani, vizând intensificarea dialogului cultural între Austria şi România - #newTogether - viziuni despre un nou Împreună. Programul se va derula între 2021 şi 2023 în mai multe oraşe din România, informeaza Forumul Cultural Austriac.
Ministrul Culturii anunţă că sunt în lucru programe pilot pentru organizarea de spectacole în spaţii închise la Opera Naţională şi Teatrul Naţional / Ce condiţii vor trebui îndeplinite Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anunţă că un grup de lucru elaborează două programe pilot care ar permite organizarea de spectacole în spaţii închise la Opera Naţională Bucureşti şi la Teatrul Naţional Bucureşti, după ce în Spania şi Olanda au fost implementate astfel de programe în timpul pandemiei, relatează News.ro.
Dorina Lazăr revine la conducerea Teatrului Odeon. Decizia a fost semnată de primarul general Actrița Dorina Lazăr revine la conducerea Teatrului Odeon din București, după ce primarul general a semnat dispoziția privind reintegrarea ei pe postul de manager al instituției care se află în subordinea Primăriei Capitalei. Nicușor Dan a amintit că Dorina Lazăr a fost înlăturată din funcție în mod abuziv și deși a câștigat în instanță, fosta administrație Firea nu a făcut nimic pentru aplicarea hotărârii judecătorești.
Un tablou furat de naziști a fost găsit după o căutare de 75 de ani Un tablou din secolul XVII de Nicolas Poussin, furat din Franţa în 1944 de nazişti, a fost găsit în Italia şi restituit proprietarilor, au anunţat jandarmii italieni, potrivit Libération și News.ro.
FOTO Artistul care transformă cutii de muniție militară în icoane: Vreau să transform moartea în viață Pictorul ucrainean de icoane Oleksandr Klymenko a rămas izbit de cât de mult seamănă capacul și fundul unei cutii de muniție militară cu lemnul pe care este pictat o icoană după ce a vizitat o bază a armatei în 2014, relatează Reuters.

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by