Comentariile făcute de J.K. Rowling, autoarea cărților „Harry Potter", despre persoanele transsexuale după intrarea în vigoare în Scoția a legii privind combaterea incitării la ură nu constituie o infracțiune și ea nu va fi arestată, a dat asigurări poliția scoțiană, relatează The Guardian, citat de News.ro.

J.K. Rowling alaturi de sotul ei, Neil MurrayFoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

După ce legea controversată a guvernului scoţian privind infracţiunile motivate de ură a intrat în vigoare luni, autoarea şi activista a postat un mesaj pe „X”, fosta rețea Twitter, în care spunea că legislaţia este „larg deschisă la abuzuri”.

De asemenea, ea a enumerat infractori sexuali care s-au descris ca fiind transsexuali alături de activişti cunoscuţi ai femeilor trans, descriindu-i ca fiind „bărbaţi, până la ultimul dintre ei”.

Rowling a mai spus că „libertatea de exprimare şi de credinţă se apropie de sfârşit în Scoţia dacă descrierea exactă a sexului biologic este considerată infracţiune”.

Poliția scoțiană notează că a primit plângeri privind postarea lui Rowling

Marţi după-amiază, Poliţia scoţiană a confirmat că a primit plângeri cu privire la postarea de pe reţelele de socializare, dar a adăugat:

„Comentariile nu sunt evaluate ca fiind infracţionale şi nu se vor lua măsuri suplimentare”.

În conformitate cu Legea din 2021 privind infracţiunile motivate de ură şi ordinea publică din Scoția, constitutie o infracţiune să faci comentarii depreciative pe baza vârstei, a dizabilităţii, a religiei, a orientării sexuale, a identităţii transgender sau a faptului de a fi intersexual.

În timp ce îngrijorările cu privire la faptul că poliţiştii sunt copleşiţi continuă, relatările sugerează că Poliţia scoţiană a primit cel puţin 3.000 de plângeri în temeiul noii legi în cele două zile de la intrarea în vigoare a acesteia.

Răspunzând la această decizie, Rowling a declarat:

„Sper că fiecare femeie din Scoţia care doreşte să vorbească în favoarea realităţii şi importanţei sexului biologic va fi liniştită de acest anunţ şi am încredere că toate femeile - indiferent de profil sau de mijloacele financiare - vor fi tratate în mod egal în faţa legii”.

Premierul scoțian vorbește de „toleranță zero” față de ură

Marţi, forţele de ordine au confirmat de asemenea că graffiti rasiste găsite luni în apropierea casei familiei premierului scoțian Humza Yousaf din Broughty Ferry au fost înregistrate în conformitate cu noua lege. Prim-ministrul a declarat că graffiti-ul, care conţinea o insultă rasială la adresa lui, amintește de motivele pentru care Scoţia trebuie să adopte o abordare de „toleranţă zero” faţă de ură.

Pe „X”, el a spus:

„Fac tot ce pot pentru a-mi proteja copiii de rasismul şi islamofobia cu care mă confrunt în mod regulat. Acest lucru devine din ce în ce mai dificil atunci când mesaje rasiste care mă vizează apar în apropierea casei noastre”.

Liderul Partidului Naţional Scoţian a apărat cu fermitate legislaţia, care a provocat o avalanşă de critici cu privire la modul în care va fi controlată şi la modul în care ar putea afecta libertatea de exprimare, precum şi temeri că ar putea fi folosită în mod rău intenţionat împotriva anumitor grupuri pentru că îşi exprimă opiniile, în special împotriva feministelor care au o atitudine critică faţă de gen.

Yousaf a declarat că legea „protejează în mod absolut libertatea de exprimare a oamenilor”, protejând în acelaşi timp „oamenii de un val de ură în creştere pe care l-am văzut mult prea des în societatea noastră”.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak, întrebat marţi dimineaţă despre comentariul lui Rowling, a declarat că, deşi nu va comenta o chestiune legată de poliţie, „nimeni nu ar trebui să fie incriminat pentru că a spus lucruri de bun simţ despre sexul biologic”.