Humza Yousaf este pe cale să devină primul premier musulman al Scoției după ce a fost desemnat luni de șeful Partidului Naţional Scoţian (SNP), în urma demisiei-surpriză a lui Nicola Sturgeon, în februarie, relatează Reuters.

Humza Yousaf, primul premier musulman al ScotieiFoto: Andy Buchanan / AFP / Profimedia

Yousaf este un ministru cu experiență care se confruntă cu o sarcină grea, aceea de a uni Partidul Național Scoțian în jurul cererii sale de independență, idee care se confruntă cu refuzul obstinat al Londrei de a autoriza organizarea unui nou referendum.

La succesiunea lui Nicola Sturgeon se aflau Kate Forbes, candidata preferată a scoţienilor, susţinută de 27% dintre aceştia, potrivit unui sondaj Ipsos realizat în perioada 17-21 martie, urmată de către Humza Yousaf (22%) şi Ash Regan (14%).

Însă Humza Yousaf, în vârstă de 37 de ani, singurul bărbat candidat, a fost desemnat succesorul lui Sturgeon după ce a obţinut cel mai mare număr de susţineri în rândul parlamentarilor SNP.

Primul musulman care va conduce o țară din Europa de Vest

Yousaf va fi primul musulman care va conduce o țară din Europa de Vest.

Un apropiat al fostului premier Nicola Sturgeon, el a fost considerat un candidat de continuitate, iar victoria sa la conducerea SNP semnalează că partidul nu va abandona politicile sale progresiste.

El va trebui, de asemenea, să încerce să unifice partidul după o campanie brutală pentru conducerea SNP care a scos la iveală diviziunile dintre candidați cu privire la abordarea lor asupra independenței și a problemelor sociale.

„Vom fi generația care dă independența Scoției”, a spus Yousaf la Edinburgh după ce a fost dat câștigător.

„Acolo unde există diviziuni de vindecat, trebuie să facem acest lucru și să facem acest lucru rapid, pentru că avem o treabă de făcut și, ca partid, suntem cei mai puternici când suntem uniți, iar ceea ce unește este obiectivul nostru comun de a asigura independența națiunii noastre."

Yousaf a spus că credința lui „nu este baza pe care legiferez” și că sprijină accesul egal la căsătorie, în urma unei dispute cu privire la opiniile principalului său rival pentru rol, Kate Forbes.

El a mai spus că intenționează să conteste decizia guvernului Regatului Unit de a bloca un proiect de lege adoptat de parlamentul scoțian care facilitează schimbarea genului în documente pentru oameni.

Părerile sale sociale progresiste ar trebui să păstreze un acord cu Partidul Verzilor pentru a sprijini guvernul SNP.

Născut la Glasgow, tânărul de 37 de ani este licențiat în științe politice la Universitatea din Glasgow. După absolvire, a lucrat pe postul de consilier al unui membru al Parlamentului Scoțian (MSP) înainte de a fi ales el însuși membru al parlamentului în 2011.

Tatăl său este originar din Pakistan și a venit în Scoția în anii 1960, în timp ce mama sa s-a născut în Kenya într-o familie de origine sud-asiatică. Are un copil cu a doua soție și, de asemenea, o fiică vitregă.

Humza Yousaf s-a alăturat cabinetului în 2018 ca secretar pentru Justiție și a devenit ministru al Sănătății în mai 2021.

Yousaf a fost criticat ca ministru al Sănătății, Audit Scotland afirmând luna trecută că sistemul de sănătate se confruntă cu provocări fără precedent și că guvernul scoțian trebuie să fie mai transparent în ceea ce privește progresele care au fost sau nu realizate.