Trăind sub amenințarea morții din cauza unei fatwa emise de regimul islamic din Iran încă din 1989, Salman Rushdie s-a întrebat mult timp cine îl va ucide în cele din urmă. Pe punctul de a fi înjunghiat în 2022, primul său gând a fost: „Deci tu ești acela”, scrie AFP.

Salman RushdieFoto: Jamie McCarthy / Getty Images / Profimedia Images

Scriitorul americano-britanic își povestește gândurile despre atacul public care a dus la rănirea sa în cartea „The Knife”, care va fi publicată pe 16 aprilie în Statele Unite și pe 18 aprilie în Franța la editura Gallimard.

Salman Rushdie a fost atacat cu un cuțit în august 2022 la o conferință literară la Chautauqua, lângă New York, de către un american de origine libaneză suspectat că ar fi simpatizant al Republicii Islamice Iraniene. Scriitorul a fost grav rănit și de atunci și-a pierdut vederea la un ochi.

Autorul, în vârstă de 76 de ani, a citit un fragment din noua sa carte pentru CBS News, într-o emisiune care va fi difuzată duminică.

În acesta, el descrie „ultimul lucru pe care ochiul meu drept îl va vedea vreodată”: un bărbat în haine negre „venind repede și jos”.

„Trebuie să mărturisesc că mi-am imaginat uneori că ucigașul meu se ridică în picioare la un eveniment public sau altul și se năpustește asupra mea exact în acest fel”, explică el.

„Așa că primul meu gând când am văzut această formă care se repezea spre mine a fost: „Deci tu ești, iată-te””.

Născut în Bombay, India, în 1947, Salman Rushdie a publicat primul său roman, „Grimus”, în 1975.

Autor a aproximativ cincisprezece romane, povestiri pentru copii, povestiri scurte și eseuri, a câștigat Premiul Booker, unul dintre cele mai prestigioase premii literare, în 1981, pentru „Midnight's Children”.

Scriitorul a stârnit o parte a lumii musulmane prin publicarea romanului „Versetele satanice” în 1988, ceea ce l-a determinat pe fondatorul Republicii Islamice, ayatollahul Khomeini, să emită o fatwa prin care a cerut asasinarea sa.

A fost nevoit să se ascundă și să trăiască sub protecția poliției, mutându-se din ascunzătoare în ascunzătoare.

În cadrul emisiunii CBS News, el povestește cum unul dintre chirurgii care i-au salvat viața i-a spus: „Mai întâi ai fost foarte ghinionist, apoi ai fost foarte norocos”.

Când Salman Rushdie l-a întrebat care a fost partea norocoasă, chirurgul i-ar fi răspuns: „Omul care te-a atacat habar nu avea cum să ucidă un om cu un cuțit”.