Un tablou din secolul al XVII-lea, care a fost furat din galeria de artă a unei universităţi din Oxford în urmă cu mai bine de patru ani, a fost recuperat în România, anunţă BBC și News.ro.

Poliția RomânăFoto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com

Tabloul „A Rocky Coast, With Soldiers Studying A Plan”, de Salvator Rosa, a fost sustras din Christ Church Picture Gallery în 2020. Alte două opere de artă furate în acelaşi jaf - „A Soldier on Horseback” de Sir Anthony van Dyck şi „A Boy Drinking” de Annibale Carracci - sunt încă dispărute. Se crede că cele trei opere valorează în total 10 milioane de lire sterline.

Poliţia română a fost contactată de un bărbat care deţinea tabloul de Rosa şi care a vândut celelalte două opere de artă în ţară. Capodopera lui Van Dyck datează din aproximativ 1616, iar cea a lui Caracci din 1580. Ambele au fost expuse în galerie timp de 252 de ani înainte de a fi furate.

Bărbatul a ales să returneze autorităților tabloul lui Rosa, care datează de la sfârşitul anilor 1640, şi a fost considerat martor. El nu a fost arestat.

Reprezentanții galeriei britanice spun că tabloul recuperat în România este în stare bună

Tabloul a fost recuperat de poliţia din Thames Valley şi de curatorul galeriei, Jacqueline Thalmann, la Bucureşti, luna trecută. Ea a spus:

„Tablourile dispărute au fost expuse publicului încă din 1768, aşa că este vital să le recuperăm pentru a putea fi din nou admirate şi studiate de toată lumea. „Nu numai că tablourile reprezintă o parte semnificativă a colecţiei noastre, dar semnificaţia lor pentru cultura noastră britanică şi europeană este inestimabilă”.

„Recuperarea primului tablou este un semn foarte bun. A fost îmbucurător să vedem că era în stare bună. După patru ani de absenţă şi după ce a fost târâtă prin Christ Church şi apoi prin Europa, s-a întors şi nu are aproape nicio pierdere. Este încă în stare bună”, a adăugat Thalmann.

Inspectorul James Mather, de la Poliţia din Thames Valley, a declarat că ofiţerii colaborează cu Eurojust şi Europol pentru a strânge informaţii suplimentare, inclusiv analize criminalistice, pentru a afla unde se află celelalte două opere de artă.

Oricine are informaţii despre locul unde se află operele de artă dispărute este rugat să contacteze poliţia.

FOTO: Vlad Ispas | Dreamstime.com.