Cancelarul german Olaf Scholz se va întâlni joi seară la Paris cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în cadrul unui dineu la care vor discuta despre politica Uniunii Europene şi a Chinei, relatează POLITICO, citat de News.ro.

Emmanuel Macron discută cu Olaf ScholzFoto: Eliot Blondet / AP / Profimedia

Întâlnirea neoficială şi confidenţială a celor doi lideri cu greutate din UE, care are loc cu doar câteva zile înainte de o vizită a preşedintelui chinez Xi Jinping în Europa, este descrisă ca fiind un eveniment semi-privat: Scholz şi soţia sa, Britta Ernst, se află într-o scurtă vacanţă în capitala franceză, unde se vor întâlni cu Macron şi soţia sa Brigitte într-un restaurant francez. Nu va participa niciun consilier, potrivit a trei persoane care au cunoştinţă despre dineu.

Păreri în contradictoriu între Scholz și Macron

Scholz şi Macron s-au confruntat în mod repetat în ultimii ani, cel mai recent în februarie, când preşedintele francez a deschis uşa unei eventuale trimiteri de trupe terestre în Ucraina, lucru pe care cancelarul l-a respins ferm. Joi, în interviuri acordate presei internaţionale, Macron şi-a reconfirmat poziţia, subliniind căîn cazul unui succes al Rusiei în Ucraina nu există garanții că țările vecine, inclusiv România și Republica Moldova, nu vor fi în pericol într-un scenariu în care Moscova și-ar atinge obiectivele strategice.

Un subiect cheie al discuţiei va fi vizita lui Xi Jinping, care soseşte duminică în Franţa pentru trei zile, înainte de a se îndrepta spre Serbia şi Ungaria.

Cina va fi o şansă pentru Scholz de a-l informa pe Macron despre întâlnirea sa cu Xi de luna trecută de la Beijing.

De asemenea, Scholz şi Macron nu sunt de acord cu privire la potenţiala impunere de taxe UE pentru vehiculele electrice chinezeşti subvenţionate.

Potrivit lui Noah Barkin, de la German Marshall Fund, care a relatat primul despre dineu, Macron va încerca să îl convingă pe cancelar să i se alăture la întâlnirea cu Xi de săptămâna viitoare, alături de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Un alt subiect probabil al dineului va fi politica UE, în special apărarea şi finanţarea acesteia. Macron face presiuni puternice pentru aşa-numitele obligaţiuni de apărare, care ar implica emiterea în comun la nivel european de datorii pentru a finanţa investiţiile militare. Până în prezent, Scholz a respins această idee.