Președintele francez Emmanuel Macron pare să fi provocat neliniștea aliaților din NATO după ce a declarat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi exclusă, un val de state membre declarând marți că nu au niciun fel de intenții în acest sens, relatează Reuters.

Emmanuel Macron îi vizitează pe soldații francezi de la baza Mihail Kogălniceanu din RomâniaFoto: Yoan Valat / AP - The Associated Press / Profimedia

Macron a făcut comentariul luni noaptea după ce a găzduit la Paris o conferinţă în care liderii europeni au discutat această perspectivă, potrivit informațiilor transmise cu o zi în urmă de CNN.

Nu a existat „niciun acord în această seară pentru a trimite oficial trupe pe teren, dar nu putem exclude nimic", a declarat el în fața reporterilor. „Vom face tot ce putem pentru a împiedica Rusia să câştige acest război. Și spun acest lucru cu hotărâre, dar şi cu o umilinţă colectivă pe care trebuie să o avem, în lumina ultimilor doi ani”, a mai transmis el.

Comentariile sale au venit după ce mai devreme în cursul zilei de luni premierul slovac Robert Fico, cunoscut pentru pozițiile sale pro-rusești, a declarat că multe state membre NATO și ale Uniunii Europene iau în considerare să trimită soldați în Ucraina în cadrul unor acorduri bilaterale.

„Nu pot spune în ce scop și ce ar trebui să facă acolo", a mai afirmat acesta, adăugând că Slovacia, membră a UE și a NATO, nu va trimite soldați în Ucraina.

Val de negări privind trimiterea de trupe în Ucraina

Întrebați marți despre comentariile lui Macron, premierul ceh Petr Fiala și omologul său polonez Donald Tusk au spus că guvernele lor nu analizează această opțiune.

„Sunt convins că ar trebui să dezvoltăm căile de susținere pe care le-am deschis după agresiunea Rusiei. Nu cred că ar trebui să deschidem alte metode sau căi”, a spus Fiala, care s-a întâlnit marți cu Tusk la Praga, cei doi susținând o conferință de presă comună după întrevedere.

Tusk a adăugat că „Polonia nu intenționează să trimită trupe ale sale pe teritoriul Ucrainei”.

Un oficial al Casei Albe a declarat pentru Reuters că nici Statele Unite nu au planuri de a trimite trupe să lupte în Ucraina și că planuri în acest sens nu există nici la nivelul NATO.

Cancelarul german Olaf Scholz a exclus la rândul său această posibilitate, afirmând despre întâlnirea de luni seara de la Paris că „a fost o dezbatere foarte bună, s-a discutat ceea ce a fost convenit între noi și cu alții, și anume că nu vor fi trupe terestre, soldați trimiși pe sol ucrainean de către state europene sau NATO”.

„Punerea de bocanci pe teren nu este o opțiune pentru Republica Federală Germană”, a declarat și ministrul său al apărării, Boris Pistorius, în timp ce vicecancelarul Robert Habeck a sugerat Franței să trimită mai multe arme, decât soldați.

„Mă bucur că Franța analizează cum să susțină Ucraina mai puternic dar, dacă pot face o sugestie, ei pot trimite mai multe arme. Faceți ce puteți acum și dați Ucrainei munițiile și tancurile care pot fi trimise acum”, a îndemnat el, dând asigurări că „soldați germani nu vor merge în Ucraina”.

Londra amintește că antrenează trupe ucrainene pe teritoriul britanic

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak a anunțat că nici Londra nu are intenții de a trimite trupe în Ucraina.

„Dincolo de numărul redus de personal pe care îl avem în țara noastră dedicat susținerii forțelor armate ale Ucrainei, nu avem planuri pentru o desfășurare la scară largă”, a spus acesta, referindu-se la faptul că Marea Britanie instruiește soldați ucraineni pe teritoriul său.

Pilar Alegria, purtătoarea de cuvânt a guvernului spaniol, a spus că țara sa nu este de acord cu ceea ce a descris drept „propunerea” lui Macron.

„Unitatea a fost și este cea mai eficace armă a Europei pentru a ține piept atacului lui Putin” împotriva Ucrainei, a declarat ea.

Ungaria a precizat la rândul ei că nu este dispusă să trimită trupe în Ucraina.

„Vedem și auzim știrile despre întâlnirea de azi-noapte din Paris. Poziția Ungariei este clară și solidă ca piatra: nu suntem dispuși să trimitem nici arme, nici trupe în Ucraina”, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

Kremlinul a avertizat cu privire la izbucnirea unui conflict NATO-Rusia

Kremlinul a avertizat marți că dacă membrii europeni ai NATO vor trimite trupe pentru a lupta în Ucraina, atunci va deveni inevitabil un conflict între Rusia și Alianța Nord-Atlantică.

„Faptul că se discută posibilitatea de a trimite anumite contingente în Ucraina din țările NATO este un element nou foarte important", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Întrebat de reporteri care ar fi riscurile unui conflict direct Rusia-NATO dacă membrii NATO și-ar trimite trupele să lupte în Ucraina, Peskov a spus: „În acest caz, ar trebui să vorbim nu despre probabilitate, ci despre inevitabilitate (a unui conflict direct).

Ucraina în schimb a salutat cuvintele lui Macron, însă și Kievul a părut să păstreze o notă rezervată cu privire la perspectiva invocată de liderul francez.

„Aceasta arată, în primul rând, o conștientizare absolută a riscurilor reprezentate pentru Europa de o Rusia militaristă, agresivă”, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

„Deschiderea unei discuții despre posibilitatea unui sprijin direct pentru Ucraina de către forțe armate ar trebui văzută drept o dorință care să stabilească accentele corecte, să sublinieze riscurile mai clar”, a adăugat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 734-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.