Un muzeu australian care găzduiește o expoziție care le interzice accesul bărbaților se va transforma în parte într-o toaletă publică pentru a încerca să ocolească decizia justiției, care a stabilit că o astfel de condiție de intrare este discriminatorie, relatează BBC.

Muzeul de Artă Veche și Nouă (Mona) din Tasmania Foto: Peter Ptschelinzew / Alamy / Alamy / Profimedia

O instanță australiană a obligat în luna aprilie Muzeul de Artă Veche și Nouă (Mona) din Tasmania să permită accesul vizitatorilor de sex masculin la o expoziție de artă destinată exclusiv femeilor, după ce un bărbat căruia i-a fost interzisă intrarea a dat în judecată instituția pentru discriminare.

Expoziția „Ladies Lounge” a fost deschisă în 2020, ea fiind concepută să ofere femeilor mâncare și băuturi de lux într-un cadru „opulent”, care include expoziții de lucrări de artă.

Însă Jason Lau, un rezident al statului australian New South Wales, a dat în judecată muzeul după ce i s-a refuzat accesul în expoziție în timpul unei vizite pe care a efectuat-o în Tasmania. Instanța i-a dat câștig de cauză și a dat muzeului un termen de 28 de zile pentru a deschide expoziția tuturor vizitatorilor.

Muzeul a ținut expoziția închisă după pronunțarea hotărârii judecătorești și a anunțat marți că o va ataca la o curte de apel întrucât ea vine cu o interpretare „prea îngustă a dezavantajelor istorice a femeilor, care continuă” până în ziua de azi.

Reprezentanții muzeului argumntează de asemenea că instanța a trecut cu vederea modul în care „Ladies Lounge” poate „promova egalitatea de șanse”.

Kirsha Kaechele, artista și curatorul din spatele expoziției, a susținut în instanță că „Ladies Lounge” a fost un „răspuns la experiența trăită de femeile cărora li s-a interzis să intre în anumite spații de-a lungul istoriei”.

Muzeul australian vrea să îi învețe pe bărbați să spele și calce rufe

Însă până când recursul va fi judecat de o nouă instanță, artista care a creat expoziția, Kaechele spune că se va conforma reglementărilor în vigoare prin transformarea spațiului.

Mai exact, ea spune că „Ladies Lounge”, care găzduiește cele mai importante opere de artă ale muzeului, va fi transformat într-o toaletă pentru femei, dar și o biserică. Ea susține că expoziția va putea să funcționeze astfel în continuare cu acces doar pentru femei, în conformitate cu legile existente.

„Vom avea la 'Ladies Lounge' o toaletă fabuloasă astfel încât 'Ladies Lounge' va funcționa ca o baie pentru femei. Este o toaletă care este celebrată în întreaga lume. Este cea mai grozavă toaletă iar bărbaților nu li se va permite să o vadă”, a declarat Kaechele pentru presa australiană.

Artista spune totuși că bărbaților li se va permite accesul în expoziție, însă doar în zilele de duminică și doar pentru a învăța să calce haine și să spele rufe.

„Femeile își pot aduce rufele curate iar bărbații pot face o serie de mișcări grațioase (gândite de un Rinpoche - n.r. un „maestru în religia budistă - și rafinate de maeștri în tai chi) pentru a le împături”, a declarat ea într-un interviu publicat marți pe site-ul muzeului.