Armata ucraineană a afirmat joi că a doborât alte trei avioane de vânătoare-bombardament rusești Su-34, continuând o serie de succese. Astfel, bilanțul avioanelor rusești doborâte în ultimele 12 zile a ajuns la 13, conform Kievului. Cu toate acestea, situația pe frontul de est rămâne dificilă, a declarat șeful armatei, generalul Oleksandr Sîrskîi. Într-un discurs fluviu, înainte de alegerile prezidențiale care vor avea loc peste două săptămâni, liderul rus Vladimir Putin s-a adresat occidentalilor spunându-le că „trebuie să înţeleagă că şi noi avem arme capabile să lovească ţinte de pe teritoriul lor. Tot ceea ce inventează ei în acest moment, pe lângă faptul că înspăimântă întreaga lume, este o ameninţare reală de conflict cu utilizarea armei nucleare şi, prin urmare, de distrugere a civilizaţiei”.

Soldati ucraineni in apropiere de Ceasiv YarFoto: Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 737 - LIVE pe HotNews.ro:

01:00Bulgaria a încetat să mai importe ţiţei din Rusia înainte de termen în cadrul măsurilor adoptate ca răspuns la invazia rusă în Ucraina

00:40Propagandista rusă Margarita Simonian a publicat o înregistrare audio în care presupuși ofițeri germani de rang înalt discută despre solicitarea ajutorului Marii Britanii în planificarea unui atac asupra podului din Crimeea cu rachete Taurus. Ministerul Federal al Apărării al Germaniei a inițiat o investigație pentru a stabili dacă conversațiile reprezentanților forțelor sale aeriene au fost interceptate

22:00Scriitoarea rusă Ludmila Ulițkaia, clasificată drept „agent străin” / „A criticat războiul din Ucraina”

Celebra scriitoare rusă Ludmila Ulițkaia, o voce critică a războiului din Ucraina, care trăiește în exil în Germania, a fost clasificată vineri de autoritățile ruse ca „agent străin”, un simbol al represiunii care afectează și artiștii, potrivit AFP.

Sute de persoane - activiști pentru drepturile omului, opozanți și jurnaliști independenți - au fost clasificate ca „agenți străini” în Rusia în ultimii ani, un statut care este însoțit de constrângeri administrative stricte și de obligația de a se identifica ca atare în toate comunicările publice.

21:45Comentariile lui Emmanuel Macron cu privire la posibila trimitere „oficială” de trupe militare în Ucraina au dezvăluit că membri ai diferitelor servicii occidentale există deja pe teren ucrainean, relatează Le Monde.

21:12A orchestrat Rusia panica ploșnițelor din Paris? Ce răspunde un ministru francez

Spaima de anul trecut privind ploșnițele din Paris, problemă care a fost relatată de presa internațională, a fost amplificată în mod artificial de către conturile de pe rețelele de socializare legate de Rusia și de de activitățile ei de „dezinformare”, a declarat vineri un ministru francez, relatează Reuters.

„Polemica ploșnițelor a fost în mare parte amplificată de conturile legate de Kremlin și chiar au creat o legătură falsă între sosirea refugiilor ucraineni și răspândirea ploșnițelor”, a declarat ministrul francez al afacerilor europene Jean-Noel Barrot pentru televiziunea TF1.

20:30Rusia a fost exclusă oficial din una dintre cele mai vechi organizații internaționale, Comisia Dunării, care reglementează navigația pe Dunăre, relatează Ukrainska Pravda, citându-l pe ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

19:35Premierul olandez Mark Rutte a declarat că Olanda va contribui la finanțarea furnizării a 800.000 de obuze de artilerie pentru a ține în loc forțele rusești, potrivit Reuters.

„Olanda va contribui la inițiativa Republicii Cehe de a achiziționa 800.000 de obuze de artilerie”, a declarat el într-o conferință de presă, precizând că acestea vor ajunge în câteva săptămâni.

Rusia susține că a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală Yars

19:03Pe măsură ce invazia rusă continuă și în încercarea de a atenua nevoia de mobilizare suplimentară, Rusia va crește limita de vârstă pentru mobilizarea subofițerilor de la 51 la 65 de ani, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

18:22Forțele de securitate rusești au reținut vineri cel puțin 45 de persoane în timpul diferitelor evenimente dedicate înmormântării opozantului Alexei Navalnîi la fix două săptămâni de la moartea sa, potrivit OVD-Info, potrivit AFP.

17:54 Mulţimea care s-a adunat la cimitirul Borisovo de la o periferie a Moscovei unde a fost înmormântat vineri liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi (47 de ani) a scandat "Nu războiului!", în semn de protest faţă de invazia declanşată cu doi ani în urmă de Kremlin în Ucraina, relatează AFP.

"Nu i-a fost frică şi nici nouă nu ne este frică!", au strigat susţinătorii lui Navalnîi, în pofida prezenţei numeroase a poliţiei în zonă. "Nu vom ierta", au mai strigat aceştia.

17:33Olaf Scholz salută „curajul” rușilor prezenți la funeraliile lui Navalnîi

Cancelarul german a lăudat curajul rușilor care au participat vineri la funeraliile lui Alexei Navalnîi la Moscova, unde mulțimea s-a adunat pentru a-i aduce un omagiu opozantului care a murit în închisoare în urmă cu două săptămâni.

După moartea sa, rușii curajoși îi duc mai departe moștenirea: mulți dintre ei au fost prezenți astăzi la înmormântarea sa și, astfel, și-au asumat un mare risc - pentru libertate”, a scris Olaf Scholz pe contul său X. Orice semn de opoziție este aspru reprimat în Rusia.

17:13 Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și prim-ministrul olandez Mark Rutte au semnat vineri un acord de garantare a securității în Harkov, relatează Reuters.

Zelenski a spus într-o postare pe X că documentul include 2 miliarde de euro în ajutor militar în acest an, precum și asistență suplimentară pentru apărare în următorii zece ani.

„Sunt recunoscător primului ministru Rutte pentru acest acord, care va consolida protecția Ucrainei, inclusiv a orașului Harkov, unde ne-am întâlnit astăzi”, a spus Zelenski.

Oficiali ruși, implicați în campania de destabilizare 'Maidan-3'

16:54 Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală Yars, a informat agenția de presă de stat TASS, potrivit Reuters.

16:30Canada a anunțat vineri restricții privind importurile indirecte de diamante rusești de 1 carat și peste, într-o mișcare coordonată cu alte țări din Grupul celor șapte (G7), relatează Reuters.

Cea mai recentă restricție se adaugă la interzicerea diamantelor rusești anunțată în decembrie și le va oferi canadienilor „o asigurare suplimentară că diamantele pe care le achiziționează nu sprijină războiul ilegal al Rusiei”, a declarat ministerul canadian de externe într-un comunicat.

16:27Trei persoane au murit într-un atac cu dronă asupra unei mașini în Herson, în zona controlată de Rusia, susține vineri guvernatorul instalat de Rusia, Vladimir Saldo, relatează Reuters.

Saldo nu a oferit detalii despre atac.

16:00Bașcanul Găgăuziei, regiunea autonomă pro-rusă din sudul Republicii Moldova, Evghenia Guțul, se află la Moscova, relatează agenția rusă de presă TASS.

„Bașcanul (șeful) Găgăuziei, Eugenia Guțul, împreună cu președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Konstantinov, se află într-o vizită de lucru la Moscova", a declarat serviciul de presă, fără a oferi detalii.

15:55 Oficiali ruși, implicați în campania de destabilizare 'Maidan-3': „Înlăturarea președintelui pe orice cale”

Un oficial al administrației prezidențiale ruse, Serghei Kirienko, și fostul consilier al lui Vladimir Putin, Vladislav Surkov, se află pe lista celor implicați în campania destabilizatoare „Maidan-3” îndreptată împotriva Ucrainei, a declarat vineri un purtător de cuvânt al serviciilor de informații militare, Andrii Iusov, la televiziunea națională, potrivit Kyiv Independent.

Scopul principal al planului „Maidan-3” este de a diviza societatea ucraineană prin dezinformare, creând haos în stat pentru a-l înlătura pe președinte prin „orice măsuri existente”, a declarat Iusov.

15:12 Finlanda: Noul președinte este pregătit să ia decizii „dificile” în materie de securitate

Noul președinte al Finlandei, Alexander Stubb, a declarat vineri că este pregătit să ia „decizii dificile” pentru a asigura securitatea țării sale, care se confruntă cu tensiuni cu Rusia de la aderarea la NATO anul trecut, potrivit AFP.

„Principala sarcină a președintelui Republicii este de a se asigura că pacea este menținută în Finlanda în toate circumstanțele”, a declarat Stubb în timpul discursului său inaugural în fața Parlamentului.

Ucraina a exportat în februarie un volum record de 8 milioane de tone de marfă

13:29Franţa face tot posibilul pentru a împiedica o prăbuşire a Ucrainei, însă fără a intra în război împotriva Rusiei, a declarat vineri şeful diplomaţiei franceze la postul de radio France Inter, informează AFP și Agerpres.

„Tot ceea ce facem noi este pentru a evita războiul şi evident nu pentru a creşte îngrijorarea francezilor”, a dat asigurări Stéphane Séjourné, întrebat cu privire la posibilitatea trimiterii de militari europeni în Ucraina, evocată la începutul săptămânii de preşedintele francez.

Emmanuel Macron i-a îndemnat luni pe aliaţii Ucrainei la o „revigorare” pentru a asigura „înfrângerea” Rusiei, prin iniţierea de livrări mai rapide şi mai masive de arme şi muniţii.

Macron a mai spart un tabu declarând că „nu poate fi exclusă” trimiterea de soldaţi occidentali în Ucraina, pentru misiuni de susţinere, subliniind totodată că nu există un consens asupra acestui subiect.

Pentru a risipi îndoielile cu privire la trimiterea de soldaţi francezi care ar lupta de partea ucrainenilor în faţa adversarilor lor ruşi, Stéphane Séjourné a amintit de cadrul fixat de preşedinte: „a împiedica Rusia să câştige fără a intra în război împotriva Rusiei şi, în acest cadru, nimic nu este exclus”.

Séjourné a atenţionat asupra riscului real de prăbuşire a Ucrainei, într-un moment în care sprijinul SUA pentru Kiev este tot mai incert, cu posibilitatea revenirii la preşedinţia SUA a republicanului Donald Trump.

12:31 Ucraina a exportat în februarie un volum record de 8 milioane de tone de marfă, inclusiv 5,2 milioane de tone de produse agricole, prin coridorul său de la Marea Neagră, a declarat vineri vicepremierul Oleksandr Kubrakov, relatează Reuters.

„Aceștia sunt indicatori de export record nu doar prin coridorul ucrainean, ci de la începutul invaziei pe scară largă (a Rusiei)", a declarat Kubrakov.

12:19 Grupul spaniol Inditex, proprietarul magazinelor Zara, a anunţat vineri că intenţionează să redeschidă gradual magazinele din Ucraina, de la 1 aprilie, în urma îmbunătăţirii condiţiilor pe piaţa locală, transmite Reuters.

Cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume vrea să redeschidă iniţial 20 de magazine în Ucraina, trei din ele sub marca Zara, şi să reia vânzările online.

'Prioritatea grupului continuă să fie siguranţa angajaţilor şi a clienţilor săi', a indicat Inditex într-un comunicat, confirmând un raport publicat anterior de Financial Times (FT).

În martie 2022, după invazia Moscovei, Inditex şi-a închis magazinele din Rusia şi Ucraina. Ulterior, compania şi-a vândut magazinele din Rusia grupului Daher cu sediul în Emiratele Arabe Unite (EAU). (Agerpres)

Franța va trimite drone kamikaze Ucrainei

10:00Ministerul Apărării din Franța va comanda 2.000 de drone kamikaze de concepţie franceză în următoarele săptămâni, dintre care primele 100 urgente sunt menite a fi livrate Ucrainei până cel târziu în această vară, a anunţat joi ministrul apărării Sebastian Lecornu, informează AFP și Agerpres.

„Dronele kamikaze sunt absolut fundamentale în desfăşurarea operaţiunilor” şi vor putea constitui „un complement la tunul Caesar în materie de artilerie”, a pledat el.

Franţa intenţionează de asemenea să profite la rândul ei de experienţa pe care o va furniza utilizarea acestor drone în Ucraina, pentru a îmbunătăţi tehnologiile de protecţie împotriva războiului electronic şi bruiajului GPS folosit masiv de forţele ruse.

Comanda pe care se pregăteşte să o facă ministerul francez se înscrie în cadrul proiectului denumit Colibri, menit să dezvolte o dronă capabilă să opereze pe o rază de 5 kilometri, contra unui cost unitar mai mic de 20.000 de euro.

Această comandă va fi făcută către două consorţii de reunesc un specialist în drone şi un specialist în pirotehnică: de o parte Delair şi Nexter, de altă parte Novadem şi MBDA. Însă licitaţia pentru proiectare este deschisă pentru alţi potenţiali competitori.

09:22Fabrica de armament Sverdlov din Dzerjinsk, regiunea rusă Nijni Novgorod, a fost atacată de drone în noaptea de joi spre vineri, potrivit Meduza.

Publicații locale au relatat că s-au auzit mai multe explozii în apropiere de uzină.

Ulterior, atacul cu trei drone a fost raportat de primarul orașului, Ivan Noskov, și de Ministerul rus al Apărării.

„Nu există victime și distrugeri, serviciile de urgență lucrează la fața locului. Instalațiile industriale funcționează în mod normal", a scris Noskov. Ministerul rus al Apărării a anunțat că trei drone ucrainene au fost „interceptate" în regiunea Nijni Novgorod.

Fabrica din Sverdlov produce explozivi și echipamente de apărare.

09:10Rusia este pregătită să predea Ucrainei trupurile celor uciși pe 24 ianuarie, după ce avionul Il-76 s-a prăbușit lângă granița cu Ucraina, a anunțat vineri un oficial al țării pentru drepturile omului. la 1 martie, potrivit agenției rusă de stat RIA Novosti, citată The Kyiv Independent.

„Da, suntem pregătiți", a declarat oficialul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova. „Corpurile pot fi transferate în conformitate cu procedurile care sunt în vigoare".

Rusia a susținut că avionul său militar care s-a prăbușit în regiunea Belgorod la 24 ianuarie a fost distrus de forțele ucrainene și că transporta 65 de prizonieri ucraineni.

Kremlinul nu a furnizat încă dovezi că în avionul doborât se aflau prizonieri de război. Oficialii ucraineni au dezvăluit însă că fusese planificat un schimb de prizonieri pentru acea zi.

Secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a declarat într-un interviu publicat la începutul lunii februarie că prizonieri de război ucraineni nu se aflau la bordul avionului de transport doborât.

08:40Opozantul rus Alexei Navalnîi va fi înmormântat la Moscova în cursul zilei de vineri, pe fondul unor măsuri de securitate stricte și a temerilor privind o represiune a poliției, la două săptămâni după ce a murit subit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penală din Arctica, relatează Reuters.

07:45 Forțele ucrainene au respins trupele rusești din satul Orlivka, la vest de Avdiivka, dar situația pe frontul de est rămâne dificilă, a declarat șeful armatei, generalul Oleksandr Sîrskîi. Orlivka se află la mai puțin de 2 km nord-vest de Lastochkyne, care a fost ocupat recent de forțele rusești, notează The Guardian. Sîrskîi a declarat că armata rusă încearcă să cucerească localitățile Tonenke, Orlivka, Semenivka, Berdychi și Krasnohorivka din estul regiunii Donețk. Acestea sunt locuri în care oficialii militari declaraseră că vor forma o nouă linie de apărare după ce trupele ucrainene s-au retras din Avdiivka la 17 februarie.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

----------------

Cele mai importante informații de joi privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro