Propagandista rusă Margarita Simonian a publicat o înregistrare audio în care presupuși ofițeri germani de rang înalt discută despre solicitarea ajutorului Marii Britanii în planificarea unui atac asupra podului din Crimeea cu rachete Taurus. Ministerul Federal al Apărării al Germaniei a inițiat o investigație pentru a stabili dacă conversațiile reprezentanților forțelor sale aeriene au fost interceptate, relatează Ukrainska Pravda și Tass.

Margarita SimonianFoto: RT / WillWest News / Profimedia

Simonian a postat inițial o transcriere a unei înregistrări audio pe pagina ei de pe rețeaua de socializare VK cu privire la o presupusă conversație între mai mulți generali ai forțelor aeriene germane care discutau despre cum să desfășoare rachete Taurus și să lovească podul Crimeii.

După această postare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul nu are încă informații despre conținutul înregistrării.

Ulterior, Simonian a postat și o înregistrare.

„Așa cum am promis, public înregistrarea audio a unei conversații dintre ofițerii Bundeswehr, în timp ce aceștia discută despre cum vor bombarda podul din Crimeea”, a spus Simonian pe Telegram.

Un oficial al Ministerului German al Apărării a declarat că Serviciul Federal de Contrainformații Militare (BAMAD) a „inițiat toate măsurile necesare” pentru a investiga incidentul.

Propaganda rusă a căutat activ detalii despre presupușii generali din înregistrare, pe care a reușit să-i identifice pe înregistrarea de origine necunoscută.

Podul peste strâmtoarea Kerci, supranumit și „podul lui Putin” - cu două secţiuni,rutieră şi feroviară - a fost construit şi dat în exploatare de Rusia în 2018.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a spus că guvernul german ar trebui să explice comentariile din înregistrare, altfel ar considera că Berlinul „recunoaște vinovăția”.

Această înregistrare postată de Simonain a venit într-un moment în care discuțiile Germaniei despre posibila furnizare de rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către Ucraina s-au intensificat, o mișcare pe care guvernul federal o respinge categoric.