Noul președinte al Finlandei, Alexander Stubb, a declarat vineri că este pregătit să ia „decizii dificile” pentru a asigura securitatea țării sale, care se confruntă cu tensiuni cu Rusia de la aderarea la NATO anul trecut, potrivit AFP.

Alexander StubbFoto: Heikki Saukkomaa / AP / Profimedia

„Principala sarcină a președintelui Republicii este de a se asigura că pacea este menținută în Finlanda în toate circumstanțele”, a declarat Stubb în timpul discursului său inaugural în fața Parlamentului.

„Mă angajez să fac acest lucru, dar dacă apar dificultăți, sunt pregătit să iau și decizii dificile pentru a asigura securitatea țării noastre”, a adăugat el.

Șeful statului finlandez, ales pentru șase ani, conduce politica externă a țării în strânsă cooperare cu guvernul.

Rolul său a căpătat o mai mare importanță de la războiul din Ucraina și de la intrarea Finlandei în NATO în aprilie 2023. Finlanda are o frontieră comună de 1.340 de kilometri cu Rusia.

La sfârșitul lunii august, Finlanda s-a confruntat cu un aflux de migranți la granița sa estică, acuzând Moscova că orchestrează o criză a migrației la ușa sa.

Helsinki și-a închis frontiera cu vecinul său în noiembrie, o măsură planificată până cel puțin la 14 aprilie și susținută de Stubb.

„Era post-Război Rece s-a încheiat. Ea s-a încheiat odată cu atacul Rusiei asupra Ucrainei”, a declarat noul președinte.

„Ceea ce ar fi trebuit să ne unească - libera circulație, comerțul, tehnologia, energia, informațiile și moneda - ne desparte. Instrumentele de cooperare au fost militarizate. În același timp, cooperarea în Europa a fost consolidată, iar acesta este un lucru bun”, a adăugat Stubb.

Fost prim-ministru conservator, Alexander Stubb îi succede lui Sauli Niinistö, care a fost ales în 2012 și care are reputația de a fi liderul european care a discutat cel mai des cu președintele rus Vladimir Putin. Niinistö l-a contactat direct pentru a-i anunța decizia de a adera la NATO.