Forțele de securitate rusești au reținut vineri aproape 100 de persoane în timpul diferitelor evenimente dedicate înmormântării opozantului Alexei Navalnîila fix două săptămâni de la moartea sa, potrivit OVD-Info, potrivit AFP.

oamenii ii aduc un ultim omagiu lui Alexei NavalniiFoto: AP / AP / Profimedia

00:00 OVD-Info a raportat că numărul persoanelor reținute a ajuns la 91 de persoane, în 12 oraşe, inclusiv în Moscova.

„În total, OVD-Info este la curent cu peste 45 de detenții”, a declarat ONG-ul pe Telegram. Șase dintre aceste persoane au fost arestate la Moscova, celelalte arestări având loc în alte localități precum Novosibirsk din Siberia sau în regiunea Voronej.

Mai multe dube de poliție au oprit la cimitirul Borisovskoie, iar cel puțin o persoană care stătea la coadă pentru a merge la mormântul opozantului a fost reținută după ce acesta a strigat „Cine l-a ucis pe Navalnîi?”, relatează The Moscow Times.

Mulţimea care s-a adunat la cimitirul Borisovo de la o periferie a Moscovei unde a fost înmormântat vineri liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi (47 de ani) a scandat "Nu războiului!", în semn de protest faţă de invazia declanşată cu doi ani în urmă de Kremlin în Ucraina, relatează AFP.

"Nu i-a fost frică şi nici nouă nu ne este frică!", au strigat susţinătorii lui Navalnîi, în pofida prezenţei numeroase a poliţiei în zonă. "Nu vom ierta", au mai strigat aceştia.

Cel puțin 10 persoane au fost reținute în orașul Ekaterinburg din Munții Urali, la un eveniment comemorativ dedicat lui Navalnîi, a informat presa locală.

În toată Rusia, susținătorii lui Navalnîi au dus flori la diverse monumente pentru a-i onora memoria.