Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost înmormântat la Moscova în cursul zilei de vineri, pe fondul unor măsuri de securitate stricte, la două săptămâni după ce a murit subit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penală din Arctica, relatează Reuters. Potrivit estimărilor făcute de jurnaliștii ruși independenți, mii de ruși au venit să își ia rămas bun de la liderul opoziției ruse. Slujba religioasă oficiată la biserica din cartierul unde a locuit Navalnîi a fost una rapidă, s-au plâns aliații disidentului.

Alexei Navalnîi a fost înmormântat la MoscovaFoto: Profimedia Images

Aliatul lui Navalnîi, Ivan Jdanov, a spus că, deși cimitirul Borisovskoie se închide oficial la ora locală 17:00, toți cei care vor să-i aducă omagiu lui Navalnîi vor avea șansa să o facă.

15:40Aliații lui Navalnîi au declarat că oamenii au început să fie lăsați să intre în cimitir, conform The Moscow Times.

15:35Soția lui Alexei Navalnîi i-a adus un omagiu disidentului rus, în timp ce acesta era înmormântat într-un cimitir din Moscova, la două săptămâni după ce penitenciarul rus a anunțat că a murit subit în colonia penală „Lupul Polar”.

15:20 Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost înmormântat vineri într-un cimitir din Moscova, la exact două săptămâni după ce serviciul penitenciar rus a anunțat că a murit „subit”, relatează CNN.

Oamenii din mulțime scandau: „Lăsați-ne să intrăm să ne luăm rămas bun!".

Mai multe videoclipuri au arătat un număr mare de oameni care se îndreptau spre înmormântare. Nu este clar dacă li se va permite să intre în cimitir.

15:15 „Nu te vom uita!" și „Iartă-ne!", au strigat rușii îndoliați care au mers la cimitir pentru a-și lua adio de la criticul Kremlinului.

15:05Ceremonia de înmormântare a început la cimitirul Borisovskoie din Moscova. Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi este coborât în ​​mormânt pe piesa „My way” de Frank Sinatra, a declarat avocatul disidentului rus, Ivan Zhdanov, conform Meduza.

Oamenii vor avea ocazia să arunce un pumn de pământ pe sicriu, a declarat aliatul lui Navalnîi, potrivit Sky News.

15:00Nu au fost raportate arestări la înmormântarea lui Alexei Navalnîi, în timp ce oamenii se deplasau de la biserică la cimitir, potrivit echipei lui Navalnîi și grupului de monitorizare a drepturilor omului OVD-Info, relatează CNN.

Cu toate acestea, cel puțin 13 persoane au fost împiedicate să își părăsească locuințele pentru a participa la înmormântare, a raportat OVD Info, fără a dezvălui identitatea acestora.

CNN precizează că nu a putut verifica independent aceste informații, iar autoritățile ruse nu au dezvăluit informații suplimentare.

Cei care vor să-și ia rămas bun de la Alexei merg pe jos spre cimitir, potrivit Meduza.

14:56Sicriul lui Alexei Navalnîi a fost transportat în cimitir, unde un număr mic de oameni cu flori au putut să intre pentru a-și lua rămas bun, potrivit Sky News.

Mii de ruși mărșăluiesc pe traseul dintre biserică și cimitir în timp ce scandează numele lui Navalnîi

14:50Mii de oameni au venit să îi aducă un omagiu lui Alexei Navalnîi, în ciuda faptului că doar un număr mic de persoane au fost lăsate să intre la slujba de înmormântare. Oamenii au plecat în marș spre cimitir.

14:44Poliția a blocat dricul în fața cimitirului, potrivit avocatului Ivan Zhdanov: „Din această cauză, mașina cu sicriul stă doar în fața cimitirului, iar Alexei nu este scos afară".

14:30 „Putin este un criminal!”, au strigat rușii care au mers să își ia rămas bun de la liderul opoziției ruse.

14:30Echipa lui Alexei Navalnîi a spus că mai puțin de 300 de persoane au fost lăsate să intre în biserică pentru slujbă, care a avut loc „cât mai repede posibil", potrivit Sky News.

Sicriul lui Navalnîi a fost scos din biserică la mai puțin de o oră după ce a început ceremonia.

Cortegiul funerar a ajuns la cimitirul Borisovskoie, care se află la 2,5 km de lăcașul de cult.

Fundația anticorupție a liderului opoziției ruse a postat imagini de televiziune în care oamenii aruncau cu flori în mașina funerară Navalnîi în timp ce strigau „Mulțumesc, Alexei!".

Un canal rusesc Telegram a postat, de asemenea, imagini cu oameni care aruncau flori în timp ce poliția păzea oamenii.

14:24Deși autoritățile au interzis filmarea și fotografierea în biserica unde a avut loc slujba de înmormântare, pe rețelele de socializare au apărut imagini cu mama opozantului rus, care și-a luat rămas bun de fiul său.

Presa de stat nu relatează funeralile lui Navalnîi

14:00Agențiile de presă și ziarele din Rusia au impus un veritabil „black out” mediatic față de înmormântarea lui Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant al președintelui Vladimir Putin în ultimii ani.

13:54 Slujba de înmormântare s-a încheiat. Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi a fost scos din biserică. Cortegiul funerar se îndreaptă spre cimitir.

13:41Părinții lui Alexei Navalnîi, Anatoli Navalnîi și Liudmila Navalnaia, participă la slubja de înmormântare.

13:32 Elevii din școala de lângă biserică strigă de la ferestre „Navalnîi”, relatează un corespondent Mediazona.

13:23Cimitirul Borisovskoie, unde va fi înmormântat Alexei Navalnîi, este închis publicului, potrivit unui anunț fotografiat de două canale rusești, citate de Meduza.

Sursele nu precizează unde era afișat anunțul.

Un corespondent Meduza relatează că jurnaliştilor li se permite prin detectoare de metale să ajungă la porţile cimitirului, dar acestea sunt închise. Jurnaliştii nu au voie să intre în cimitir.

Angajații cimitirului neagă că acesta este închis.

Rușii stau la o coadă de sute de metri și scandează numele lui Navalnîi

13:12Părinții din cartierul Maryino din Moscova, unde Alexeî Navalnîi urmează să fie înmormântat, ar fi fost avertizați că ai lor copii ar trebui să rămână la școală până la ora 15:15 „pentru siguranța lor", conform Meduza.

13:09Coada la biserica unde se oficiază slujba de înmormântare a lui Navalnîi se întindea pe câteva sute de metri, potrivit imaginilor video publicate de Mediazona.

13:00Sicriul lui Alexei Navalnîi a ajuns la biserică. Oamenii strigă numele opozantului rus. La această oră este programată slujba de înmormântare.

12:45 „Desigur, astăzi este o zi tragică, deoarece moartea lui Alexei este o mare pierdere nu numai pentru familia și apropiații săi, cărora le transmitem condoleanțe, ci este o pierdere pentru un număr imens de oameni. Cred că pentru multe milioane de oameni din Rusia și nu numai din Rusia. Să sperăm că despărțirea va avea loc fără incidente. Cred că vor veni mii de oameni. Cred că voi vedea mulți dintre vechii și noii mei camarazi în lupta noastră pentru ca Rusia să fie pașnică și liberă", a declarat Boris Nadejdin, principalul rival al lui Putin la prezidențiale, care a fost exclus din cursa de la Kremlin.

Potrivit publicației Sota, Nadejdin va participa la slujba de la biserică și la înmormântare.

12:29Sub un cer cenușiu, zeci de persoane așteptă în apropierea Bisericii Icoanei Maicii Domnului „Alină-mi durerile”, în cartierul Maryino din Moscova, unde slujba este programată să înceapă la ora 14.00, ora Moscovei, relatează AFP.

„Pur și simplu nu mai avem politicieni ca el", a declarat Maria, o bibliotecară în vârstă de 55 de ani, adăugând că este deopotrivă „speriată și tristă".

„Nu văd nimic ilegal în a veni să ne luăm rămas bun de la un mare om", a declarat pentru AFP Maxim, un specialist IT în vârstă de 43 de ani.

Potrivit AFP, zeci de vehicule ale forțelor de ordine și câteva camioane ale poliției antirevoltă sunt parcate în apropierea cimitirului.

De asemenea, un jurnalist AFP a declarat că a văzut polițiști cu căști de protecție și canistre cu gaze lacrimogene patrulând în zonă, inclusiv în stațiile de metrou din apropiere.

Peste o mie de oameni au venit să își rămas bun de la liderul opoziției

12:11Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putini, Dmitri Peskov, a declarat că „Kremlinul nu are nimic de spus rudelor lui Navalnîi în ziua înmormântării sale".

Peskov a mai precizat că Kremlinul nu poate să spună că Navalnîi a fost o „figură politică".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a avertizat că participanții la mitingurile neautorizate din ziua înmormântării lui Navalnîi „vor fi trași la răspundere în conformitate cu legea".

12:04Potrivit estimărilor jurnaliștilor de la Meduza, aproximativ 1.000 de persoane stau acum la coadă în fața bisericii.

Poliția nu a permis încă nimănui, inclusiv jurnaliștilor, să treacă de gardurile instalate în fața bisericii.

Conform aliaților lui Navalnîi, liderul opoziției va fi înmormântat chiar lângă intrarea în cimitir.

Avocatul lui Navalnîi, Ivan Zhdanov, a declarat că mașina mortuară se va îndrepta spre biserică „din clipă în clipă".

Dacă „nu vor exista obstacole”, dricul va ajunge într-o oră la biserică.

11:38„Rudele au sosit la morgă la ora 10.00, când trebuia să li se predea trupul lui Alexei. Trupul nu a fost eliberat până în prezent", a scris o fostă purtătoare de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmysh, conform Meduza.

Potrivit acesteia, programul de înmormântare nu a fost încă modificat, dar „este posibil să existe întârzieri".

11:28Aliații lui Alexei Navalnîi au început o transmisie în direct pe YouTube.

11:16Rușii care vor să-și ia rămas bun de la Alexei Navalnîi au început să se adune la biserica din cartierul Maryino, potrivit Meduza.

De la stația de metrou până la biserică, care se află la aproximativ 200 de metri, poliția a montat garduri metalice încă de vineri dimineață. În apropierea bisericii, internetul funcționează cu intermitențe.

08:31Aliații lui Navalnîi- care au promis să transmită în direct pe internet evenimentele din această zi - l-au acuzat pe președintele Vladimir Putin că l-a asasinat pentru că liderul rus nu ar fi putut tolera gândul că Navalnîi ar putea fi eliberat într-un potențial schimb de prizonieri.

Aceștia nu au publicat dovezi care să susțină această acuzație, dar au promis să prezinte modul în care a fost ucis și de către cine.

Kremlinul a negat implicarea statului în moartea sa și a declarat că nu are cunoștință de niciun acord de eliberare a lui Navalnîi. În certificatul său de deces, potrivit aliaților opozantului, se arată că a murit din cauze naturale.

Navalnîi, un fost avocat, a fost cel mai cunoscut disident al opoziției divizate a Rusiei, criticându-l pe Vladimir Putin de la venirea la putere a liderului rus la sfârșitul anului 1999, organizând proteste de stradă și publicând investigații privind presupusa corupție a unor persoane din elita rusă.

Însă, în urma unei serii de acuzații penale pentru fraudă și extremism, despre care Navalnîi a spus că au fost motivate politic, a fost condamnat la peste 30 de ani de închisoare, iar majoritatea susținătorilor săi fie au fugit din țară, fie se află în închisoare.

Navalnîi a decis să se întoarcă în Rusia din Germania în 2021, după ce a fost tratat pentru ceea ce medicii occidentali au spus că a fost otrăvire cu un agent neurotoxic, doar pentru a fi imediat arestat preventiv.

Putin nu pronunță numele opozantului rus

Putin, care controlează toate pârghiile statului și se așteaptă să fie reales confortabil pentru un nou mandat de șase ani peste două săptămâni, nu a comentat încă moartea lui Navalnîi și a evitat ani de zile să-i menționeze numele.

Deși Navalnîi este bine cunoscut în Occident, nici televiziunea de stat din Rusia nu l-a menționat ani de zile, iar atunci când a făcut-o a fost pe scurt și într-o lumină negativă.

O slujbă religioasă pentru Navalnîi urmează să aibă loc la ora locală 14.00 (13.00, ora României) în Biserica Icoanei Maicii Domnului din cartierul moscovit Maryino, unde Navalnîi a locuit.

Apoi este programată înmormântarea sa la cimitirul Borisovskoie, la aproximativ 2,5 km distanță, pe cealaltă parte a râului Moskva, două ore mai târziu.

Garduri și polițiști la biserica unde va avea loc slujba

Potrivit Meduza, patrule de poliție au apărut la cimitirul Borisovskoie, în timp ce la biserica unde va avea loc slujba, joi după-amiază, au început să fie instalate garduri de fier.

De altfel, în tot cartierul au fost instalate astfel de garduri, iar pe ușa bisericii este atârnat un panou care anunță că este interzisă filmarea audio, foto și video în clădire.

Potrivit pozelor publicate pe agențiile internaționale, polițiști ruși se află pe acoperișurile clădirilor din apropierea bisericii.

FOTO: AP / AP / Profimedia

Aliații lui Navalnîi, care se află în afara Rusiei și care au fost desemnați de autorități drept extremiști susținuți de SUA, au făcut apel la persoanele care doresc să îi onoreze memoria, dar nu pot participa la serviciul funerar, să meargă în schimb la anumite repere din orașele lor vineri seara, la ora locală 19.00.

Kremlinul a respins declarațiile aliaților săi ca fiind provocatoare și a avertizat că poliția va respecta legea.

Potrivit publicațiilor media rusești independente, un convoi de mașini de poliție se îndreptau vineri dimineață spre biserică.

Autoritățile ruse, în alertă

Judecând după adunările anterioare ale susținătorilor lui Navalnîi, este probabilă o prezență intensă a poliției, iar autoritățile vor reprima tot ceea ce vor considera că seamănă cu o demonstrație politică în conformitate cu legile din Federația Rusă privind protestele.

Soția lui Navalnîi, Iulia, cu care a avut doi copii, a declarat că nu este sigură dacă funeraliile în sine vor decurge în mod pașnic sau dacă poliția va aresta participanții. Ea se află în afara Rusiei.

Mama lui Navalnîi, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, probabil că va participa la înmormântare. Dar nu este clar cine altcineva va avea voie să intre în biserică pentru slujbă, notează Reuters.

În perioada premergătoare înmormântării sale, aliații lui Navalnîi au acuzat autoritățile că le-au blocat planurile de a organiza funerarile opozantului rus și au declarat că persoane necunoscute au reușit chiar să le zădărnicească încercările de a închiria un dric pentru a-l transporta la propria înmormântare.

Kremlinul a declarat că nu are nimic de-a face cu aranjamentele funerare ale lui Navalnîi.