Polonia intenționează să lanseze o serie de sateliți militari de observare în 2025, a declarat joi un ministru adjunct al apărării, citat de Reuters.

satelitiFoto: MARK GARLICK / Sciencephoto / Profimedia

„Anul viitor, în calitate de Minister al Apărării și de armată poloneză, dorim să punem pe orbită primii noștri sateliți polonezi”, a declarat Cezary Tomczyk în timpul unui briefing de presă.

Polonia intenționează să achiziționeze un sistem de sateliți dotat cu tehnologie radar și optică care să permită observarea Pământului indiferent de condițiile atmosferice și care să utilizeze atât tehnologie străină, cât și națională, a precizat el.

Ministrul Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat în cadrul aceluiași briefing că țara va dezvolta în acest an o forță spațială, printre alte unități, pe baza lecțiilor învățate din experiențele Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie 2022.

„Toate acțiunile pe care le întreprindem în acest an, crearea de forțe de drone, crearea de forțe cu componentă spațială sau de forțe medicale, acestea sunt acțiuni care întăresc armata poloneză și rezultă și din experiența ucraineană”, a declarat Kosiniak-Kamysz.

În decembrie 2022, Ministerul Apărării a semnat un contract cu Airbus AIR.PA pentru livrarea a doi sateliți de recunoaștere, a căror lansare este planificată până în 2027.