Spaima de anul trecut privind ploșnițele din Paris, problemă care a fost relatată de presa internațională, a fost amplificată în mod artificial de către conturile de pe rețelele de socializare legate de Rusia și de de activitățile ei de „dezinformare”, a declarat vineri un ministru francez, relatează Reuters.

Dezinsecţie împotriva ploşniţelor de patFoto: Christophe Ena / AP / Profimedia

„Polemica ploșnițelor a fost în mare parte amplificată de conturile legate de Kremlin și chiar au creat o legătură falsă între sosirea refugiilor ucraineni și răspândirea ploșnițelor”, a declarat ministrul francez al afacerilor europene Jean-Noel Barrot pentru televiziunea TF1.

După ce utilizatorii rețelelor de socializare au publicat imagini cu aceste insecte în trenurile de mare viteză și în metroul din Paris, presa străină, inclusiv Reuters, au raportat pe scară largă despre această problemă.

Viceprimarul orașului Paris a cerut guvernului să ajute la eliminarea ploșnițelor înainte de Jocurile Olimpice de la Paris din vara anului 2024, iar unele școli și clase au fost închise temporar și a fost efectuată o inspecție profundă a vagoanelor de metrou și de cale ferată. Dar autoritățile au spus că nu există nicio urmă de un focar deosebit.

Întrebat dacă guvernul crede că aceste conturi rusești au „orchestrat” panica, Barrot nu a confirmat, spunând, în schimb, că campania de dezinformare a „amplificat” o spaimă existentă cu scopul de a crea un sentiment de nesiguranță.

Barrot a spus că în ultimii doi ani - de la începutul războiului din Ucraina - atacurile cibernetice și campaniile de dezinformare din Rusia s-au accentuat.

„Știm acest lucru datorită serviciului Viginum creat în 2021, a cărui misiune este de a detecta astfel de manevre care au ca scop destabilizarea opiniei publice din Franța și slăbirea sprijinului public pentru Ucraina”, a spus el.

De altfel, serviciile de informații franceze au spus din luna octombrie a anul trecută că dezinformarea rusă a amplificat psihoza ploșnițelor.