Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală Yars, a informat agenția de presă de stat TASS, potrivit Reuters.

test de lansare a rachetei balistice intercontinentale YarsFoto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Lansarea a avut loc la cosmodromul de testare de stat Plesețk, iar focoasele de antrenament au atins o ţintă din poligonul Kura, în Peninsula Kamceatka, la peste 6.000 de kilometri de locul de lansare. Ministerul rus al Apărării a raportat că scopul lansării a fost de a confirma caracteristicile tactice, tehnice și de zbor ale sistemului de rachete. Potrivit departamentului, „toate sarcinile atribuite au fost îndeplinite în totalitate”, scrie Tass.

Racheta RS-24 (Yars), cu o lungime de 23 de metri, este proiectată pentru a transporta mai multe vehicule de reintrare cu țintire independentă (MIRV), care permit rachetei să lanseze mai multe focoase nucleare către diferite ținte.

Testul vine la doar o zi după ce președintele Vladimir Putin a spus în discursul său în fața națiunii că inamicii Rusiei (NATO, Occidentul) „se pregătesc să ne atace pe teritoriul nostru, folosind cele mai bune forțe ale lor”, adăugând că „soarta lor va fi bineînțeles tragică”.

Într-un discurs de peste două ore, joi, liderul de la Kremlin s-a adresat occidentalilor spunându-le că „trebuie să înţeleagă că şi noi avem arme capabile să lovească ţinte de pe teritoriul lor. Tot ceea ce inventează ei în acest moment, pe lângă faptul că înspăimântă întreaga lume, este o ameninţare reală de conflict cu utilizarea armei nucleare şi, prin urmare, de distrugere a civilizaţiei”.