Comentariile lui Emmanuel Macron cu privire la posibila trimitere „oficială” de trupe militare în Ucraina au dezvăluit că membri ai diferitelor servicii occidentale există deja pe teren ucrainean, relatează Le Monde.

Emmanuel MacronFoto: Idriss Bigou-Gilles / AFP / Profimedia Images

Reamintim că președintele francez Emmanuel Macron a declarat, după ce a găzduit la Paris o conferinţă, că nu a existat „niciun acord în această seară pentru a trimite oficial trupe pe teren, dar nu putem exclude nimic".

Acesta a declarat joi că „fiecare cuvânt” pe care îl spune despre războiul din Ucraina este „cântărit” și „măsurat”.

Faptul că șeful statului a avut grijă să precizeze că discuțiile au vizat doar trimiterea de trupe „în mod oficial, asumat și avizat”, a ridicat implicit și vălul asupra faptului că există deja profesioniști din diverse Servicii occidentale pe pământ ucrainean, notează Le Figaro.

„Acțiunile acestor servicii sunt, prin natura lor, clandestine și prin urmare în afara regulilor războiului”, a declarat pentru Le Monde Vincent Crouzet, fost membru al serviciilor franceze de informațiii externe DGSE (Direction Générale de la Sécurité Extérieure).

„Toate statele aliate sunt prezente în Ucraina. Nu sunt unități de luptă, dar sunt, de exemplu, reprezentanți ai tuturor serviciilor de informații”, mărturisește o sursă diplomatică ucraineană.

Reacţionând la aceste declaraţii, liderul de la Kremlin a avertizat joi Occidentul că există o „ameninţare reală” de război nuclear în cazul în care conflictul din Ucraina va escalada. „Ei trebuie să înţeleagă că şi noi avem arme capabile să lovească ţinte de pe teritoriul lor”, a spus Vladimir Putin.

O serie de ţări europene, printre care Germania, Polonia, Italia şi Cehia, precum şi Statele Unite, au respins categoric ideea trimiterii de trupe terestre.