​Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat pe canalul său de Telegram de nu mai puțin de 26 de ori într-o lună că orașul ucrainean Mariupol va cădea în mâinile forțelor rusești, relatează Realitatea Caucazului, un site afiliat Radio Europa Liberă.

Ramzan KadirovFoto: Yelena Afonina / TASS / Profimedia Images

Jurnaliștii de la Realitatea Caucazului au contabilizat declarațiile făcute de Kadîrov cu privire la căderea Mariupolului începând cu data de 4 martie. Iată câteva din postările făcute de acesta pe canalul său de Telegram:

  • „Îi chem încă o dată pe cei care sunt la Mariupol să se predea imediat, altfel va [cădea] seara târziu... Zic din nou: va fi seara târziu!” - 14 martie

  • „Mariupol va fi în curând curățat complet de Bandera și șaitani (n.r. spirite rele în credința islamică)” - 15 martie

  • „Mariupol va fi în curând curățat complet de banderiți și acoliții lor” - 17 martie

  • „Nu va trece mult până la finalizarea completă a eliberării Mariupolului” - 31 martie

Mariupolul este complet încercuit de armata rusă

O hartă publicată joi de serviciul de informații al armatei britanice arată că forțele rusești, care au încercuit complet Mariupolul încă de pe 5 martie, au reușit să cucerească peste trei sferturi din oraș, ucrainenii păstrând controlul asupra unor fâșii lipite de coastă și zona centrală.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA notează vineri în evaluarea sa zilnică asupra războiului din Ucraina că forțele rusești susțin că au reușit să captureze cu succes centrul Mariupol, dar cele ucrainene păstrează controlul asupra portului din sud-vestul orașului.

ISW prognozează că orașul, un port important al Ucrainei la Marea Azov, va cădea în câteva zile. Armata rusă a anunțat că a tăiat accesul Ucrainei la Marea Azov pe 1 martie.

Organizația Mondială a Sănătății a cerut joi noaptea acces umanitar la Mariupol, primarul orașului afirmând vineri dimineața că peste 100.000 de locuitori trebuie evacuați de urgență. OMS afirmă că a confirmat mai mult de 100 de atacuri rusești asupra sistemului de sănătate ucrainean.

Ramzan Kadîrov, „eroul” Rusiei la Mariupol

Kadîrov a anunțat încă de pe 25 februarie, a doua zi după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat forțelor sale să atace Ucraina, că a mobilizat mii de luptători în Groznîi, capitala Ceceniei, pentru a fi trimiși să lupte împotriva „banderiților” și „naziștilor”.

Pe 14 martie acesta a anunțat că se află în Ucraina unde luptă, postând pe canalele sale de Telegram și Youtube o înregistrare video în care apare într-o încăpere alături de comandanți și soldați ceceni. Serviciile de informații ucrainene au arătat însă, pe baza apelurilor sale telefonice, că acesta era de fapt în Groznîi în momentul în care a fost făcută înregistrarea.

Câteva zile mai târziu el a anunțat și că mii de luptători ceceni „vin” să lupte în Ucraina.

Înspre sfârșitul lunii martie acesta l-a vizitat la spital pe Ruslan Geremeev, omul despre care se crede că ar fi organizat asasinarea disidentului rus Boris Nemțov, după ce acesta a fost rănit la Mariupol.

Nu este clar dacă înregistrarea video bizară în care Kadîrov îl pupă și mângâie pe frunte pe Geremeev a fost realizată în Mariupol, oraș nivelat complet de bombardamentele și atacurile rusești, fiind mai probabil ca acesta să fi fost evacuat.

Tot la sfârșitul lui martie, oficialii ceceni de la Groznîi au început să îl felicite pe acesta pentru faptul că a fost avansat în grad de către președintele Vladimir Putin, deși niciun anunț oficial în acest sens nu a fost făcut de Kremlin sau Ministerul Apărării de la Moscova.

Întrebat despre acest subiect câteva zile mai târziu, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a spus că nu a văzut decretul de avansare în grad a liderului cecen, lucru care a declanșat o dispută cu Kadîrov.

Ramzan Kadîrov ar fi general-locotenent al armatei ruse.

Urmărește ultimele evoluții din a 44-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.