Noi imagini din satelit surprind dezastrul lăsat de bombardamentele continue ale armatei ruse în Mariupol, orașul-port la Marea Azov, transformat în ruine.

Mariupol - imagini din satelit cu distrugerile provocate de rușiFoto: AFP / AFP / Profimedia

​În orașul asediat Mariupol, oamenii nu mai au mâncare, apă, căldură sau curent electric. 80-90 % dintre clădiri au fost lovite de bombe.

În Mariupol, aflat la mai puțin de 50 de kilometri de granița cu Rusia, au loc cele mai sângeroase bătălii din războiul din Ucraina. Portul de la Marea Azov reprezintă o miză importantă pentru armata rusă pentru că dacă l-ar cuceri ar realiza o legătură continuă între vestul Rusiei și Crimeea.

VIDEO Imagini din dronă cu urmele luptelor în Mariupol

Orașul se confruntă cu o adevărată catastrofă umanitară - localnicii recurg la metode disperate pentru a supraviețui - unii au topit zăpadă sau au gătit în aer liber, în momentele când nu au fost bombardamente.

Tancurile rusești sunt pe străzi în multe locuri. Au făcut înconjurul lumii cumplitele bombardamente asupra teatrului din oraș în care se adăposteau aproximativ 1.500 de oameni, asupra maternității sau asupra școlii de artă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că aproximativ 100.000 de oameni sunt blocați acum în Mariupol, unde trăiesc în condiţii inumane - fără hrană, fără apă, fără medicamente. Sub bombardament constant.

El afirmă că eforturile de salvare a civililor de acolo prin coridoarele umanitare au fost întrerupte de „bombele ruseşti şi teroarea deliberată".

O coloană umanitară a fost capturată de Rusia marţi, a spus el, adăugând că lucrătorii guvernamentali ucraineni şi şoferul lor de autobuz au fost luaţi prizonieri. „În ciuda tuturor dificultăţilor, 7.026 de civili au fost evacuaţi", a adăugat el.

----------------------