Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, și Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei și unul dintre aliații apropiați ai președintelui Vladimir Putin, au intrat într-o dispută a declarațiilor de la distanță pe tema „patriotismului”.

Ramzan Kadirov si Dmitri PeskovFoto: Colaj Profimedia Images / Alamy / TASS

Jurnaliștii ruși l-au întrebat marți pe Peskov despre cum înțelege Kremlinul cuvântul „patriotism”, amintind de declarațiile recente ale acestuia asupra subiectului și răspunsul lui Ramzan Kadîrov față de ele.

„Nu există o dublă interpretare a cuvântului 'patriotism' și nu poate fi. Patriotismul este dragoste pentru patria ta și disponibilitatea de a face orice sacrificii pentru țara ta atunci când este necesar”, a răspuns Dmitri Peskov, citat de agenția Interfax.

„Și bineînțeles, concurența în cine este mai patriot nu este probabil necesară, mai ales într-un asemenea moment în care trebuie să fim cu toții uniți, ceea ce, de fapt, se întâmplă prin țara noastră și față de președintele nostru, în condiții atât de grele încât cele cu care se confruntă în prezent”, a adăugat el.

Cum a început disputa dintre Peskov și Kadîrov privind „patriotismul”

Dmitri Peskov a acordat sâmbătă un interviu pentru televiziunea de stat a Belarusului, vorbind, printre altele despre exodul de angajați calificați, artiști și sportivi care au început să plece din Rusia după ce Vladimir Putin a ordonat declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că, în opinia sa, printre cei care au plecat se află atât inamici adevărați ai statului rus, cât și oameni „înșelați”.

„Avem oameni care s-au speriat. Când a început totul, s-au speriat. Unii dintre ei au plecat, au spus că plec într-o vacanță lungă, alții au spus altceva. Și fiecare s-a comportat diferit, dar sunt cei care s-au speriat și care nu au înțeles. Și nu sunt dușmani ai statului”, a spus Dmitri Peskov.

Kadîrov a comentat afirmațiile acestuia pe canalul său de Telegram:

„Nu știam dar se dovedește că, pentru a deveni patriot al țării tale, trebuie să critici acțiunile Rusiei, să pleci în străinătate zgomotos și jalnic, creând un buzz în jurul persoanei tale și apoi, când nivelul de confruntare politică va scădea, revii înapoi ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat”.

Ramzan Kadîrov este supărat că Peskov nu a vorbit despre avansarea sa în grad

În cadrul aceluiași interviu acordat sâmbătă, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a mai spus că nu are informații despre avansarea în grad al lui Ramzan Kadîrov de către liderul de la Kremlin.

Mai mulți oficiali ceceni l-au felicitat săptămâna trecută pe Kadîrov după ce acesta ar fi fost avansat la gradul de general-locotenent al armatei ruse, deși informația nu a fost publicată pe site-ul Kremlinului sau pe cel al ministerului Apărării de la Moscova.

„Nu am văzut încă decretul. De îndată ce îl vedem, dacă nu este clasificat - și sunt documente clasificate, cu ștampila și semnătură - dacă este deschis, atunci va fi publicat, desigur”, a spus Dmitri Peskov.

Kadîrov a reacționat și la aceste cuvinte ale purtătorului de cuvânt al Kremlinului: „Am fost de fapt surprins când Peskov nu a comentat despre atribuirea gradului de general-locotenent pentru mine, chipurile pentru că nu a văzut decretul”.

„Aici, cu toate forțele de securitate și voluntari, suntem angajați într-o zi de operațiune specială și noapte (...) 'Nu am vazut decretul' - dar un laș care a fugit din țară într-un moment de instabilitate, presupus în vacanță, și s-a întors într-un moment de calm pe scena politică, se presupune că din vacanță, este un adevărat patriot”, a comentat ironic Ramzan Kadîrov.

Urmărește ultimele evoluții din a 40-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.