​​În timp ce rușii au continuat bombardamentele în noaptea de luni spre marți, Europa continuă să discute sprijinul militar constând în tancuri de luptă pe care să le trimită Ucrainei.

Război în UcrainaFoto: Dmytro Smolienko/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sinteza zilei

  • Germania va trimite tancuri Leopard la Kiev și le va permite și altora să facă același lucru - Spiegel. Cancelarul german Olaf Scholz ar fi decis să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina și să permită altor țări, precum Polonia, să facă același lucru, în timp ce SUA ar putea furniza tancuri Abrams, a relatat marți Spiegel. Un purtător de cuvânt al guvernului a refuzat să comenteze informația pentru Reuters. La fel și Ministerul Apărării.
  • Volodimir Zelenski în discursul nocturn de marţi: „Se vorbeşte mult despre tancurile moderne de care avem nevoie. O mulţime de eforturi, cuvinte şi promisiuni. Încă lucrăm la acest lucru”
  • SUA înclină spre furnizarea de tancuri Abrams către Ucraina. Administraţia Biden înclină să trimită tancuri Abrams în Ucraina, iar un anunţ ar putea fi făcut chiar săptămâna aceasta, scrie marţi, pe surse, ziarul The Wall Street Journal, care precizează că Preşedinţia americană a refuzat să comenteze.
  • Alți doi parlamentari ruși ameninţă Chişinăul: „Ne-a supărat în ultima vreme” / „Republica Moldova s-ar putea dezintegra dacă aderă la NATO”. „De obicei, reacţionăm la acţiunile care au loc. Moldova ne-a supărat în ultima vreme cu o serie de decizii ale sale”, a declarat pentru ziarul Vedomosti Svetlana Jurova, membră a partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin şi prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat de la Moscova, camera inferioară a parlamentului rus
  • Medvedev ține să îi „dezamăgească pe adversari”: „Rusia are suficient de multe arme”. Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a susținut marți că „adversarii” Moscovei care monitorizează producția de armament din țară ar fi dezamăgiți întrucât Rusia are „suficient de multe din toate”.
  • Zalujnîi moștenește un milion de dolari și îl donează forțelor armate ucrainene. Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a moștenit 1 milion de dolari de la un american de origine ucraineană, Gregory Stepanets, și a donat banii armatei ucrainene, a relatat New York Times.
  • Olanda ar putea furniza Ucrainei 18 tancuri Leopard 2. Premierul olandez Mark Rutte a declarat că Olanda ia în considerare cumpărarea a 18 tancuri de luptă principale Leopard 2, pe care le închiriază de la Germania, pentru a le furniza Ucrainei, potrivit Kyiev Independent.
  • Putin admite o lipsă de medicamente și o creștere a prețurilor în farmaciile din Rusia. Președintele rus Vladmir Putin a afirmat că inspecțiile efectuate în farmaciile din Rusia au indicat lipsa unor medicamente, precum și o creștere a prețurilor. „Adevărul e prețurile noastre au crescut în ultima vreme și a existat o anumită penurie a unor medicamente, în ciuda faptului că am înregistrat o creștere a producției de produse farmaceutice”, a spus Putin, potrivit TASS.
  • Şeful mercenarilor Wagner cere parlamentului rus să interzică relatările negative din presă despre oamenii săi. Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner care luptă pentru Rusia în Ucraina, a cerut parlamentului de la Moscova să interzică relatările negative din presă despre oamenii săi prin modificarea Codului penal, astfel încât „discreditarea” luptătorilor să fie pedepsită cu până la cinci ani de închisoare.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 335:

01:20Volodimir Zelenski în discursul nocturn de marţi: „Se vorbeşte mult despre tancurile moderne de care avem nevoie. O mulţime de eforturi, cuvinte şi promisiuni. Încă lucrăm la acest lucru”

00:59 Medvedev ține să îi „dezamăgească pe adversari”: „Rusia are suficient de multe arme”

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a susținut marți că „adversarii” Moscovei care monitorizează producția de armament din țară ar fi dezamăgiți întrucât Rusia are „suficient de multe din toate”.

00:36Renunțarea la neutralitate? Elveția vrea eliminarea barierelor în calea reexportului de arme către Ucraina

Un organism parlamentar elvețian a propus marți renunțarea la o interdicție care împiedică reexportarea muniției pe care o produce din altă țară către Ucraina, potrivit Reuters.

23:50Zalujnîi moștenește un milion de dolari și îl donează forțelor armate ucrainene

Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a moștenit 1 milion de dolari de la un american de origine ucraineană, Gregory Stepanets, și a donat banii armatei ucrainene, a relatat New York Times.

23:25Olanda ar putea furniza Ucrainei 18 tancuri Leopard 2

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că Olanda ia în considerare cumpărarea a 18 tancuri de luptă principale Leopard 2, pe care le închiriază de la Germania, pentru a le furniza Ucrainei, potrivit Kyiev Independent.

22:51Doi britanici uciși în Ucraina în timpul unei „evacuări umanitare” de la Soledar

Doi britanici care au făcut voluntariat în Ucraina au fost uciși în timp ce încercau o „evacuare medicală” din orașul Soledar, scena unor confruntări intense între forțele ruse și ucrainene, a anunțat marți familia unuia dintre ei, potrivit AFP.

Germania va trimite tancuri Leopard la Kiev (neoficial)

22:05Telecomunicații: Truphone, deținută de oligarhi ruși, inclusiv de Abramovici, cumpărată de investitori europeni

21:42 Şeful mercenarilor Wagner cere parlamentului rus să interzică relatările negative din presă despre oamenii săi

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner care luptă pentru Rusia în Ucraina, a cerut parlamentului de la Moscova să interzică relatările negative din presă despre oamenii săi prin modificarea Codului penal, astfel încât „discreditarea” luptătorilor să fie pedepsită cu până la cinci ani de închisoare.

20:55 Putin admite o lipsă de medicamente și o creștere a prețurilor în farmaciile din Rusia

Președintele rus Vladmir Putin a afirmat că inspecțiile efectuate în farmaciile din Rusia au indicat lipsa unor medicamente, precum și o creștere a prețurilor. „Adevărul e prețurile noastre au crescut în ultima vreme și a existat o anumită penurie a unor medicamente, în ciuda faptului că am înregistrat o creștere a producției de produse farmaceutice”, a spus Putin, potrivit TASS.

20:23Germania va trimite tancuri Leopard la Kiev și le va permite și altora să facă același lucru - Spiegel

Cancelarul german Olaf Scholz ar fi decis să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina și să permită altor țări, precum Polonia, să facă același lucru, în timp ce SUA ar putea furniza tancuri Abrams, a relatat marți Spiegel.

20:05 Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) nu au găsit echipamente militare în centralele nucleare din Ucraina, a declarat marţi în Parlamentul European directorul agenției, Rafael Grossi.

El a dezminţit astfel acuzaţia adusă luni de serviciul de informaţii externe al Rusiei, care a susţinut că ucrainenii ascund în centralele respective arme de provenienţă occidentală.

19:48„Ceasul Apocalipsei” se mută la 90 de secunde până la miezul nopții, pe măsură ce crește amenințarea nucleară

Oamenii de știință din domeniul atomic au setat marți „Ceasul Apocalipsei” mai aproape de miezul nopții ca niciodată, afirmând că amenințările de război nuclear, boli și schimbări climatice au fost exacerbate de invazia Rusiei în Ucraina, punând omenirea în fața unui risc mai mare de anihilare, potrivit Reuters.

SUA înclină spre furnizarea de tancuri Abrams către Ucraina

19:29Rusia susține că a înregistrat 25 de morți în regiunea de frontieră Belgorod în urma atacurilor ucrainene

Douăzeci și cinci de persoane au fost ucise și aproape 100 rănite în lovituri ucrainene asupra regiunii ruse de frontieră Belgorod de la începutul intervenției militare a Moscovei în Ucraina, a declarat marți guvernatorul acesteia, potrivit AFP.

19:15 Turcia amână pe termen nedefinit dialogul cu Suedia şi Finlanda privind extinderea NATO

Presa turcă scrie marţi, citând surse diplomatice, că Turcia a amânat sine die o reuniune programată în februarie cu Finlanda şi Suedia, privind extinderea NATO.

18:52Alți doi parlamentari ruși ameninţă Chişinăul

Doi influenţi deputaţi de la Moscova reacţionează cu ameninţări la ideea că Republica Moldova ar putea adera la NATO, după ce şi un senator rus ameninţase cu o zi în urmă că preşedinta Maia Sandu riscă să repete „politica sinucigaşă” a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

18:40 Circa 100 de tancuri Leopard 2 ar putea ajunge în Ucraina. Potrivit ABC News, nu mai puțin de 12 state sunt gata să trimită astfel de tancuri forțelor ucrainene, în diverse configurații.

17:49SUA înclină spre furnizarea de tancuri Abrams către Ucraina

Administraţia Biden înclină să trimită tancuri Abrams în Ucraina, iar un anunţ ar putea fi făcut chiar săptămâna aceasta, scrie marţi, pe surse, ziarul The Wall Street Journal, care precizează că Preşedinţia americană a refuzat să comenteze.

17:38Forțele rusești au lansat un atac asupra unei zone populate din Konstanynivka în regiunea Donețk, atac în urma căruia cel puțin 4 persoane ar fi fost rănite, transmite Kyiv Independent.

Polonia cere oficial Berlinului să o lase să livreze tancuri Leopard Ucrainei

16:54Polonia a depus oficial la Berlin cererea de livrare a tancurilor Leopard în Ucraina

Polonia, care vrea să livreze tancuri germane Leopard 2 în Ucraina, a depus o cerere oficială în acest sens la Berlin. Guvernul federal este solicitat acum să o examineze cu „urgența cuvenită”. Dar Polonia vrea mai mult, și anume ca UE să contribuie la costurile de livrare.

16:22Reacția sinceră a Rusiei pentru Germania, presată să permită livrarea de tancuri Leopard către Ucraina: „Vor lăsa o urmă de neșters”

16:02 Temerile privind o criză a gazelor în timpul iernii s-au disipat în Europa: Prognozele meteo favorabile au dus la o scădere de două cifre a prețului gazelor naturale

15:39 Imagini dramatice din tranșee: Cum au ajuns un rus și un ucrainean să se împuște față-n față - VIDEO

Lista oficialilor din Ucraina demiși în urma scandalurilor de corupție

15:10Cinci guvernatori regionali şi patru viceminiştri au fost demişi din funcţie în Ucraina, conform AFP, în urma scandalurilor de corupție, unul dintre acestea vizând Miniterul Apărării, în plină invazie a ţării de către Rusia.

14:40Armata ucraineană a transmis marți un mesaj ironic după ce mai mulți bloggeri militari din Rusia au afirmat că tancuri Leopard de fabricație germană au fost văzute deja în Ucraina, în pofida faptului că încă nu s-a luat o decizie oficială în privința trimiterii lor Kievului.

14:12Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și-a exprimat marți încrederea că o decizie privind trimiterea de tancuri de luptă Kievului va veni în curând.

„Niciun indiciu” că Rusia și-ar fi schimbat obiectivele - șeful NATO

13:40O înregistrare video distribuită de militarii ucraineni zilele trecute arată cum aceștia au improvizat un „distrugător de tancuri” din două arme sovietice cu o vechime de mai bine de jumătate de secol.

13:18 „Niciun indiciu” nu arată că Rusia şi-a „schimbat obiectivele” în Războiul împotriva Ucrainei, a declarat marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat într-o vizită la Berlin, conform AFP. El s-a declarat „încrezător” că se va găsi „în curând” o soluţie pentru livrarea de către Germania a tancurilor de asalt de tip Leopard, pe care le cere Kievul.

12:45Mai mulţi înalţi responsabili ucraineni şi-au anunţat marţi demisiile, în urma anchetei vizând presupuse fapte de corupţie presupuse legate de aprovizionarea armatei la preţuri supraevaluate. Este primul scandal și prima remaniere de această amploare de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie 2022, scrie France Presse.

Printre oficialii care au demisionat şi ale căror plecări au fost imediat acceptate se numără viceministrul apărării Viaceslav Şapovalov, care era responsabil de sprijinul logistic al forţelor armate, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko şi procurorul general adjunct Oleksi Simonenko.

Finlanda ar putea cere aderarea la NATO separat de Suedia

12:23Dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko a declarat marți că Ucraina i-a propus un pact de neagresiune, deși continuă să „antreneze militanți” despre care afirmă că ar reprezenta o potențială amenințare la adresa securității Belarusului.

12:01 Finlanda ar trebui să ia în considerare opţiunea de a adera la NATO fără Suedia, a declarat pentru prima oară marţi ministrul ei de Externe, după ce Turcia a exclus unda verde a Ankarei pentru candidatura suedeză.

11:36 Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, a pregătit mai multe modificări ale legislației rusești care ar permite părăsirea țării doar cu o programare prealabilă la autorități, măsura urmând să se aplice atât cetățenilor ruși, cât și celor străini.

10:59Ministrul adjunct al Apărării Vyacheslav Shapovalov a demisionat, în urma unui scandal privind achiziții mult supraevaluate, scandal care a zguduit Ucraina. Ziarul ucrainean ZN.UA a scris în 21 ianuarie că Ministerul Apărării cumpără alimente pentru militari la prețuri de două până la trei ori mai mari decât cele de la magazinele alimentare din Kiev.

Ministrul în funcție a numit acuzațiile de corupție „nefondate și nefondate”, dar i-a mulțumit lui Shapovalov pentru că a acceptat să plece. Jurnaliștii susțin că au obținut un contract recent al Ministerului Apărării pentru achiziționarea de alimente pentru soldați în 2023, pentru o sumă totală de 13,16 miliarde Hr (360 milioane USD).

Documentul a fost încheiat pe 23 decembrie. Potrivit documentului, Ministerul Apărării cumpăra ouă la 17 Hr/bucată în timp ce în magazinele alimentare prețul era de Hr 7. Un kilogram de cartofi comandat pentru soldații ucraineni costă 22 Hr, în timp ce în magazinele alimentare este de aproximativ 9 Hr

Putin l-ar fi demis pe unul dintre cei mai capabili comandanți ruși

10:38Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, l-a revocat din funcție pe adjunctul său, Oleksiy Symonenko după o anchetă legată de vacanța adjunctului în Spania. Symonenko plecase în vacanță în Spania cu Mercedesul omului de afaceri și deputatul din Lviv Hryhoriy Kozlovsky, iar garda de corp a lui Kozlovsky îi fusese gardă de corp lui Symonenko. Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare a decis că, în timpul legii marţiale, funcţionarii publici pot călători în afara Ucrainei exclusiv în călătorii de afaceri .

10:31Președintele rus Vladimir Putin l-ar fi demis pe general-colonelul Mihail Teplinski, considerat unul dintre cei mai capabili comandanți ai forțelor de invazie rusești din Ucraina, afirmă serviciile de informații britanice.

09:54În apropiere de Bakhmut, trupele ruse au încercat să atace o fortăreață ucraineană, dar grănicerii ucraineni au respins atacul, ucigând opt soldați ruși și rănind alți 13.

Rușii au pierdut un număr uriaș de mercenari Wagner

09:39Forțele de invazie rusești au pierdut un număr uriaș de mercenari Wagner în condițiile în care a ajuns să se bazeze în mare parte pe recrutări din penitenciarele și coloniile penale ale Rusiei, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare privind situația din Ucraina.

09:19Marți dimineața rușii au bombardat Kupyansk (regiunea Harkov), lovind clădiri rezidențiale potrivit Ukrinform. „În această dimineață, inamicul a bombardat din nou Kupyansk. Au fost lovite clădiri de locuințe, s-au produs incendii de amploare”, a spus Oleg Sinegubov, șeful Administrației Militare Regionale Harkov.

08:53Kyrylo Timoșenko, adjunctul șefului de cabinet al președintelui Volodymyr Zelenski, și-a prezentat demisia, potrivit Ukrainska Pravda, citând surse anonime din guvern. El ar urma să fie înlocuit cu Oleksiy Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, potrivit surselor. De asemenea, guvernatorii regiunilor Sumi, Dnipropetrovsk, Zaporizhzhia și Herson ar putea fi următorii oficiali care vor demisiona.

Potrivit site-ului de investigație Bihus.info, Timoșenko a folosit în scopuri proprii un Chevrolet Tahoe donat pentru evacuarea civililor din zonele de luptă. De asemenea, un alt apropiat al președintelui Zelenski ar putea renunța la funcție: Oleh Tatarov. Tatarov a devenit simbolul toleranței lui Zelensky față de corupție, președintele refuzând în mod repetat să-l concedieze sau să-l suspende, deși

Tatarov a fost acuzat de luare de mită în 2020.

Rușii ar plănui să închidă spitale în regiunea Herson

08:36Atacurile rusești din regiunea Donețk au ucis trei civili și au rănit alți trei în ultimele 24 de ore, a informat guvernatorul Pavlo Kyrylenko. O persoană a fost ucisă în Novopokrovske, una în Paraskoviivka și una în Chasiv Yar, a spus guvernatorul. E imposibil să se cunoască numărul real de victime în Mariupol și Volnovaha ocupate de ruși, a adăugat el. Regiunea Donețk, din estul Ucrainei, este locul celor mai aprige lupte dintre forțele ruse și ucrainene, în timp ce Rusia încearcă să ocupe întreaga regiune.

08:06Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că armata ucraineană a doborât două avioane rusești Su-25, un elicopter Ka-52, o dronă Orlan-10 și două rachete aeriene ghidate Kh-59 în ultimele 24 de ore. Forțele ucrainene au lovit, de asemenea, trei baze temporare ale trupelor ruse și un „depozit logistic”. Armata ucraineană a respins atacurile rusești în apropiere de Chervonopopivka din regiunea Lugansk, Bilohorivka, Rozdolivka, Sil, Krasna Hora, Bakhmut, Klishchiivka, Novobakhmutivka, Krasnohorivka, Vodiane și Marinka din regiunea Donețk. De asemenea, rușii ar fi lansat nouă rachete, 27 de atacuri aeriene și 79 de atacuri la sol împotriva Ucrainei.

07:48Rușii plănuiesc să închidă spitale în regiunea Herson. Acest lucru a fost anunțat de prim-vicepreședintele Consiliului Regional Herson, Yuri Sobolevsky, la un briefing la Centrul Media, scrie Ukrinform. „Din păcate, această informație este confirmată. Personal am informații despre posibila închidere a șapte instituții medicale”, a declarat Sobolevsky.

07:21 Putin „se îndepărtează” de grupul Wagner. În cea mai recentă actualizare a conflictului din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de independent.co.uk, a declarat că președintele rus intenționează să se bazeze mai mult pe forțele convenționale ruse, după ce a numit recent un nou comandant - generalul Valeri Gerasimov. Putin s-ar putea să se simtă amenințat de ambițiile liderului grupului Wagner, Evgheni Prigojin și de pretențiile sale cu privire la importanța mercenarilor săi pentru campania rusă. Kremlinul a fost pus într-o poziție inconfortabilă la începutul acestei luni, când Prigojin a susținut că luptătorii săi aucucerit orașul ucrainean Soledar cu câteva zile înainte ca Rusia să facă oficial aceeași afirmație.

07:10Guvernul suedez a permis operatorului de stat Svenska Kraftnat să transfere materiale care pot fi folosite pentru refacerea sistemului energetic al Ucrainei, noteazăKyiv Independent

06:49Ucraina a sancționat 22 de ruși asociați cu Biserica Ortodoxă Rusă pentru sprijinul acordat „genocidului sub mantia religiei”. Potrivit unui decret emis de Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, pe listă figurează Mihail Gundayev, care reprezintă Biserica Ortodoxă Rusă în Consiliul Mondial al Bisericilor și alte organizații internaționale de la Geneva. Gundayev este nepotul liderului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill. Ucraina l-a sancționat pe Kirill anul trecut. Sancțiunile sunt cele mai recente dintr-o serie de măsuri pe care Ucraina le-a luat împotriva Bisericii Ortodoxe Ruse, care a sprijinit invadarea Ucrainei de către președintele Vladimir Putin, care intră acum în cea de-a 12-a lună, scrie The Independent. „Au fost impuse sancțiuni împotriva a 22 de cetățeni ruși care, sub pretextul spiritualității, susțin teroarea și politica genocidă”, a spus Zelensky

06:08Rușii au bombardat Chasiv Yar (regiunea Donețk); o persoană a fost ucisă și două au fost rănite. Ocupanții au lovit un cartier rezidențial cu rachete, fiind afectate cel puțin 9 clădiri înalte și întrerupând alimentarea cu electricitate și gaz în întreaga zonă, scrie Pravda.ua.

01:35Preşedintele Volodimir Zelenski, în mesajul său de luni seară: „Bătălia pentru Donbas continuă. Bătălia pentru sud continuă. Vedem ce forţe adună Rusia şi ştim cum să răspundem”.

01:19Rusia a trimis zeci de mii de soldați pentru a întări liniile de front- oficial militar american.

Rusia a trimis zeci de mii de noi trupe pentru a întări liniile de front din Ucraina în ultimele luni, a declarat luni un oficial militar american de rang înalt, potrivit CNN.

În Ucraina, funcţionarii statului nu vor mai putea ieşi din ţară decât în deplasări oficiale

01:05Ucraina are nevoie de sute de tancuri, nu de 10-20, spune şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

„Avem nevoie de tancuri - nu 10-20, ci câteva sute. Scopul nostru - granițele din 1991 și pedepsirea inamicului, care va plăti pentru crime” - a scris Andrii Yermak într-un mesaj postat pe Telegram.

00:43Borrell susține că Germania nu blochează exportul de tancuri Leopard 2.

Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că Germania nu blochează exportul de tancuri Leopard 2, în timp ce Berlinul se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a le furniza Ucrainei.

Întrebat despre această problemă, Borrell a declarat astăzi la o conferință de presă: „Se pare că Germania nu va interzice exportul acestor arme, dacă unele state membre ale UE care le au vor dori să le trimită”, potrivit Al Jazeera.

SINTEZA ultimelor 24 de ore

  • Grupul german Rheinmetall ar putea livra Ucrainei 139 de tancuri de luptă Leopard dacă este necesar, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Germania este supusă unei presiuni intense din partea Ucrainei și a unor aliați NATO, cum ar fi Polonia, pentru a permite Kievului să se aprovizioneze cu tancuri Leopard 2 de fabricație germană.
  • Polonia a reiterat că este pregătită să trimită tancuri în Ucraina fără acordul Germaniei. Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că guvernul său va cere permisiunea de la Berlin pentru a trimite tancurile Leopard în Ucraina, dar a descris acordul drept „de importanță secundară”. Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că Berlinul nu a primit o cerere din partea Poloniei sau a oricărei alte țări pentru a autoriza un astfel de transfer.
  • Kremlinul a avertizat că poporul Ucrainei va „plăti” dacă Occidentul va trimite tancuri pentru a sprijini Kievul. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că pozițiile divizate ale statelor europene cu privire la furnizarea de tancuri la Kiev arată o „nervozitate” în creștere în cadrul alianței NATO. Peskov a respins, de asemenea, anunțul Washingtonului conform căruia intenționează să impună sancțiuni grupului mercenar privat rus Wagner.
  • Forțele ruse continuă să se confrunte cu „blocaje operaționale și pierderi grele”, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit. Noile măsuri introduse de Valery Gerasimov, șeful Statului Major al Rusiei și noul comandant numit în Ucraina, nu au fost deloc bine primite, în special decizia de a interzice soldaților să poarte barbă.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că vor fi anunțate schimbări iminente în guvern, regiuni și forțele de securitate, după acuzațiile de corupție la aproape un an de la invazia Rusiei. Zelenski nu a numit oficialii care urmau să fie înlocuiți. „Există deja decizii legate de personal – unele vor fi anunțate astăzi, altele mâine – cu privire la funcționarii de diferite niveluri din ministere și alte structuri guvernamentale, precum și din sistemul de justiție”, a spus Zelenski.
  • Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova era dispusă să negocieze cu Ucraina în primele luni ale războiului, dar SUA și alte națiuni occidentale au sfătuit Kievul împotriva acestui lucru. Lavrov a vorbit în timpul vizitei sale în Africa de Sud, unde s-a întâlnit cu ministrul de externe, Naledi Pandor, cu o lună înainte ca armata sud-africană să găzduiască un exercițiu militar comun cu Rusia și China pe coasta sa de est.
  • Serghei Lavrov susţine că Rusia convenise cu Ucraina să poarte negocieri, dar Occidentul nu a lăsat Kievul să discute cu Moscova. „Este binecunoscut faptul că am susţinut propunerea părţii ucrainene de a negocia, la începutul operaţiunii militare speciale, şi până la sfârşitul lunii martie cele două delegaţii conveniseră asupra principiului de a rezolva acest conflict”, a declarat Serghei Lavrov.
  • Andrei Medvedev, fostul comandant al grupării de mercenari Wagner care a fugit în Norvegia în urmă cu circa zece zile, a fost arestat de autoritățile norvegiene în baza legii privind imigraţia, a anunţat luni poliţia norvegiană.
  • „Superpower”. Actorul și regizorul american Sean Penn va prezenta în premieră la festivalul de film de la Berlin, care va avea loc luna viitoare, un documentar pe care l-a filmat la Kiev și care îl prezintă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, au anunțat organizatorii.
  • La fel ca Estonia, Letonia îi cere ambasadorului rus să plece. Letonia a anunțat luni că i-a cerut ambasadorului rus să părăsească teritoriul leton și a decis să reducă nivelul relațiilor sale diplomatice cu Moscova, la câteva ore după o decizie similară a Estoniei, potrivit AFP.