Cancelarul german Olaf Scholz ar fi decis să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina și să permită altor țări, precum Polonia, să facă același lucru, în timp ce SUA ar putea furniza tancuri Abrams, a relatat marți Spiegel.

Tanc german Leopard 2Foto: Michael Sohn / AP / Profimedia

Un purtător de cuvânt al guvernului a refuzat să comenteze informația pentru Reuters. La fel și Ministerul Apărării.

Decizia se referă la cel puțin o companie de tancuri Leopard 2 A6 care vor fi furnizate din stocurile Bundeswehr, a precizat Spiegel.

Alți aliați, din Scandinavia, de exemplu, intenționează să meargă alături de Germania în furnizarea tancurilor lor Leopard către Kiev, potrivit revistei.

Pe termen lung, mai multe tancuri ar putea fi restaurate pentru a fi apte de utilizare, potrivit Spiegel.

Administraţia Biden înclină să trimită tancuri Abrams în Ucraina, iar un anunţ ar putea fi făcut chiar săptămâna aceasta, scrie marţi, pe surse, ziarul The Wall Street Journal, care precizează că Preşedinţia americană a refuzat să comenteze.

Anunţul ar face parte dintr-o înţelegere diplomatică mai largă cu Germania, prin care Berlinul ar fi de acord să trimită un număr mai mic de tancuri proprii Leopard 2 şi ar aproba, de asemenea, livrarea mai multor tancuri fabricate în Germania de către Polonia şi alte naţiuni.

Acest compromis ar rezolva un dezacord transatlantic cu privire la tancuri care ameninţa să deschidă o falie în rândul aliaţilor, pe măsură ce războiul se apropie de sfârşitul primului său an.

Mai mult, Polonia vrea să livreze tancuri germane Leopard 2 în Ucraina și a depus o cerere oficială în acest sens la Berlin. Guvernul federal este solicitat acum să o examineze cu „urgența cuvenită”. Dar Polonia vrea mai mult, și anume ca UE să contribuie la costurile de livrare.

Polonia a solicitat oficial guvernului german să poată livra Ucrainei tancuri de luptă Leopard 2. Germania „a primit deja cererea noastră”, a explicat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, pe Twitter, potrivit tagesschau.de. El a cerut de asemenea guvernului de la Berlin să se alăture coaliției de țări care sprijină Ucraina cu tancuri Leopard 2.

Citește și:

___