Doi britanici care au făcut voluntariat în Ucraina au fost uciși în timp ce încercau o „evacuare medicală” din orașul Soledar, scena unor confruntări intense între forțele ruse și ucrainene, a anunțat marți familia unuia dintre ei, potrivit AFP.

Soledar, oras care ar fi fost capturat de rusiFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

„Cu mare tristețe anunțăm că iubitul nostru Chrissy a fost ucis, alături de colegul său Andrew Bagshaw, în timp ce încerca o evacuare umanitară din Soledar, în estul Ucrainei”, a declarat familia lui Christopher Parry într-un comunicat difuzat de Ministerul britanic de Externe.

„Nu s-a putut abține să nu călătorească în Ucraina în martie, în cel mai întunecat moment, la începutul invaziei rusești, pentru a-i ajuta pe cei mai nevoiași, salvând peste 400 de vieți și multe animale abandonate”, a adăugat acesta.

Christopher Parry, în vârstă de 28 de ani, și Andrew Bagshaw, în vârstă de 48 de ani, care locuiau în Noua Zeelandă înainte de război, potrivit presei neozeelandeze, erau dați dispăruți de mai multe săptămâni, iar liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat la 11 ianuarie că luptătorii săi au găsit cadavrul unuia dintre ei în Soledar.

Soledar, un oraș cu 10.000 de locuitori înainte de război, a fost distrus în mare parte în urma bombardamentelor de la începutul lunii ianuarie, iar un prim convoi umanitar a ajuns acolo vinerea trecută pentru a ajuta populația.

Armata rusă și mercenarii din grupul Wagner au anunțat în urmă cu aproape două săptămâni că au cucerit acest oraș de lângă Bahmut, pe care rușii încercau să-l cucerească de luni de zile.

___