Presa turcă scrie marţi, citând surse diplomatice, că Turcia a amânat sine die o reuniune programată în februarie cu Finlanda şi Suedia, privind extinderea NATO, potrivit Agerpres.

Turcia lui ErdoganFoto: Agerpres/AP

Cele două state nordice sunt candidate la statutul de membre ale Alianţei Nord-Atlantice de anul trecut, după invazia rusă în Ucraina.

Candidatura Suediei este însă blocată din mai de Turcia, iar relaţiile bilaterale s-au deteriorat şi mai mult în urma unor manifestări anti-turce recente la Stockholm. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat luni Suedia să nu se aştepte la sprijinul Ankarei pentru aderarea la NATO, după ce în capitala suedeză a avut loc o manifestaţie la care a fost ars un Coran.

Finlanda ar putea cere aderarea la NATO separat de Suedia

Finlanda ar trebui să ia în considerare opţiunea de a adera la NATO fără Suedia, a declarat pentru prima oară marţi ministrul finlandez de externe, după ce Turcia a exclus unda verde a Ankarei pentru candidatura suedeză.

Aderarea comună a celor două ţări nordice rămâne „prima opţiune”, dar „în mod evident trebuie să evaluăm situaţia, dacă s-a întâmplat ceva care înseamnă că pe termen lung Suedia nu mai poate merge mai departe”, a afirmat şeful diplomaţiei Pekka Haavisto la televiziunea publică YLE, judecând însă că este „prea devreme pentru a lua o poziţie”.

Printre altele, Haavisto a spus că este nevoie de o pauză de câteva săptămâni în discuţiile dintre Finlanda, Suedia şi Turcia cu privire la planurile celor două ţări nordice de a se alătura alianţei militare NATO.

„Este nevoie de o pauză înainte de a reveni la discuţiile în trei şi să vedem unde suntem (...) după situaţia curentă, aşa că nu ar trebui să se tragă încă concluzii”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu telefonic.

„Cred că va fi o pauză de câteva săptămâni”, a adăugat el.

Finlanda vorbește de „obstacolele” din Suedia în privința aderării la NATO

Arderea Coranului de către un extremist de dreapta în timpul unei manifestaţii autorizate de poliţie sâmbătă lângă ambasada Turciei la Stockholm a stârnit proteste puternice din partea Ankarei şi în lumea musulmană.

Erdogan a declarat că Suedia nu mai poate conta pe „sprijinul” Ankarei după acest incident, care se adaugă altuia provocat de un video cu militanţi pro0kurzi la mijlocul lunii ianuarie.

Aceste proteste sunt un „obstacol” pentru candidaturile la NATO şi „manifestanţii se joacă cu securitatea Finlandei şi a Suediei”, a deplâns marţi Haavisto.

„Concluzia mea este că va exista o întârziere (pentru unda verde a Turciei), care cu siguranţă va dura până la alegerile din Turcia de la mijlocul lunii mai”, a mai spus el.

Spre deosebire de cazul Suediei, Turcia a arătat în ultimele luni că nu are obiecţii majore faţă de intrarea Finlandei în NATO.

___