O înregistrare video distribuită de militarii ucraineni zilele trecute arată cum aceștia au improvizat un „distrugător de tancuri” din două arme sovietice cu o vechime de mai bine de jumătate de secol.

„Obuzierul” improvizat de armata ucraineanaFoto: Captura video

Înregistrarea scurtă arată cum aceștia au reușit să monteze un tun antitanc T-12 cu calibrul de 100 milimetri pe șasiul unui vechi vehicul de luptă al infanteriei MT-LB care a intrat în dotarea forțelor armate sovietice la sfârșitul anilor 1950.

Având în varianta sa originală ca armament principal o mitralieră de 30 de milimetri sau un tun cu același calibru, blindatele MT-LB pot fi folosite astăzi mai degrabă în rolul unui transportor blindat de trupe decât al unui vehicul de luptă al infanteriei.

În ceea ce privește tunul T-12 montat acum de ucraineni pe șasiul vehiculului blindat, acesta a fost considerat unul revoluționar în momentul intrării sale în serviciul forțelor sovietice în 1961 și a rămas principalul tun antitanc al Armatei Roșii până la sfârșitul anilor '80.

Inginerii ucraineni au improvizat practic un obuzier mobil a cărui utilitate pe câmpul de luptă rămâne însă una limitată. Motivul este unul simplu: tunarul este complet expus focului inamic în timpul luptelor, lucru care în esență îl face de neutilizat în timpul unor acțiuni ofensive.

Însă el poate fi folosit ca piesă de artilerie mobilă pentru a apăra poziții defensive camuflate sau aflate la liziera unor păduri, având marele avantaj al mobilității din cauza faptului că nu trebuie tractat de alte vehicule pentru a-și schimba poziția din care trage.

Improvizațiile interesante ale militarilor ucraineni

De-a lungul lunilor care au trecut de la declanșarea invaziei rusești anul trecut militarii ucraineni au prezentat numeroase improvizații la care au recurs în lupta împotriva armatei ruse, de la grenade de mână modificate pentru a funcționa ca muniții cu dispersie, la lansatoare multiple de rachete montate în spatele unor autoturisme civile.

În una dintre cele mai remarcabile dintre aceste înregistrări, soldații Kievului au arătat înspre sfârșitul lunii noiembrie cum au reușit să distrugă un vehicul al armatei de invazie cu ajutorul unei arme antitanc pe care au montat-o în spatele unui UTV.

O altă filmare distribuită de aceștia pe rețelele de socializare în luna decembrie a arătat cum aceștia au apelat la mitraliere M1910 Maxim pe care le-au legat laolaltă pentru a crea o armă antiaeriană cu care să încerce să doboare dronele kamikaze lansate de ruși.

Deși o improvizație mai puțin spectaculoasă comparativ cu altele prezentate, aceasta reprezintă o utilizare inedită a mitrailierelor produse în urmă cu peste 100 de ani, când Rusia încă era condusă de țari.

Urmărește ultimele evoluții din a 335-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.