Un organism parlamentar elvețian a propus marți renunțarea la o interdicție care împiedică reexportarea muniției pe care o produce din altă țară către Ucraina, potrivit Reuters.

ElvetiaFoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Recomandarea a trecut cu 14 voturi pentru și 11 împotrivă și va avea nevoie de o aprobare ulterioară din partea parlamentului.

„Majoritatea comisiei consideră că Elveția ar trebui să contribuie la securitatea europeană, ceea ce include acordarea unui ajutor mai mare Ucrainei”, a declarat marți seara târziu, într-un comunicat de presă, o comisie parlamentară elvețiană.

Elveția a respins anterior apelurile Germaniei de a-i permite să reexporte muniție fabricată în Elveția către Ucraina, spunând că o astfel de acțiune ar încălca neutralitatea sa. Dar au crescut presiunile pentru ca Berna să își revizuiască politicile, inclusiv la Forumul Economic Mondial pe care l-a găzduit la Davos săptămâna trecută.

Comitetul a adăugat în declarație că propunerile sale nu încalcă regulile de neutralitate ale Elveției, deoarece armele ar trece printr-o altă țară și nu direct într-o zonă de conflict.

___