Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, a pregătit mai multe modificări ale legislației rusești care ar permite părăsirea țării doar cu o programare prealabilă la autorități, relatează RBC.

Rusi care fug de mobilizareFoto: AP / AP - The Associated Press / Profimedia

Probabil pentru a disimula importanța măsurii, ea nu este prevăzută într-un nou proiect legislativ ci în mai multe amendamente aduse legii „Cu privire la autostrăzi și activități rutiere în Rusia” care obligă autoritățile să păstreze data și ora trecerii granițelor Rusiei cu mașina.

Propunerile au fost făcute de către Evgheni Moskicev, șeful Comisiei de transport din Duma de Stat, ele stipulând, printre altele că persoanele care vor să părăsească Rusia vor „putea rezerva data și ora trecerii frontierei prin sistemul informațional de stat al documentelor electronice de transport”.

Modificările vor afecta mașinile deținute atât de cetățeni ruși, cât și de cetățeni străini și apatrizi, urmând să se aplice atât transportatorilor, cât și persoanelor fizice.

Documentul prevede de asemenea că, în cazul adoptării amendamentelor, guvernul rus va stabili o procedură care va include:

  • lista documentelor necesare pentru rezervare;
  • controlul trecerii frontierei;
  • categorii de vehicule care vor putea trece cu prioritate prin punctele de control;
  • procedura de amplasare a vehiculelor de-a lungul drumului pentru a asigura posibilitatea de deplasare pe acesta.

Documentul stipulează că modificările ar trebui să intre în vigoare de la 1 martie 2023 și că pot fi aplicate până în aceeași dată a anului viitor. El mai prevede că autoritățile vor putea refuza o rezervare numai dacă solicitantul nu furnizează documentele și informațiile necesare.

Parlamentul rus dă asigurări că nu vrea să închidă granițele

Ulterior, președintele Comisiei pentru politici sociale din Duma de Stat, Yaroslav Nilov, a sfătuit ca modificările propuse să nu fie percepute ca un semnal de pregătire a închiderii granițelor țării.

„Rezervarea unui anumit moment pentru trecerea punctelor de frontieră este o bună practică pentru gestionarea fluxurilor de vehicule. Preînregistrarea garantează, de obicei, primirea serviciului la o anumită oră și fără o așteptare lungă”, a scris acesta pe canalul său de Telegram, mediul de comunicare favorit al oficialilor ruși.

El a mai spus că proiectul este conceput în primul rând pentru sectorul comercial, pentru camioane grele.

Modificările propuse la legislația rusă vin după ce săptămâna trecută autoritățile au început implementarea unui sistem unificat de rezervare electronică la cozi la punctele de control auto din vămile Rusiei.

„Sistemul unificat de rezervare care este creat va accelera dramatic timpii de trecere a frontierei și va crește debitul punctelor internaționale de control auto. Serviciul va fi oferit gratuit persoanelor fizice și juridice”, a afirmat serviciul de presă al Telematika, compania rusă care a primit contractul pentru dezvoltarea sistemului.

Aceasta afirmă că, după înregistrare, șoferul va trebui să aleagă o dată și o oră liberă pentru călătorie, urmând apoi să primească o confirmare prin SMS și email.

Mobilizarea parțială a declanșat un exod din Rusia

Oficialii ruși au dat în mod repetat asigurări că autoritățile nu vor închide granițele țării după ce decretarea mobilizării parțiale în luna septembrie a anului trecut a declanșat un veritabil exod din Rusia.

Însă Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a anunțat că autoritățile creează liste cu cei care au plecat din țară, și că aceștia riscă să își piardă mașinile lăsate la graniță pentru a trece mai rapid pe jos frontiera la punctele de trecere ale frontierei.

Modificările pregătite acum de parlamentul rus vin în contextul unor zvonuri tot mai persistente că autoritățile de la Moscova pregătesc un al doilea val al mobilizării, un lucru pe care Kremlinul și Ministerul rus al Apărării îl neagă.

În plus, oficiali ruși de rang înalt, inclusiv membri importanți ai Dumei de Stat, au început să facă declarații tot mai agresive la adresa celor care au părăsit țara în ultimele luni, propunând diferite măsuri de pedepsire a acestora.

Urmărește ultimele evoluții din a 335-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.