Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat miercuri ca discutiile cu SUA privind apararea antiracheta sunt blocate, noteaza Reuters. Pozitia ministrului subliniaza faptul ca Rusia nu se lasa convinsa ca scutul antiracheta instalat de aliatii NATO pe teritoriul Europei nu urmareste contracararea arsenalului rusesc.

Desi Rusia si SUA au convenit in urma cu un an sa incerce sa coopereze pe subiectul scutului antiracheta, propunerile facute de cele doua parti au fost primite reciproc cu multa raceala. Kremlinul a amenintat ca, in lipsa obtinerii unui acord, ar putea incepe o noua cursa a inarmarilor.

Subiectul scutului antiracheta ramane unul dintre punctele problema ale interactiunii dintre Rusia si NATO, a declarat Lavrov dupa o intalnire cu omologii sai la Luxembourg. Acesta a adaugat ca, in aceasta chestiune ,"din nefericire, nu ne indreptam nicaieri".

SUA si NATO si-au exprimat speranta ca vor reusi sa ajunga la un compromis in aceasta chestiune in timp pentru summitul NATO din luna mai 2012 insa discutiile din Moscova de la inceputul lunii octombrie intre negociatorii rusi si cei americani nu au facut progrese in aceasta directie.

Scutul antiracheta in discutie urmeaza sa fie instalat in patru etape pana in 2020, in mai multe tari europene, si va cuprinde sisteme de interceptare a rachetelor precum si sisteme radar.

Administratia de la Casa Alba sustine ca scutul va fi folosit ca masura de protectie impotriva unor tari precum Iran si nu reprezinta o amenitare la adresa Rusiei. De cealalta parte, Kremlinul considera ca sistemul poate periclita securitatea Rusiei in cazul in care va micsora efectul preventiv al arsenalului nuclear detinut de aceasta. Administratia moscovita cere garantii ca scutul nu va afecta securitatea tarii, garantii pe care SUA sustine ca nu le poate oferi deoarece necesita aprobarea Congresului american unde limitarea arhitecturii scutului antiracheta se loveste de o opozitie puternica.

Un oficial NATO a declarat marti ca ultima oferta facuta de tarile vestice- facilitati comune pentru monitorizare si raspuns la lansarea rachetelor si o invitatie ca Rusia sa supravegheze testele de interceptare ale SUA - ar fi trebuit sa reasigure Moscova.

Lipsa unui compromis in lunile urmatoare poate acutiza criza de incredere dintre Washingtion si Kremlin. Analistii sustin ca Rusia va ezita sa ajunga la o intelegere cu privire la acest subiect in anul urmator din cauza alegerilor domestice din martie 2012. Un alt factor il reprezinta alegerile prezidentiale americane din noiembrie 2012 ce ridica posibilitatea ca Obama, cu care administratia de la Kremlin a reusit sa creeze o relatie mai apropiata pe subiectul securitatii internationale, sa nu revina in Biroul Oval.

Citeste si: