Agnes Jansen s-a mutat acum aproape un sfert de secol în satul Sărata, județul Sibiu, scrie publicația locală Turnul Sfatului, care preia un material prezentat de TVR. În satul sibian a înființat o microfermă de legume, dar acum vrea să se pensioneze și căută persoane pasionate de agricultura ecologică care să-i continue munca.

Agnes JansenFoto: TVR

Cu o fermă mică, Agnes livrează legumele în bază de abonament.

„Până acum nu am găsit pe nimeni. E bine și pentru membrii din parteneriat, dar și pentru fermier. Aș vrea să mă retrag un pic sau treptat. Ideal ar fi să nu fie o persoană pentru că e foarte multă muncă pentru unul, iar parteneriatul nostru poate să aibă o capacitate mai mare, că cerere este. Persoana sau persoanele respective trebuie să aibă o motivație foarte mare pentru natură, pentru agricultura bio și să aibă o gândire structurată. Nu oricine care face o ceapă și o tomată face 45 de legume”, a declarat olandeza.

Aceasta crede că viitorul e al microfermelor. ”În România e multă reclamă în care suntem redirecționați spre firme mari, să ai o fermă cât mai mare, cu succes, cu vânzări, dar pentru viitorul planetei trebuie să știi că 70% din hrana produsă la nivel global, pe care o consumăm e făcută în microfermă, nu în ferme mari (...)”, a spus olandeza pentru emisiunea Agrointeligența, de la TVR.