Negocierile ruso-americane privind realizarea scutului antiracheta din Europa nu au permis realizarea niciunui avans, iar partea americana continua sa puna in practica acest proiect, a declarat marti ministrul adjunct al Apararii din Rusia, Anatoli Antonov, citat de RIA Novosti.

"Niciun avans nu a fost realizat in negocierile dintre noi. Partenerii americani cotinua sa-si realizeze proiectele privind crearea segmentului european al scutului american antiracheta", a spus acesta.

Potrivit ministrului adjunct al Apararii, Europa comite o eroare asistand la crearea acestui scut.

"Este o eroare. In realitate, realizarea acestor proiecte devanseaza de departe negocierile care au loc in prezent in acest domeniu intre Rusia, Statele Unite si NATO", a subliniat oficialul rus.

"Nu as spune ca 'redemararea asupra scutului antiracheta' se afla intr-un impas. Apreciez ca partenerii nostri americani si din NATO inteleg ca incapatanarea lor in acest domeniu nu duce la nimic. Trebuiesc cautate solutii. Noi le explicam clar partenerilor nostri problemele noastre precum si cauza preocuparii noastre in fata realizarii proiectelor americane. Noi propunem solutii. Drept raspuns, ei surad si continua sa-si realizeze proiectele", a adaugat ministrul adjunct al Apararii.

Statele Unite intentioneaza sa realizeze in perioada 2015 - 2020 a treia etapa a sistemului de aparare antiracheta din Europa. Moscova se opune acestui proiect, considerand ca amplasarea sa in proximitatea frontierelor rusesti ameninta potentialul strategic al Rusiei.