Rusia se plange de o slaba comunicare in relatiile sale cu NATO privind amplasarea scutului american anti-racheta in Europa, informeaza RIA Novosti.

Comentariile vin dupa ce Romania a fost de acord sa gazduiasca interceptoare de tacheta, ca parte a scutului de aparare al SUA. Secretarul de stat Hillary Clinton si ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, au semnat acordul astazi, la Washington.

"Intelegerea cu Romania in legatura cu instalarea unui sistem de aparare impotriva rachetelor balistice la fosta baza aeriana Deveselu, precum si anuntul instalarii in viitorul apropiat a unui radar american AN/TPY-2 in Turcia, demonstreaza ca planurile antiracheta americane sunt implementate rapid si conform programului", a declarat ministerul rus de externe.

"Acest lucru se intampla pe fundalul lipsei de progres in relatia Rusia - NATO si Rusia - SUA pe tema discutiilor privind amplasarea scutului anti-racheta", a mai afirmat oficialul rus.

Rusia cere, de asemenea, garantii ca viitorul scut anti-racheta al NATO nu va fi indreptat impotriva sa, potrivit unui comunicat de presa al ministerului rus de afaceri externe. De altfel, secretarul general al NATO pentru politica de securitate, Dirk Brengelman, a anuntat ca NATO nu exclude semnarea unui document care sa garanteze Moscovei ca viitorul scut nu va fi indreptat impotriva ei.

Washington-ul a renuntat la amplasarea unui scut anti-racheta in Polonia si Cehia in 2009, ceea ce a infuriat Rusia. Moscova a acceptat sa coopereze la noul plan, insa a avertizat ca si-ar putea consolida apararea daca nu devine partener al SUA.

Departamentul de stat al SUA a anuntat ca scutul anti-racheta va ocupa o suprafata de 175 de hectare in Romania o data cu finalizarea proiectului in 2015.