Declarația lui Marcel Ciolacu privind Buzăul și Moldova de săptămâna trecută ce a stârnit critici, cereri de demisie și o plângere la CNCD nu este prima pe această temă.

Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Valul de reacții a venit după ce premierul a făcut joi o declarație la Timișoara în care invoca faptul că județul Buzău nu e Moldova și a cerut oamenilor „să nu mai jignească” cu această afirmație.

Însă Ciolacu a avut un discurs similar la începutul acestei luni, când a participat la conferința PSD Vaslui, în cadrul căreia deputatul Adrian Solomon a fost ales președinte, scrie publicația locală Vremea Nouă.

„Buzăul nu e în Moldova, ca să știți”

Înainte să ajungă la Vaslui, Ciolacu a mers cu elicopterul pe centura ocolitoare a municipiului Bârlad, pentru a verifica stadiul lucrărilor. Nu a mers singur, ci însoțit de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, notează sursa citată.

După inspecția pe șantier, cei trei au participat la o conferință de presă, unde Ciolacu a subliniat, din nou, că Buzăul, orașul său natal, nu se află în Moldova.

„S-a făcut o mare nedreptate Moldovei, pentru că este ultima…și iarăși trebuie să o spun, a venit un bănățean (n.r. Sorin Grindeanu) să ne facă nouă, în Moldova, autostrăzi, cu toate că Buzăul nu e în Moldova, ca să știți”, a afirmat Ciolacu la Bârlad.

Val de reacții pentru declarația lui Marcel Ciolacu

„Pentru jigniri la adresa locuitorilor regiunii Moldova, premierul Marcel Ciolacu trebuie să demisioneze!”, este solicitarea făcută vineri, de către Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, o asociație civică din Iași care militează ca autoritățile să aloce fonduri și să întocmească politici pentru dezvoltarea regiunii.

Solicitarea vine după ce premierul a făcut joi o declarație la Timișoara în care invoca faptul că județul Buzău nu e Moldova și cere oamenilor „să nu mai jignească” cu această afirmație.

„Asta e, a venit bănățeanul de Grindeanu să facă Autostradă în Moldova. Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți. Dar a venit și un buzoian care totuși împreună cu domnul Grindeanu și restul colegilor din guvern am început să aducem timișorenilor ce e corect să aducem”, a spus Marcel Ciolacu răspunzând unei întrebări puse de un jurnalist.

Asociația civică a cerut premierului să iasă public să clarifice despre ce „jignire personală ar fi fost vorba dacă Buzăul era în Moldova”.

După ce a stârnit un val de critici, Marcel Ciolacu a spus că a fost vorba de o glumă. Premierul a ieșit cu un mesaj postat pe pagina sa de Facebook spunând că nu a vrut să îi jignească pe moldoveni, că mama lui este din Tecuci și că îi iubește pe toți românii la fel.

Costel Alexe (PNL), șeful Consiliului Județean Iași, care candidează pentru al doilea mandat, a declarat că „gluma” făcută de premier este un „derapaj grav” și reprezintă „nepăsarea” față de regiunea din estul României de care PSD a dat dovadă în ultimele trei decenii.

Filip Hăvârneanu, deputat USR de Iași, a anunțat că a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).