​Luminita-Mihaela Maxim (19 ani) a promovat Bacalaureatul de anul acesta cu nota finala 9.83 si a fost acceptata la doua universitati din Scotia si din Anglia. A decis sa urmeze cursurile Universitatii din Edinburgh, unde este studenta in primul an la Facultatea de Matematica. Eleva de top a scolii din Girbovi, Ialomita, in clasa a IX-a a plecat singura la Bucuresti pentru a face performanta, iar dupa absolvirea Colegiului "Mihai Viteazul" traieste experienta universitara in Edinburgh. Dupa inceperea cursurilor, Luminita-Mihaela Maxim a povestit pentru HotNews.ro care sunt primele impresii de la o facultate din strainatate.

Luminita Mihaela MaximFoto: Arhiva personala

Luminita-Mihaela Maxim urmeaza cursurile Facultatii de Matematica de la Universitatea Edinburgh, din Scotia, specializarea Matematica si Fizica.

"Prima saptamana

Prima saptamana de facultate este dedicata celor care nu sunt familiarizati cu orasul si cu universitatea, asa ca nu se fac cursuri, ci se organizeaza targuri, prezentari, petreceri, tururi ale orasului, tururi ale campusurilor si afli cam tot ce trebuie sa stii (ba chiar mai mult de atat) ca sa reusesti sa te orientezi in tot ce inseamna viata de student.

Despre cursuri si nu numai

Eu sunt anul intai la specializarea matematica si fizica din cadrul facultatii de matematica a universitatii Edinburgh.

Pentru anul intai, orarul este destul de relaxat, eu am 6 cursuri pe an, 3 pe fiecare semestru. Pentru fiecare materie, am 3 sau 4 cursuri de 50 de minute pe saptamana si niste ore numite “tutorials” care sunt special organizate pentru a ajuta studentii sa isi lamureasca lectiile si conceptele si tot la aceste meditatii avem si teme saptamanale care reprezinta un mic procentaj la nota finala. Legat de note, sistemul de aici e un pic diferit de cel al nostru, primim calificative in functie de procentaje, nu note, de exemplu, daca la un examen iei peste 70% ai calificativul A. Ca nivel de dificultate, cursurile de anul intai au rolul de a pune bazele cunostintelor pe care le dobandesti pe parcursul facultatii, deci pentru romani sunt foarte usoare, deoarece majoritatea lucrurilor sunt cunoscute din liceu. Dificultatea vine din adaptarea la modul de explicare si de redactare a solutiilor (in cazul specializarii mele), dar pe parcurs devine obisnuinta. Desi numarul de ore petrecut la facultate este de aproximativ 15, invatarea si predarea se extinde mult peste numarul acelor ore, datorita portalului universitatii, Myed, unde sunt cam toate lucrurile pe care trebuie sa le stii si sa le pregatesti pentru cursuri (de exemplu temele, datele examenelor, suportul cursurilor, ce manual ai nevoie, email-urile de la universitate si multe altele ).

Despre profesori si metoda de predare

Profesorii de la cursurile pe care le urmez eu semestrul acesta sunt directori pe partea de predare in cadrul universitatii, asa ca metodele de predare sunt diverse si se incearca obtinerea unui feed-back atat din partea profesorilor pentru student, cat si din partea studentilor atat pentru curs, cat si pentru profesor. Universitatea chiar are un centru de cercetare pentru metode de predare a fizicii, care este destul de bine finantat. De asemenea, pentru predare sunt folosite niste ‘clickere’, niste telecomenzi micute pe care le folosesti sa raspunzi la intrebari postate pe tabla electronica. Scopul lor: fiecare sa gandeasca singur si sa nu se ia dupa ce crede colegul inainte ca profesorul sa propuna discutarea problemei. Mai mult, dotarea universitatii din punct de vedere tehnic este foarte buna, mai sunt cateva cursuri in care predarea se face in stil clasic, cu tabla si cu creta, dar la cursurile la care merg eu, se foloseste tabla electronica.

Profesorii sunt adevarati profesori, foarte entuziasti, foarte bine pregatiti si, in acelasi timp, apropiati de studenti. Indiferent de varsta, sunt foarte deschisi la idei noi si la metode noi de a face studentii sa inteleaga si sa devina si ei la randul lor pasionati de ceea ce studiaza.

Despre campusurile si dotarile universitatii

Universitatea are doua mari campusuri, unul unde se tin cursurile pentru studentii de la stiinte si unde se gasesc bibliotecile cu cartile pentru acestia, acest campus se numeste King’s Buildings, iar celalalt campus se gaseste in zona centrala si aici sunt cladirile principale ale universitatii si biblioteca principala in care se gasesc majoritatea cartilor universitatii. Cum am spus si mai devreme, universitatea este foarte bine dotata din punct de vedere tehnic, in campusuri sunt foarte multe calculatoare la care au acces studentii, iar biblioteca are foarte multe resurse (de curand am aflat ca daca am nevoie pentru vreun proiect, pot imprumuta de la biblioteca aparat foto sau camera de filmat sau chiar laptop). Cautand in catalogul bibliotecii, am descoperit carti despre George Enescu, precum si CD-uri cu opera sa, carti despre Creanga, Caragiale, Brancusi, Eminescu (o editie ingrijita de T. Vianu), iar majoritatea cartilor scrise de M. Eliade erau imprumutate de studenti. Se pare ca Romania chiar are o reputatie buna pe aceste meleaguri! Si chiar se stie ca Bucuresti este capitala Romaniei, iar Transilvania este o parte a tarii noastre!

Sportul este si el partea din viata studentilor, universitatea are o sala mare de sport in zona centrala, unde este si piscina si o sala mai mica in campusul King’s Buildings.

Despre lucruri administrative

Trebuie sa recunosc faptul ca asteptarile mele, desi erau mari, au fost depasite cu mult de ceea ce este pe aici. Si lucrul de care sunt foarte mandra este faptul ca profesorii de aici stiu ca studentii romani sunt foarte bine pregatiti si ambitiosi si sper sa le urmez si eu exemplul. Pregatirea pe care am primit-o in tara imi usureaza cu mult eforturile de a ma adapta la sistemul de aici.

Desi se anunta acea marire a taxelor incepand cu anul viitor, pentru ca romanii sunt studenti din Uniunea Europeana, primesc de la Guvernul Scotiei banii pentru studii. Cu alte cuvinte, pentru studentii din Uniunea Europeana cursurile pentru licenta sunt gratuite in Scotia.

Cazarea oferita de universitate variaza ca pret in functie de zona in care alegi caminul si de conditiile oferite. Eu am ales cea mai ieftina cazare (56 de lire pe saptamana), stau intr-o casa incantatoare, la marginea orasului, cam la 30 de minute de mers pana la campusul central. Este o cazare in care iti gatesti singur, impart bucataria cu inca 10 persoane, dar nu este o problema, pentru ca este destul de incapatoare, iar baia o impart cu inca 4 persoane. Cheltuielile pentru mancare variaza in functie de preferinte, evident, dar mai multe detalii despre cheltuielile lunare se pot gasi pe site-ul facultatii si sunt destul de realiste.

Despartirea de familie este grea, dar faptul ca vorbesc pe skype sau pe messenger cu cei apropiati aproape in fiecare zi ma ajuta sa nu imi fie chiar asa dor de tara, dar cred ca in timp ma voi obisnui si cu aceasta situatie.

Eu sunt foarte incantata de facultatea pe care am ales-o si le urez celor care doresc sa aplice la University of Edinburgh sau la orice alta facultate sa fie la fel de multumiti de algerea lor!

Despre orasul Edinburgh

Cred ca atunci cand ne gandim la viata de student ne imaginam o lume libera, plina de posibilitati, multe oportunitati si, cel putin eu, multa cultura. Edinburgh, atat orasul cat si universitatea, ofera toate acestea si nu numai.

Cred ca fiecare universitate poate oferi studentilor ceea ce cauta, dar pentru ca Edinburgh este un oras turistic si renumit pentru, ofera acea atmosfera de cultura ce se potriveste perfect pentru o dezvoltare academica adecvata. Orasul este superb, dupa cum spunea un actor de comedie, te simti ca in jocul “Mario” cand te plimbi pe strazile din Edinburgh: orasul are doua castele, in mijlocul orasului este un parc unde se gaseste Arthur’s Seat, un fel de munte ce are doar 250 de m, dar care face parte dintr-un lant vulcanic stins, iar bineinteles, orasul are iesire la marea Nordului. Arhitectura este conservata, toate cladirile noi sunt construite in asa fel incat sa nu strice ambianta, iar parcurile si gradinile sunt foarte bine ingrijite".

Citeste si: