O analiză folosită pentru identificarea anomaliilor statistice a arătat că 31,6 milioane de voturi atribuite lui Vladimir Putin la scrutinul prezidențial din Rusia din acest weekend au fost adăugate din pix, scrie publicația independentă rusească Novaia Gazeta. Efortul de falsificare a voturilor a fost atât de mare încât identificarea scorului exact la prezidențiale este aproape imposibilă, a observat Novaia Gazeta, care a subliniat că Rusia s-a confruntat cu o fraudă electorală record pentru istoria sa modernă. Iulia Navalnaia, văduva fostului lider al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a declarat marți că Putin nu este președintele legitim al Rusiei: „Rezultatele alegerilor nu contează... Ne vom asigura că nimeni din lume nu îl va recunoaște pe Putin ca președinte legitim. Că nimeni nu se va așeza cu el la masa negocierilor”.

Soldat ucrainean pregătind o dronă cu rază lungă pe frontul din BahmutFoto: Ignacio Marin / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 755 - LIVE pe HotNews.ro:

02:30Forţele aeriene americane afirmă că au efectuat cu succes un test cu arme hipersonice

Forţele aeriene americane au declarat marţi că au efectuat cu succes un test al unei arme hipersonice lansate din aer în Oceanul Pacific, relatează Reuters.

Testul a fost efectuat duminică, după ce un bombardier B-52 a părăsit insula Guam, transportând o armă de răspuns rapid lansată din aer (ARRW), au precizat Forţele Aeriene într-un comunicat.

01:30Putin spune ar putea merge în China în prima sa vizită externă din noul mandat

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți seara târziu că va lua în considerare China pentru prima sa călătorie în străinătate în timpul noului său mandat prezidențial pe care l-a obținut în alegerile din week-end, potrivit Reuters.

00:57 Franţa califică drept o dezinformare şi o provocare „iresponsabilă” declaraţiile şefului spionajului rusesc, Serghei Narîşkin, un apropiat al lui Putin, care a sugerat că Parisul se pregăteşte să trimită 2.000 de soldaţi în Ucraina.

23:45Trump insistă că amenințările sale la adresa NATO sunt „o modalitate de negociere”

Într-un schimb de replici difuzat marți, fostul lider Donald Trump, candidat la alegerile prezidențiale americane, a insistat că recentele sale amenințări la adresa NATO au fost înainte de toate un „mod de a negocia” cu țările din Alianță, potrivit AFP.

Miliardarul republican a provocat panică în Europa atunci când, în februarie, a amenințat că țările NATO nu vor mai avea garantată protecția împotriva Rusiei dacă nu-și vor plăti cotizațiile.

Supravieţuirea Ucrainei este în pericol, avertizează şeful Pentagonului

22:44 Ucraina lucrează pentru a-şi securiza la summitul de la Washington, din luna iulie, „un pas mare şi solid” către aderarea la NATO, a afirmat marţi ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

21:51Supraviețuirea Ucrainei în fața unei invazii la scară largă a Rusiei este „în pericol”, ceea ce reprezintă un risc pentru America, a declarat marți secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, potrivit Kyiv Independent.

Vorbind la reuniunea lunară a Grupului de Contact pentru Apărare din Ucraina de la Ramstein, Germania, Austin a declarat că este „pe deplin hotărât să mențină asistența de securitate și muniția americană în circulație”.

El a adăugat: „Și aceasta este o chestiune de supraviețuire și suveranitate pentru Ucraina și este o chestiune de onoare și securitate pentru America”. Ajutorul pentru Ucraina este blocat în Congresul american din toamna anului 2023.

21:33 Canada va contribui cu peste 40 de milioane de dolari canadieni (peste 27 milioane euro) la iniţiativa cehă vizând cumpărarea a 800.000 de obuze de artilerie din ţări terţe pentru Ucraina, a anunțat marţi ministrul canadian al apărării, Bill Blair.

Contribuţia canadiană va ajuta la livrarea a câteva mii de obuze, a menţionat ministrul canadian într-un comunicat. Canada va dona de asemenea Kievului dispozitive de vedere pe timp de noapte în valoare de 7,5 milioane de dolari canadieni.

Canada a donat deja Ucrainei aproximativ 40.000 de proiectile de artilerie de 155 mm, provenite atât din propriile stocuri cât şi din achiziţii via guvernul SUA. De la declanşarea invaziei ruse în februarie 2022, Canada a oferit Ucrainei asistenţă militară în valoare de 4 miliarde de dolari canadieni, inclusiv obuziere, tancuri de luptă şi vehicule blindate, relatează Reuters.

Țările din UE negociază pentru a restricționa afluxul de cereale ucrainene

20:46UE: Statele membre și deputații europeni negociază pentru a restricționa afluxul de cereale ucrainene

Statele membre ale UE și Parlamentul European deschid marți seară negocierile pentru prelungirea scutirii vamale acordate Ucrainei și ar putea decide să restricționeze importurile de cereale la fel ca în cazul ouălor, al păsărilor de curte sau al zahărului, potrivit AFP.

În vederea acestor discuții, ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au convenit luni să ia în considerare limitarea importurilor de cereale ucrainene atunci când va fi reînnoită scutirea de taxe vamale pentru această țară devastată de război, au declarat surse diplomatice.

20:13Şeful spionajului din Rusia ameninţă Franţa că orice militar francez trimis în Ucraina va deveni o ţintă prioritară

Şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, a declarat marţi că orice militar francez care ar fi trimis în Ucraina pentru a ajuta această ţară în războiul cu Rusia va deveni o „ţintă prioritară” pentru trupele ruse, declaraţie catalogată de un oficial militar francez drept o „provocare iresponsabilă”.

19:31JO 2024: Rușii și bielorușii sub steaguri neutre „nu vor defila” la ceremonia de deschidere

Sportivii ruși și belaruși admiși sub steaguri neutre la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 nu vor defila de-a lungul Senei alături de celelalte delegații la ceremonia de deschidere din 26 iulie, a anunțat marți Comitetul Internațional Olimpic (CIO), potrivit AFP.

Întrucât participă la competiție „în calitate de persoane fizice”, ei nu se vor alătura paradei echipelor naționale, dar „vor avea ocazia de a trăi evenimentul”, a declarat James MacLeod, directorul Solidarității Olimpice din cadrul CIO, fără a da alte detalii.

Putin cere FSB să ajute companiile ruse să eludeze sancțiunile occidentale

18:45Ucraina speră că din aprilie va primi suficiente muniţii pentru a putea opri înaintarea trupelor ruse, odată ce vor începe să sosească obuzele achiziţionate din state terţe printr-o iniţiativă gestionată de Cehia, în timp ce Germania a anunţat marţi un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro şi care include 10.000 de obuze.

17:41 Vladimir Putin ordonă FSB să-i „pedepsească” pe combatanţii ruşi pro-Ucraina

Președintele rus a ordonat marți Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) să îi „pedepsească” pe combatanții ruși pro-Kiev care desfășoară atacuri în regiunile de la granița cu Ucraina, calificându-i drept „gunoaie” și „trădători”.

16:27 Moscova transmite Chişinăului că va răspunde expulzării unui angajat al ambasadei ruse în Republica Moldova. „Partea rusă va da un răspuns adecvat”, a avertizat MAE rus.

Ministerul de Externe de la Chişinău a anunţat anterior că l-a convocat marţi pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, căruia i-a fost înmânată o notă de protest faţă de deschiderea de secţii de votare în Transnistria, în pofida opoziţiei părţii moldovene, comunicându-i-se totodată că un angajat al misiunii diplomatice ruse a fost declarat persona non grata şi trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova.

15:54Președintele rus Vladimir Putin a cerut marți Serviciului Federal de Securitate (FSB) de la Moscova să ajute companiile țării să eludeze sancțiunile occidentale și să își extindă afacerile în jurul lumii.

Cum vrea Rusia să-și apere rafinăriile de atacurile ucrainene

15:44 Rusia va folosi sisteme de rachete la instalațiile de petrol și gaze, pentru a le apăra de atacurile ucrainene.

Un reprezentant al guvernului de la Moscova a anunțat marți că Rusia va folosi sisteme antiaeriene Pantsir pentru a-și proteja rafinăriile și depozitele de hidrocarburi, ca urmare a unui val de atacuri cu drone ucrainene, care au afectat serios producția în ultimele zile.

15:38 Estonia a decis să expulzeze un diplomat rus, pentru o „ingerință în afacerile interne ale Estoniei”, a anunțat marți ministrul estonian de Externe. „Astăzi, Estonia a declarat persona non grata un membru al personalului ambasadei ruse cu statut diplomatic”, a informat Margus Tsahkna pe X.

Potrivit acestuia, prin acțiunile sale, ambasada rusă „a intervenit în afacerile interne ale Estoniei (...), în special în procedurile judiciare, dobândind documente dintr-un dosar penal și contribuind la publicarea lor pe rețelele sociale rusești”, a adăugat el, fără a oferi alte detalii.

Tsahkna a cerut serviciilor speciale rusești să „înceteze acțiunile coordonate împotriva Republicii Estonia, inclusiv operațiunile hibride”. (AFP)

14:35 Rusia a lansat 130 de rachete de diferite tipuri, peste 320 de drone de atac Shahed și aproape 900 de bombe ghidate în atacurile asupra Ucrainei în luna martie a acestui an, a declarat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Avem nevoie de mai multă protecție, mai exact de un număr pe absolut realist de sisteme de apărare aeriană deținute de partenerii noștri”, a spus Zelenski pe platforma de socializare X. „Patriot și celelalte sisteme trebuie să facă ceea pentru ce au fost proiectate: să protejeze vieți, nu să adune praful în depozit”, a adăugat el.(Reuters)

Germania va ajuta Ucraina cu un pachet suplimentar de 500 milioane euro

14:16 Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat marți un pachet de ajutor de 500 de milioane de euro pentru Ucraina, care include și 10.000 de obuze, și a declarat că Statele Unite sunt în continuare un partener de încredere.

„Am alcătuit din nou un pachet de ajutor în valoare de aproape o jumătate de miliard de euro”, a declarat Pistorius presei în marja discuțiilor cu Statele Unite și alți aliați la baza aeriană Ramstein. De asemenea, el a spus că nu are nimic de adăugat la poziția Germaniei potrivit căreia nu va avea soldați pe teritoriul ucrainean.

14:03 Evaluarea ministerului britanic al apărării de astăzi:

  • Succesul continuu al Ucrainei în desfășurarea campaniei sale de atacuri maritime asimetrice a dus la o vizită a ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, la postul de comandă al Flotei Mării Negre (BSF) din Crimeea, la data de 17 martie 2024. Șoigu a primit informări privind operațiunile ucrainene și a discutat despre performanța mijloacelor navale rusești din regiune.
  • Potrivit Ministerului rus al Apărării, el a anunțat noi măsuri pentru unitățile BSF cu scopul de a atenua amenințarea reprezentată de vehiculele aeriene fără echipaj (UAV, drone aeriene, nota red.) și de vehiculele de suprafață fără echipaj (USV, drone aeriene, nota red.).
  • Accentul a fost pus pe desfășurarea de exerciții zilnice de pregătire anti-UAV/USV pentru a permite echipajelor navelor să respingă rapid atacurile în timpul zilei și pe timp de noapte. De asemenea, Șoigu a ordonat ca armament suplimentar de calibru mare să fie montat pe mijloace nespecificate pentru a le spori capacitățile de apărare.
  • Foarte probabil, Marina rusă a recurs la limitarea operațiunilor sale în estul Mării Negre, pe măsură ce pierderile sale cresc, iar percepția amenințării crește. Având în vedere că Ucraina continuă să caute oportunități de a lovi la distanță, Ministerul rus al Apărării a fost nevoit să își intensifice eforturile pentru a-și păstra flota din Marea Neagră.

Rușii spun că au cucerit satul Orlivka

13:40 Vladimir Putin a declarat marți că Serviciul Federal de Securitate (FSB), principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, ar trebui să ajute la sprijinirea companiilor rusești care se confruntă cu sancțiuni occidentale.

13:26 Ministerul rus al Apărării a declarat marți că forțele sale au cucerit satul Orlivka din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, la 9,5 kilometri de orașul Avdiivka, controlat de Rusia.

Statul Major General ucrainean declarase anterior, marți dimineață, că forțele sale au respins nouă atacuri ale armatei ruse în apropiere de Orlivka.

Josep Borrell, anunț major privind activele rusești înghețate

13:17 Josep Borrell: Miercuri voi propune ca UE să folosească 90% din veniturile activelor rusești cu scopul de a cumpăra armament pentru Ucraina.

Borrell a subliniat că propunerea este de a folosi profiturile din activele deținute în Europa și nu activele în sine. El a spus că acest lucru ar putea aduce aproximativ 3 miliarde de euro anual.

12:57Lloyd Austin, secretarul american al apărării, va sosi marți în Europa pentru a încerca să-i convingă pe aliații europeni că Statele Unite încă susțin ferm Ucraina în condițiile în care noul ajutor militar pentru Kiev este blocat de luni de zile în Congres.

12:22 Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat marți că salută solidaritatea Armeniei cu Ucraina. Stoltenberg a făcut declarația în timpul unei conferințe de presă de la Erevan cu premierul armean Nikol Pașinian.

Armenia are tratate de alianță cu Rusia, dar relațiile sale cu Moscova s-au deteriorat în ultimii ani.

Putin a numit un nou comandant al forțelor navale

12:08 Vladimir Putin va participa marți la o reuniune a Serviciului Federal de Securitate (FSB), a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

De asemenea, întrebat despre un articol Reuters potrivit căruia Putin va vizita China în luna mai, Peskov a răspuns că președintele rus are planificate mai multe vizite în străinătate și că se desfășoară contacte la nivel înalt pentru pregătirea acestora.

11:46 Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe amiralul Alexandr Moiseev în funcția de comandant interimar al forțelor navale ruse, potrivit informațiilor transmise marți de agențiile RIA și TASS, un anunț care confirmă oficial că Kremlinul l-a demis pe anteriorul ocupant al funcției.

11:24 Aproximativ 9.000 de copii vor fi evacuați din orașul rusesc Belgorod și din mai multe districte din regiunea cu același nume, din cauza bombardamentelor ucrainene, a declarat marți guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov.

Primul grup de 1.200 de copii va fi evacuat pe 22 martie, a adăugat Gladkov, potrivit agenției Reuters.

R. Moldova expulzează un diplomat rus

11:12 Majoritatea băncilor din Armenia vor înceta să mai accepte carduri care utilizează sistemul de plată rusesc Mir la sfârșitul acestei luni, a anunțat marți RBC, o instituție media controlată de statul rus.

Sistemul de plăți Mir a fost creat după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, în condițiile în care sancțiunile limitau utilizarea cardurilor internaționale.

Utilizarea acestora a crescut exponențial după începerea invaziei ruse și retragerea marilor emitenți de carduri Visa și Mastercard din Rusia.

Autoritățile armene au spus că circa 100.000 de ruși au venit în Armenia după începerea mobilizării în toamna anului 2023. (Kyiv Independent)

10:56 Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău.

„Ambasadorului i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziției autorităților moldovenești”, potrivit unei postări pe Telegram a MAE moldovean.

De asemenea, „ambasadorului Federației Ruse i-a fost înmînată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să părăsească țara.”

Jumătate din voturile lui Putin la prezidențiale „au fost falsificate”

10:43Jumătate din voturile lui Putin la alegerile prezidențiale „au fost falsificate”, cea mai mare fraudă electorală din istoria modernă a Rusiei - analiză a Novaia Gazeta.

O analiză folosită pentru identificarea anomaliilor statistice a arătat că 31,6 milioane de voturi atribuite lui Vladimir Putin la scrutinul prezidențial din Rusia din acest weekend au fost adăugate din pix, scrie publicația independentă rusească Novaia Gazeta

10:37 Un aliat de rang înalt al președintelui rus Vladimir Putin a susținut că Statele Unite și Marea Britanie au încercat să semene discordie în Rusia, dar nu au reușit să zdruncine situația politică internă.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a făcut aceste declarații într-un interviu acordat ziarului rus „Argumenty i Fakty", notează Reuters.

09:52 Forțele de voluntari ruși sprijiniți de Ucraina susțin că au reușit să distrugă încă depozit de muniții al armatei ruse din satul Tyotkino, în regiunea rusă Kursk.

Rusia folosește imagini din satelit ale unor companii americane

Momentul exact al distrugerii depozitului a fost filmat cu o dronă și distribuit pe rețelele de socializare de Legiunea Libertatea Rusiei (LSR).

09:13 O sursă militară ucraineană a declarat pentru revista The Atlantic că este de părere că loviturile cu rază lungă de acțiune ale Rusiei, cu rachete de croazieră, sunt direcționate cu ajutorul imaginilor din satelit furnizate de companii americane.

El spune că scenariul este evident: un satelit fotografiază un loc, apoi, câteva zile sau săptămâni mai târziu, vine o rachetă. Uneori, un alt satelit este trimis pentru a capta imagini suplimentare după aceea, poate pentru a verifica amploarea pagubelor.

„Numărul de coincidențe, în care imaginile sunt urmate de lovituri, este prea mare pentru a fi întâmplător", a spus sursa revistei americane.

El spune că secvența este clară: un satelit fotografiază un loc, apoi, câteva zile sau săptămâni mai târziu, o rachetă aterizează. Uneori, un alt satelit este trimis pentru a capta imagini suplimentare după aceea, poate pentru a verifica amploarea pagubelor. "Numărul de coincidențe, în care imaginile sunt urmate de lovituri, este prea mare pentru a fi întâmplător", mi-a spus sursa.

Cehia încearcă să trimită obuze cât mai curând posibil

09:05 Cehia încearcă să livreze muniție Ucrainei „cât mai repede posibil”, a declarat luni președintele ceh Petr Pavel la 18 martie. „Este nevoie de timp pentru producerea numărului necesar de proiectile", a declarat Pavel pentru RFE/RL.

„Acest lucru necesită o creștere a capacității noastre de producție. Dar Ucraina are nevoie de obuze acum. Nu putem aștepta după companiile europene, așa că încercăm să găsim muniție oriunde putem. Să o livrăm Ucrainei cât mai repede posibil. Dar, în același timp, ne creștem propriile capacități", a spus el.

Republica Cehă este lider al unei inițiative pentru finanțarea livrării de muniție către Kiev, în condițiile în care armata ucraineană se confruntă cu o lipsă critică de obuze.

08:37 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 840 de soldați, 10 tancuri, 35 de alte blindate de luptă, 30 de tunuri, 1 sistem antiaerian, 50 diferite vehicule și 4 echipamente speciale.

Care este „formula” de pace pe care o vrea Rusia

07:51 UE se pregătește să impună tarife la importurile de cereale din Rusia și Belarus pentru a îi liniști pe agricultori și a atenua îngrijorările unor state membre, a relatat marți Financial Times, citând persoane familiare cu aceste intenții.

Comisia Europeană ar urma să impună în următoarele zile o taxă de 95 de euro pe tonă pentru cerealele din Rusia și Belarus, a precizat FT, adăugând că tarife de 50% vor fi impuse și pentru oleaginoase și produsele derivate.

Măsura va veni în contextul în care fermierii din UE solicită modificarea restricțiilor impuse de planul Green Deal al blocului pentru combaterea schimbărilor climatice, dar și reimpunerea de taxe vamale la importurile de produse agricole din Ucraina, la care s-a renunțat după invazia rusă din 2022.

07:38 Dezvoltarea dronelor militare este esențială pentru a oferi Kievului un avantaj în fața unor forțe rusești „superioare numeric", a declarat comandantul-șef al Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi, la sfârșitul zilei de luni, potrivit Reuters.

„Dezvoltarea utilizării sistemelor fără pilot la bord este prioritatea mea", a scris Sîrskîi pe Telegram după ce s-a întâlnit cu adjunctul său, Vadim Sukharevskîi. „Căutăm soluții asimetrice pentru a obține un avantaj calitativ asupra unui adversar superior numeric", a adăugat el.

07:18 Care este „formula rusă” pe care o cere Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina și a stabili „un acord de pace”.

Soluțiile pentru a pune capăt conflictului nu sunt ușoare, din moment ce niciuna dintre cele două țări nu cedează. Și mai presus de toate, pentru că la Kremlin se crede că „Ucraina este Rusia” și țara, independentă de mai bine de treizeci de ani, trebuie să fie sub ordinele Moscovei.

Un senator american propune ca ajutorul pentru Ucraina să fie sub formă de împrumut

05:51De ce nu își poate permite Ucraina să-și cumpere propriile arme? Fabricanţii de arme din Ucraina şi-au crescut semnificativ producția pentru a ajuta în războiul împotriva Rusiei, dar se luptă să-și vândă echipamentele la Kiev pentru a ajuta efortul de război, potrivit unui material publicat în „Newsweek".

01:32Senatorul republican Lindsey Graham, aflat la Kiev, propune ca ajutorul american pentru Ucraina să fie acordat sub formă de împrumut.

Graham a declarat luni, după ce s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei, că este încrezător că pachetul financiar destinat Kievului, blocat în prezent în Congresul SUA, va fi aprobat în curând, dar a cerut ca ajutorul să ia forma unui împrumut cu dobândă redusă, pentru a fi mai uşor de acceptat de contribuabilii americani.

00:33 Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească pentru război, afirmă Charles Michel.

Europa trebuie să își consolideze capacitățile de apărare și să treacă la un mod de „economie de război” ca răspuns la amenințarea reprezentată de Rusia, a declarat luni președintele Consiliului European, Charles Michel.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

----------------