Europa trebuie să își consolideze capacitățile de apărare și să treacă la un mod de „economie de război” ca răspuns la amenințarea reprezentată de Rusia, a declarat luni președintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Charles Michel, la ONUFoto: Bryan R. Smith / AFP / Profimedia

Într-un articol de opinie publicat în ziarele europene și pe site-ul Euractiv, Michel - care va prezida joi o reuniune a liderilor UE pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei - a declarat că Europa trebuie să își asume responsabilitatea pentru propria securitate și să nu se bazeze în mare măsură pe sprijinul unor țări precum SUA.

„Dacă nu vom avea un răspuns corect din partea UE și nu vom oferi Ucrainei suficient sprijin pentru a opri Rusia, noi vom fi următorii. Prin urmare, trebuie să fim pregătiți pentru apărare și să trecem la un mod de „economie de război””, a declarat Michel.

„Dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim pentru război”, a mai spus el.

Michel a declarat că, deși Europa a făcut pași înainte de invazia Moscovei din februarie 2022 în Ucraina - inclusiv prin creșterea capacității de producție militară cu 50% - este nevoie de mult mai mult eoarece, timp de decenii, Europa nu a investit suficient în securitatea și apărarea sa.

Michel a îndemnat țările UE să se asigure că Ucraina primește ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă - inclusiv prin cheltuirea banilor UE pe echipamente militare și prin utilizarea profiturilor excepționale din activele imobilizate ale Rusiei pentru a cumpăra arme pentru Ucraina.

Michel a îndemnat țările să faciliteze investițiile în domeniul apărării, inclusiv prin luarea în considerare a modificării mandatului Băncii Europene de Investiții, instituția de creditare a UE, pentru a-i permite să sprijine industria europeană de apărare.