Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe amiralul Alexandr Moiseev în funcția de comandant interimar al forțelor navale ruse, potrivit informațiilor transmise marți de agențiile RIA și TASS, un anunț care confirmă oficial că Kremlinul l-a demis pe anteriorul ocupant al funcției.

Amiralul Alexandr Moiseev (stanga)Foto: TASS / ddp USA / Profimedia Images

Moiseev, care are pregătire de comandant de submarin, a fost numit de Putin în funcția de comandant general al Marinei ruse la mai bine de un deceniu după ce fostul președinte Dmitri Medvedev i-a conferit distincția de „Erou al Federației Ruse”.

Amiralul a ocupat anterior funcția de comandant al Flotei Mării Negre (2018-2019) și al Flotei Nordului (2019-2024). În perioada în care a fost comandant al flotei ruse de la Marea Neagră el a supervizat eforturile de extindere și modernizare a acesteia, începute însă cu ani înainte ca el să fie numit în funcție.

O parte a presei ruse, inclusiv ziarul pro-Kremlin Izvestia și The Moscow Times, au scris încă din data de 10 martie că amiralul Nikolai Evmenov, comandantul marinei ruse, a fost demis din funcție și înlocuit cu comandantul Flotei Nordului, amiralul Moiseev.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat însă atunci să confirme informațiile apărute în presă potrivit cărora amiralul Evmenov a fost demis după ce Moscova a pierdut mai multe nave de război în urma atacurilor ucrainene asupra Flotei Mării Negre.

„Există decrete secrete, nu pot să comentez asupra lor. Nu au existat decrete publice în această chestiune”, a declarat Dmitri Peskov după ce jurnaliștii acreditați pe lângă Kremlin l-au întrebat despre acest subiect după scurgerea informației în presă.

Evmenov, în vârstă de 61 de ani, fusese numit șef al Marinei ruse în mai 2019.

Ucraina susține că a scufundat o treime din Flota Mării Negre

În cei peste doi ani trecuți de la declanșarea invaziei rusești, Ucraina a înregistrat mai multe succese majore împotriva flotei ruse de la Marea Neagră, permiţând redeschiderea unui culoar maritim pentru exportul de cereale ucrainene, în pofida ameninţărilor cu bombardamente din partea Rusiei.

Militarii ucraineni au afirmat la începutul lui februarie că circa o treime dintre navele de război ruse au fost „scoase din acţiune” în această zonă.

Forțele ucrainene susțin că au distrus 26 de nave rusești de când Moscova a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.

Loviturile sunt umilitoare pentru Rusia, care a fost nevoită să mute navele de la baza navală Sevastopol din Crimeea, peninsula anexată ilegal în 2014, în portul Novorossiysk, mai la est.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut săptămâna trecută „antrenamente sporite” şi mai multe arme pentru a respinge atacurile Ucrainei asupra flotei Mării Negre, potrivit unui comunicat publicat duminică de ministerul pe care îl conduce.

„Este necesar să se efectueze antrenament în fiecare zi cu personalul. Antrenament pentru a respinge atacurile aeriene și atacurile ambarcațiunilor fără pilot”, a spus Șoigu, citat în comunicat. El a ordonat, de asemenea, instalarea de arme de foc suplimentare, sisteme de mare calibru pentru a distruge dronele ucrainene.

Eșecurile Rusiei în Marea Neagră fac un contrast puternic cu ofensiva sa terestră din estul Ucrainei, unde forțele sale au avansat în ultimele luni după mai bine de un an de lupte de uzură.

Urmărește ultimele evoluții din a 755-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.