Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut antrenamente sporite şi mai multe arme pentru a respinge atacurile Ucrainei asupra flotei Mării Negre, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, relatează Kyiv Independent.

Nava de patrulare din clasa „Project 22160”Foto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia

"Este necesar să se efectueze antrenament în fiecare zi cu personalul. Antrenament pentru a respinge atacurile aeriene și atacurile ambarcațiunilor fără pilot", a spus Șoigu, potrivit comunicatului de pe Telegram. El a ordonat, de asemenea, instalarea de arme de foc suplimentare, sisteme de mare calibru pentru a distruge dronele ucrainene.

Comentariile au fost făcute în timpul unei vizite la un post de comandă al Mării Negre, probabil în Crimeea ocupată.

Șoigu a vizitat, potrivit comunicatului, în Sevastopol, în Crimeea, și un spital militar în construcție acolo.

Flota Rusiei de la Marea Neagră, al cărei cartier general este situat în Crimeea, a fost lovită în mod repetat de Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă. Atacurile includ scufundarea crucișătorului Moskva în aprilie 2022 și un atac devastator cu rachete asupra cartierului general al flotei din Crimeea ocupată, care ar fi ucis peste 30 de ofițeri.

Potrivit armatei ucrainene, aproximativ 30% din flota Rusiei de la Marea Neagră a fost dezafectată la începutul lunii februarie 2024.

În cel mai recent atac, de pe 5 martie, serviciile de informații militare ale Ucrainei au raportat distrugerea navei rusești Serghei Kotov.

Potrivit serviciilor de informații militare ale Ucrainei, nava de patrulare Project 22160 a suferit avarii la pupa și pe părțile laterale. Se pare că Serghei Kotov ar fi fost localizată în apropierea strâmtorii Kerci când a fost atacată de dronele navale Magura V5 produse în țară.

„Costul navei scufundate este de aproximativ 65 de milioane de dolari”, a scris agenția de informații

Pe 1 februarie, cu doar două săptămâni înainte de această reușită, GUR arăta cum agenții săi au reușit să scufunde pe timp de noapte corveta rusească „Ivanovets” din clasa Tarantul III, purtătoare de rachete ghidate.

Ca urmare a mai multor lovituri directe asupra corpului navei, corveta a fost avariată și s-a scufundat. Valoarea navei respective era de aproximativ 60-70 de milioane de dolari.