Statele Unite au declarat luni că alegerile prezidențiale din Rusia, în urma cărora Vladimir Putin a fost reales în fotoliu, nu au fost libere și că nu îl vor felicita, potrivit AFP.

Alegeri in RusiaFoto: Taisija Voroncova / Sputnik / Profimedia

„A fost un proces incredibil de nedemocratic”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

Întrebat dacă Washingtonul va refuza să recunoască rezultatul votului, așa cum au cerut disidenții, Vedant Patel a răspuns: „Cred că este corect să spunem că probabil nu va exista un telefon de felicitare din partea Statelor Unite”.

Purtătorul de cuvânt a criticat, de asemenea, faptul că votul s-a desfășurat sub presiune, fără ca vreun rival real al lui Vladimir Putin să fi putut candida, într-un moment în care toate vocile disidente sunt reprimate.

Rușii „merită alegeri libere și corecte și posibilitatea de a alege dintr-un grup de candidați care să reprezinte o gamă largă și diversă de opinii”.

Președintele rus, care se află la putere de aproape un sfert de secol, a obținut peste 87% din voturi, cu 10 puncte mai mult decât în 2018.

Vladimir Putin a obținut duminică un nou mandat de șase ani în funcția de președinte al Rusiei, în ciuda protestelor de la secțiile de votare și a acuzațiilor că votul nu a fost nici liber, nici corect.

Pe același subiect: