Președintele rus Vladimir Putin a apărut luni seară pe scena evenimentului desfășurat în Piața Roșie din Moscova pentru a sărbători 10 ani de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, dar și victoria sa în alegeri.

Vladimir Putin se adresează mulțimii în Piața Roșie din MoscovaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Slavă Rusiei!”, le-a transmis de la microfon liderul de la Kremlin miilor de oameni adunați în Piața Roșie, înainte de intonarea imnului național rusesc.

Și cei trei contracandidați ai lui Putin în alegerile prezidențiale - Nikolai Haritonov, Leonid Sluţki și Vladislav Davankov - au apărut alături de el pe scenă.

În alocuțiunea sa, Putin a spus că peninsula Crimeea - care e recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei - reprezintă „tradițiile și mândria” Rusiei.

„Ei nu s-au separat niciodată de Rusia”, a adăugat el, referindu-se la locuitorii din Crimeea.

„Și exact acest lucru a făcut posibilă revenirea Crimeei în familia noastră comună”, a susținut Putin.

Vladimir Putin, care a revizuit Constituția pentru a putea rămâne la conducerea țării sale până în 2036, a avut deja patru mandate de președinte (două de patru ani, altele două de șase ani), intercalate de un interludiu ca prim-ministru.

La 71 de ani, el a condus deja Rusia mai mult timp decât orice alt lider de după dictatorul sovietic Iosif Stalin, care a fost la putere timp de aproape 31 de ani.

Teoretic, el ar putea să candideze pentru un al şaselea mandat şi să continue până în 2036, ceea ce i-ar da o perioadă mai lungă la putere decât Ecaterina cea Mare în secolul al XVIII-lea.