Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat o lege care îi permite să candideze pentru încă două mandate prezidențiale, ceea ce deschide calea pentru o potenţială rămânere a sa la Kremlin până în 2036, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: Kremlin.ru

Al doilea mandat consecutiv al lui Putin și al patrulea în total se încheie în 2024, anul în care Constituția anterioară a Rusiei i-ar fi cerut să se retragă.

Dar o Constituție revizuită pe care rușii au aprobat-o printr-un referendum anul trecut îi permite lui Putin să candideze pentru încă două mandate prezidențiale de șase ani. Dacă ar fi ales de ambele ori, ar rămâne președinte până în 2036, depășindu-l pe Josef Stalin, care deține titlul de cel mai longeviv lider al Rusiei de la Petru cel Mare.

Astfel, această lege concepută pentru a pune "legislaţia electorală în acord cu noile norme ale Constituţiei", conform site-ului camerei superioare a Parlamentului rus, vine după referendumul constituţional din vara lui 2020.

Un amendament controversat votat la referendum permite menţinerea la putere a preşedintelui de 68 de ani, în contextul în care el ar fi trebuit, teoretic, să se retragă la finalul mandatului său actual, în 2024.

Limita de două mandate consecutive va exista în continuare, dar "această restricţie nu se aplică celor care ocupau postul de şef al statului înainte de intrarea în vigoare a amendamentelor aduse Constituţiei", se arată în textul votat de deputaţi, care practic resetează de la zero numărarea mandatelor lui Vladimir Putin.

Ajuns la putere în 2000, Putin s-a retras la sfârşitul celui de-al doilea mandat al său, în 2008, instalându-l la Kremlin pe premierul său de atunci, Dmitri Medvedev. După un interludiu de patru ani, el a fost reales preşedinte în 2012.