Ministrul german de externe Annalena Baerbock s-a pronunţat în favoarea unui ajutor umanitar mai mare pentru Fâşia Gaza şi a unei soluţii cu două state în timpul discuţiilor cu omologi din ţări occidentale şi arabe, care au avut loc la Riad, informează marţi dpa.

Annalena BaerbockFoto: Kira Hofmann / imago stock and people / Profimedia

În timpul discuţiilor, Baerbock a subliniat că un stat palestinian independent, ca parte a unui proces de pace cuprinzător şi a unei soluţii cu două state, rămâne un obiectiv clar al politicii germane, potrivit rapoartelor care circulau în cercurile delegaţiei germane luni seară.

Baerbock a participat la această întâlnire a miniştrilor de externe arabi şi europeni de la Riad iniţiată de Arabia Saudită şi Norvegia, la care pe ordinea de zi s-au aflat perspectiva unei soluţii cu două state şi recunoaşterea Palestinei.

O soluţie cu două state prevede coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian, bazat pe graniţele teritoriilor palestiniene ocupate de Israel din 1967 - Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza.

Cu toate acestea, guvernul israelian respinge definitiv o astfel de soluţie cu două state, în timp ce organizaţia militantă palestiniană Hamas a spus că doreşte un stat palestinian independent, dar nu va recunoaşte oficial statul Israel.

Baerbock a precizat, de asemenea, că "acum este o nevoie urgentă de îmbunătăţire a accesului umanitar în Gaza şi de eliberare a ostaticilor", s-a raportat după discuţii.

Ea a purtat, de asemenea, discuţii confidenţiale cu colegi arabi şi occidentali cu privire la paşii specifici necesari pentru a se pune capăt luptei şi a se găsi o soluţie durabilă a conflictului.

Miniştrii, inclusiv omologii american, Antony Blinken, şi cel britanic, David Cameron, s-au întâlnit la Riad în marginea unei conferinţe de două zile a Forumului Economic Mondial (WEF). Israelul nu a luat parte la discuţii.(Agerpres)