Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a anunțat marți că va propune ca UE să utilizeze 90% din veniturile generate de activele rusești înghețate în Europa cu scopul de a cumpăra armament pentru Ucraina prin intermediul fondului European Peace Facility, transmite Reuters.

Josep BorrellFoto: Parlamentul European

Șeful diplomației europene a declarat presei, la Bruxelles, că va propune ca restul de 10% să fie transferat la bugetul UE pentru a fi folosit pentru a stimula capacitatea industriei ucrainene de apărare.

El a spus că va prezenta propunerea statelor membre ale UE miercuri, înainte de summitul liderilor UE de joi și vineri.

Borrell a subliniat că propunerea este de a folosi profiturile din activele deținute în Europa și nu activele în sine. El a spus că acest lucru ar putea aduce aproximativ 3 miliarde de euro anual.

„Propunerea concretă va fi prezentată mâine. Statele membre trebuie să cadă de acord în această privință", a spus el.

Activele rusești înghețate ar putea genera miliarde de euro anual

Activele rusești sechestrate în Uniunea Europeană după invadarea Ucrainei de către Moscova ar putea genera profituri totale între 15 și 20 de miliarde de euro până în 2027, în funcție de evoluția ratelor dobânzilor globale, a declarat un înalt oficial al UE marțea trecută.

Aproximativ 70% din toate activele rusești imobilizate în Occident sunt în depozitarul central belgian de valori mobiliare Euroclear, care deține echivalentul a 190 de miliarde de euro din diferite titluri și numerar ale băncii centrale rusești.

De la începutul războiului și până în februarie anul trecut, profiturile generate de activele rusești s-au ridicat la 5,2 miliarde de euro.

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a cerut în urmă cu două săptămâni statelor occidentale să transfere Kievului cele circa 300 de miliarde de euro din activele ruseşti îngheţate ca urmare a sancţiunilor, astfel încât alegerile din ţările aliate cu Ucraina să nu afecteze sprijinul faţă de aceasta în războiul cu Rusia.

Apelul a venit într-un context în care Ucraina, aflată în dificultate pe front în faţa ofensivei ruse, este îngrijorată de diminuarea asistenţei militare şi financiare occidentale în contextul disensiunilor din SUA şi din UE.

La sfârșitul lunii februarie, premierul britanic Rishi Sunak a cerut duminică ţărilor occidentale să fie „mai îndrăzneţe” şi să confişte activele ruseşti îngheţate pentru a le redistribui apoi Ucrainei.