​Congresul american va încheia anul 2023 fără a valida pachetul de 61 de miliarde de dolari asupra căruia au insistat Kievul şi Casa Albă, conform unui anunţ făcut marţi de liderii democrat şi republican din Senatul SUA, transmit agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Volodimir Zelenski alaturi de liderii Senatului american, democratul Chuck Schumer (dreapta) si republicanul Mitch McConnellFoto: Carol Guzy / Zuma Press / Profimedia Images

Negociatorii republicani şi democraţi nu au ajuns la un acord, în pofida presiunilor repetate din partea preşedintelui Biden şi a apelurilor din partea omologului său ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderii Senatului, democratul Chuck Schumer şi republicanul Mitch McConnell, au spus că speră să poată vota acest ajutor „la începutul anului viitor”.

Aceasta este încă o dezamăgire pentru preşedintele ucrainean, într-un an marcat de speranţa neîmplinită a unei contraofensive majore de succes, presiunea crescută a Rusiei pe front şi eşecul aprobării unui ajutor de 50 de miliarde de euro de către Uniunea Europeană.

Casa Albă a avertizat deja că va rămâne „fără resurse” pentru Ucraina „până la sfârşitul anului”.

Președintele Joe Biden a propus un nou pachet de sprijin masiv pentru Ucraina

Administrația președintelui Biden a cerut încă de pe 20 octombrie Congresului aproape 106 miliarde de dolari pentru a finanța planuri ambițioase pentru Ucraina, Israel și securitatea frontierelor americane. Întrucât cheltuielile au fost propuse printr-un proiect de lege pentru securitatea națională, acesta avea însă nevoie de aprobarea Camerei Reprezentanților, camera inferioară a legislativului de la Washington.

Însă la momentul respectiv Camera Reprezentanților se afla într-un blocaj fără precedent, fiind deja de peste două săptămâni fără un speaker (președinte), după ce un grup de congresmeni republicani a susținut o moțiune de demitere a lui Kevin McCarthy, liderul aleșilor republicani din camera inferioară a Congresului.

După mai multe tentative eșuate de a alege un nou președinte, Camera Reprezentanților a reușit în cele din urmă acest lucru pe 25 octombrie. Însă Mike Johnson, candidatul de compromis între facțiunea radicală a Partidului Republican și aripa moderată, este cunoscut pentru opoziția față de asistarea Ucrainei pentru a se apăra împotriva Rusiei.

El a primit calificativul „F”, cel mai mic posibil, din partea „Republicani pentru Ucraina”, un grup de susținere care întocmește un buletin de evaluare pentru congresmenii americani cu privire la modul în care votează asupra propunerilor de asistență pentru Kiev.

Camera Reprezentanților a anunțat pe 7 decembrie că a refuzat aprobarea noului pachet de asistență în valoare de 106 miliarde de dolari propus de Casa Albă. Peste 60 de miliarde din această sumă urmau să fie alocate Ucrainei.

Johnson și alți legiuitori republicani au condiționat aprobarea pachetului de luarea unor măsuri suplimentare pentru securitatea graniței de sud a SUA, care se confruntă cu un aflux de migranți ilegali ce încearcă să treacă frontiera din Mexic. Însă negocierile între republicani și democrați pe acest subiect nu au ajuns la vreun consens, condiții în care au fost blocate și ajutoarele pentru Ucraina și Israel.

„Cadoul pentru Putin” făcut de Congresul Statelor Unite

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să convingă Congresul să deblocheze sumele într-o vizită oficială pe care a efectuat-o la Washington mai devreme în cursul lunii decembrie, a treia sa deplasare în capitala americană de la începerea invaziei rusești, la invitația lui Joe Biden.

„Congresul american trebuie să adopte o prelungire pentru Ucraina (...) înainte de a-i oferi lui Putin cel mai bun cadou de Crăciun primit vreodată”, a avertizat Joe Biden în timpul unei întâlniri cu preşedintele ucrainean în Biroul Oval.

„Ceea ce pare să dorească administraţia Biden sunt miliarde de dolari suplimentari fără supraveghere adecvată, fără o strategie reală de victorie”, a afirmat însă speakerul Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, după întâlnirea proprie cu Zelenski, alături de alți congresmeni.

Chuck Schumer, șeful majorităţii democrate din Senat a insistat asupra mizei ajutorului pentru Ucraina. „Dacă vom pierde, Putin va câştiga şi asta va fi foarte periculos pentru Statele Unite”, a spus acesta după întâlnirea cu Zelenski.

Cu toate acestea, aleșii americani din Camera Reprezentanților nu au reușit să ajungă la un acord privind deblocarea pachetului de asistență înainte să intre în vacanță parlamentară până la sfârșitul anului.

Într-o conferință de presă susținută cu doar o zi în urmă, președintele Zelenski afirma că este sigur că ajutorul militar și financiar crucial al SUA va continua. „Lucrăm foarte mult la acest lucru și sunt sigur că Statele Unite nu ne vor trăda”, a spus el.

Urmărește ultimele evoluții din a 665-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.