Deși are imaginea unui conducător activ, în ultimii ani, președintele Chinei, Xi Jinping, nu a mai călătorit atât de mult în afara țării sale. În Europa, exceptând teritoriul Federației Ruse, nu a mai pus piciorul de dinaintea izbucnirii pandemiei Covid-19, în 2019. Iar când a avut loc, orice deplasare externă a fost atent gândită pentru a transmite un mesaj politic, cum a fost, în 2023, cazul vizitei lui Xi în Rusia. Acum, în 2024, prima ieșire internațională a lui Xi Jinping a fost într-un tur de trei state europene, două din UE, una din afara Uniunii: Franța, Serbia și Ungaria. Fiecare dintre opririle lui a fost aleasă pentru a transmite diverse mesaje despre relațiile Chinei cu acest continent și despre tensiunile de pe scena globală.

Președinții chinez și francez, alături de soțiile lor, în Pirinei, pe 7 mai 2024, în cea de-a doua zi a vizitei lui Xi Jinping în FranțaFoto: Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Înainte de acest tur european al lui Xi, însă, numeroși lideri europeni s-au perindat pe la Beijing. Olaf Scholz (Germania), Emmanuel Macron (Franța), Pedro Sánchez (Spania), Ursula von der Leyen (Comisia Europeană) și Charles Michel (Consiliul European) s-au numărat printre cei care l-au vizitat pe Xi, în ultimul an, pentru a vorbi despre relațiile economice, autonomie strategică, problema Taiwanului sau drepturile omului.

Citește mai multe pe Panorama.