Volodimir Zelenski a declarat că armata a propus mobilizarea a încă 450.000-500.000 de ucraineni, ceea ce ar însemna o intensificare dramatică a războiului dintre Ucraina și Rusia. Liderul ucrainean a spus la conferința sa de presă de sfârșit de an că este o chestiune „extrem de delicată” pe care armata și guvernul o vor discuta înainte de a decide dacă vor trimite propunerea parlamentului. Zelenski a declarat că dorește să audă mai multe argumente în favoarea mobilizării suplimentare a populației înainte de a susține o astfel de măsură, adăugând că „este un număr foarte mare”.

Soldați din Batalionul Siberian, format din cetățeni ruși care luptă de partea UcraineiFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

07:30Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 665, LIVETEXT:

01:15Republica Moldova a primit un radar de apărare aeriană de la compania franceză Thales, au anunțat miercuri oficialii de la Chișinău.

Anatolie Nosatîi, ministrul moldovean al apărării, a declarat că sistemul de supraveghere va putea monitoriza spațiul aerian al întregii țări, care se învecinează cu România și Ucraina.

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova, a adăugat: „Nu avem apărare aeriană, nu avem rachete, nu avem avioane. Următorul pas este un sistem de apărare aeriană pentru infrastructura critică, inclusiv aeroportul, centralele electrice și așa mai departe”. „Acesta este doar începutul”.

00:14 Alerte de raid aerian în mai multe regiuni din Ucraina

Alertele de raid aerian răsună la această oră în mai multe regiuni din Ucraina, inclusiv în capitala Kiev, informează Sky News, care notează că acest lucru ar putea anunța un alt bombardament intens de iarnă asupra rețelei electrice din țară.

Anul trecut, Rusia a vizat infrastructura energetică în atacurile sale asupra Ucrainei, în încercarea de a-i priva pe ucraineni de căldură, lumină și apă curentă și de a-i demoraliza.

23:30 Zelenski, „recunoscător” țărilor care sunt alături de Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis miercuri seară, într-un mesaj postat în social media, că este „recunoscător” fiecărei țări care a fost alături de Ucraina.

„Noaptea trecută, Empire State Building din New York s-a luminat în galben și albastru pentru a atrage atenția asupra miilor de copii ucraineni răpiți de Rusia. Facem toate eforturile pentru a aduce fiecare copil acasă. Sunt recunoscător fiecărei țări care a fost alături de Ucraina de când a început invazia pe scară largă a Rusiei. Acest sprijin oferă putere poporului nostru”, arată el.

Republica Moldova vrea să părăsească CSI până la finalul lui 2024

22:06 Armata spaniolă comandă 16 avioane Airbus C295 pentru aproape 1,7 miliarde de euro

21:40 Blinken: SUA lucrează activ pentru eliberarea jurnalistului Evan Gershkovich şi fostului militar Paul Whelan, deținuți în Rusia

Statele Unite lucrează „foarte activ” pentru a obține eliberarea a doi americani pe care îi consideră deținuți pe nedrept în Rusia, a spus miercuri secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

El s-a referit la Evan Gershkovich, un reporter al Wall Street Journal încarcerat fără proces timp de peste 37 de săptămâni, și la fostul pușcaș marin Paul Whelan, care execută o pedeapsă de 16 ani pentru acuzații de spionaj pe care le neagă.

„În ceea ce privește Rusia, tot ce pot spune este următorul lucru: Lucrăm foarte activ la acest caz”, a declarat Blinken. Nu vom lăsa piatră neîntoarsă până nu vom vedea dacă nu putem găsi calea potrivită pentru a-i aduce acasă”.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a comentat, răspunzând unei întrebări în cadrul conferinței sale de presă de sfârșit de an, pe marginea acestui subiect.

El a spus: „Nu este vorba de faptul că refuzăm să-i trimitem acasă. Vrem să ajungem la un acord, iar aceste acorduri trebuie să fie reciproc acceptabile. Avem contacte cu partenerii noștri americani în acest sens. Suntem în contact cu ei și urmărim dialogul. Nu este deloc ușor... dar cred că vorbim un limbaj pe care ambele părți îl înțeleg”.

20:17 Republica Moldova intenţionează să părăsească CSI până la finalul lui 2024

Republica Moldova intenţionează ca până la finele anului 2024 să se retragă din Comunitatea Statelor Independente (CSI), organizaţia post-sovietică în care este membră, a afirmat miercuri preşedinta Comisiei de politică externă a parlamentului de la Chişinău, Doina Gherman.

Anunţul survine după ce Republica Moldova şi-a diminuat implicarea în cadrul CSI de când Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei. Guvernul de la Chişinău a denunţat deja zeci de acorduri cu această organizaţie şi a anunţat luna trecută că în 2024 nu-şi va mai plăti contribuţia în cadrul CSI, contribuţie pe care şi-a diminuat-o pentru anul în curs.

Moscova avertizează că Germania „escaladează tensiunile militare”

19:10 Rusia avertizează Germania cu privire la planurile de a desfășura trupe în Lituania

Planurile Germaniei de a desfășura o brigadă în Lituania începând din 2027 vor duce la „o escaladare a tensiunilor militare” între Rusia și NATO, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova.

18:38 Ucraina are nevoie anul viitor de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru menţinerea stabilităţii financiare, potrivit unei estimări a Fondului Monetar Internaţional (FMI) publicate miercuri de Ministerul ucrainean de Finanţe.

17:26 Un depozit al Crucii Roșii din orașul Herson a fost distrus în urma unui bombardament rusesc

Un depozit aparținând Crucii Roșii ucrainene a fost distrus în urma unui atac cu obuze asupra orașului Herson, a anunțat miercuri organizația. În clădire erau depozitate ajutoare umanitare.

Anterior în cursul zilei, Serviciul de stat ucrainean pentru situații de urgență a anunțat că asupra orașului Herson a fost lansat un atac de amploare, care a avariat o „instalație de infrastructură critică”, o școală, un oficiu poștal și un depozit.

16:48Margarita Simonian, șefa canalului Russia Today, nu și-a putut ține în frâu entuziasmul după ce Congresul american nu a reușit să ajungă la un acord privind deblocarea ultimului pachet de asistență militară pentru Ucraina, întrebând în direct „când vom bea pentru victoria noastră?”

Federația rusă de fotbal nu vrea să părăsească UEFA pentru Asia

15:41 Comisia electorală a primit până în prezent 16 candidaturi pentru alegerile prezidențiale din Rusia ce vor aveal loc la jumătatea lunii martie, printre care și cea a președintelui Putin, aflat la putere din anul 2000 și a cărui realegere este dincolo de orice dubiu, întrucât în țară nu este tolerată nicio formă de opoziție, notează AFP.

„Până acum, au fost deja primite candidaturile a 16 candidați", a declarat miercuri Ella Pamfilova, președinta Comisiei electorale, citată de agențiile de presă ruse.

Candidații au termen până la 27 decembrie pentru a depune o cerere inițială de înregistrare la Comisia Electorală, potrivit calendarului oficial. În cazul în care decizia Comisiei este favorabilă, orice candidat independent (care nu este susținut de un partid reprezentat în Duma) trebuie apoi să strângă 300.000 de semnături de susținere și să le prezinte cu cel puțin 45 de zile înainte de alegeri Comisiei electorale, care va lua o decizie finală în termen de 10 zile.

15:24 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a susținut miercuri că planul anunțat săptămâna aceasta de a desfășura o brigadă germană în Lituania începând cu 2027 va duce la „o escaladare a tensiunilor militare" între Rusia și NATO.

Acordul, semnat între Germania și Lituania, prevede ca o brigadă germană permanentă de aproximativ 4.800 de soldați să fie desfășurată în Lituania, în apropiere de granița cu Rusia. (Reuters)

15:00 Federația rusă de fotbal (RFS) a votat miercuri împotriva părăsirii UEFA în favoarea Confederației asiatice (AFC), după luni de gândire și amenințări de a părăsi federația europeană, care a exclus-o din competițiile sale de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

„Am decis să nu părăsim (UEFA) pentru Asia. Toată lumea a susținut în unanimitate această decizie", a declarat vicepreședintele RFS, Akhmed Aidamirov, citat de agenția de presă Tass.

Mihail Guerchkovitch, membru al comitetului executiv al Federației Ruse de Fotbal, a afirmat că „am votat în unanimitate împotrivă, deoarece nu existau garanții din partea Fifa", organismul de conducere al fotbalului mondial, că va accepta o astfel de schimbare. (AFP)

Zalujnîi are o cotă de încredere mai mare ca Zelenski

14:38 Marea majoritate a ucrainenilor nu ar susține demiterea lui Valeri Zalujnîi din funcția de șef al forțelor armate, arată un sondaj realizat miercuri de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS).

În pofida încercărilor de a se prezenta drept un front unit pe timp de război, tensiunile dintre Zalujnîi și președintele Zelenski sunt evidente de câteva săptămâni, ceea ce a dus la speculații că șeful armatei ar putea fi demis.

KIIS a relevat că doar 2% dintre ucraineni ar susține în mod activ înlăturarea lui Zalujnîi de către Zelenski, în timp ce 72% dintre ei ar vedea „negativ" o astfel de măsură. Sondajul a chestionat 1.200 de persoane care locuiesc în jurul teritoriului controlat de Ucraina în perioada 4-10 decembrie.

Încrederea publicului în Zalujnîi se situa la 92%, potrivit sondajului, comparativ cu 77% dintre persoanele care au încredere în Zelenski. Ambele niveluri sunt foarte ridicate. (Reuters)

14:14 Ucrainenii se pregătesc să sărbătorească primul lor Crăciun după noul calendar, un alt pas spre ștergerea tuturor urmelor influenței rusești, notează Reuters.

Majoritatea ucrainenilor sunt creștini ortodocși, iar principala biserică a țării a fost de acord în acest an să renunțe la calendarul tradițional iulian, care este folosit în Rusia și care sărbătorește Crăciunul pe 7 ianuarie.

„Tot ceea ce era legat de Rusia și tot ceea ce făcea Rusia la fel ca noi a provocat dezgust în rândul oamenilor", a declarat Mykhailo Omelian, un preot ortodox din Kiev.

13:55 Compania japoneză Bridgestone, unul dintre cei mai mari producători de anvelope din lume, a anunțat miercuri că și-a vândut activele din Rusia către S8 Capital, un holding rusesc care a preluat o serie de active de la firme occidentale care au plecat.

Bridgestone, prezentă în Rusia din 1998, a decis în martie 2022 să suspende toate activitățile de producție și să înghețe noile investiții în Rusia, în urma invaziei Moscovei în Ucraina.

Bridgestone care a invocat incertitudinile și problemele continue de aprovizionare atunci când a început să caute un cumpărător în 2022, a declarat că cei aproximativ 1.000 de angajați ai săi din Rusia vor fi transferați la S8 Capital. Prețul tranzacției nu a fost dezvăluit. „Acordul include o fabrică de producție de anvelope din Ulyanovsk și un birou de vânzări și marketing din Moscova", a precizat Bridgestone.

Cum explică un profesor de strategie militară eșecul ofensivei ucrainene

13:46„Am crezut că sunt mai buni”: Cum explică un profesor de strategie militară eșecul ofensivei ucrainene

13:13 Un tribunal rus a aplicat miercuri o amendă de 4,6 miliarde de ruble (50,84 milioane de dolari) companiei Google pentru că nu a reușit să șteargă așa-numitele informații „false" despre conflictul din Ucraina, a relatat agenția de presă TASS.

12:34 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • În ultimele săptămâni, Ucraina a depus un efort concertat pentru a îmbunătăți fortificațiile de pe câmpul de luptă, pe măsură ce forțele sale au trecut la o poziție mai defensivă de-a lungul unei mari părți a liniei frontului.
  • Asta vine după apelurile făcute de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, începând cu sfârșitul lunii noiembrie, pentru grăbirea efectuării de fortificații în sectoare cheie.
  • În una dintre componentele acestui proiect, Ucraina a lucrat pentru a-și îmbunătăți apărarea de-a lungul graniței cu Belarus cu „dinți de dragon”, sârmă ghimpată și șanțuri.
  • Rusia continuă ofensive la nivel local în mai multe sectoare, dar atacurile sunt arareori desfășurate cu mai mult de un pluton. O străpungere rusă majoră este improbabilă și, în general, frontul este caracterizat de o stare de încremenire.

Peskov: Nu există o bază pentru negocieri cu Ucraina

12:03 Ucraina intenționează să producă anul viitor un milion de drone FPV de recunoaștere și de atac și peste 11.000 de drone de atac cu rază medie și lungă de acțiune, a declarat miercuri ministrul pentru industrii strategice de la Kiev.

„Toate unitățile de producție sunt pregătite, iar contractarea pentru 2024 începe", a declarat Oleksandr Kamyshin pe Telegram. Numărul include cel puțin 1.000 de drone cu o rază de acțiune de peste 1.000 km, a precizat el.

11:52 Kremlinul a transmis miercuri că nu există în prezent o bază pentru negocieri între Rusia și Ucraina, deoarece nu este îndeplinită niciuna dintre condițiile prealabile.

Dmitri Peskov a susținut că Ucraina s-a retras din procesul de negociere din 2022 „la insistențele Marii Britanii" și „a interzis" negocierile cu Rusia. (Reuters)

11:30 Instanța supremă a Uniunii Europene a confirmat miercuri sancțiunile impuse miliardarului rus Roman Abramovici. După ce Vladimir Putin a ordonat trupelor rusești să intre în Ucraina în februarie 2022, UE a sancționat oficiali ruși și o serie de oameni de afaceri ruși, precum Abramovici, înghețând în același timp active rusești în valoare de sute de miliarde de dolari.

Abramovici a inițiat o contestație legală împotriva acestei măsuri. „Tribunalul respinge acțiunea formulată de dl Abramovici, menținând astfel măsurile restrictive luate împotriva sa", a anunțat instanța supremă a UE.

11:21Forțele rusești au făcut progrese confirmate la nord-est de Kupiansk, la nord de Bahmut și la sud-vest de Avdiivka și au continuat luptele de poziționare de-a lungul întregii linii de contact, notează Institutul pentru Studiul Războiului în ultima evaluare.

Congresul SUA nu va aproba anul acesta mega-pachetul pentru Ucraina

10:16 Oficial: Congresul american nu a reușit să aprobe ajutorul militar promis Ucrainei până la sfârșitul anului.

​Congresul american va încheia anul 2023 fără a valida pachetul de 61 de miliarde de dolari asupra căruia au insistat Kievul şi Casa Albă, conform unui anunţ făcut marţi de liderii democrat şi republican din Senatul SUA

09:41 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 890 de soldați, 16 tancuri, 23 de alte blindate de luptă, 16 tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 29 diferite vehicule și 3 echipamente speciale.

09:29 Cel mai mare operator de telefonie mobilă din Ucraina, care a fost afectat de un atac cibernetic masiv la începutul acestei luni, a anunțat miercuri că se confruntă cu noi dificultăți în ceea ce privește comunicațiile de voce în unele regiuni.

„Stimați abonați, suntem conștienți de faptul că vă confruntați în prezent cu dificultăți în ceea ce privește comunicațiile de voce și aplicația mobilă într-o serie de orașe din vestul și sudul Ucrainei. Specialiștii companiei lucrează pentru a restabili serviciile. Facem tot posibilul pentru a rezolva problemele tehnice cât mai curând posibil", a transmis Kyivstar pe Facebook.

Decathlon a continuat în secret să vândă în Rusia

08:32 Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a sosit miercuri în Maroc pentru o reuniune Rusia-Liga Arabă la Marrakech, a anunțat agenția de presă de stat rusă TASS.

07:44 Rusia a lansat azi-noapte, din Crimeea, 19 drone de atac Shahed, dintre care 18 au fost distruse, au anunțat forțele aeriene ucrainene. Dronele a fost distruse în regiunile Odesa, Herson, Dnipro, Viniția, Hmelnîțkîi, Kiev, Cernihiv și Kirovohrad.

„În plus, inamicul a tras două rachete antiaeriene S-300 ghidate de sisteme de apărare aeriană din regiunea Belgorod - Federația Rusă - în regiunea Harkov. Nu s-au înregistrat victime”, se spune într-o postare de pe Telegram.

07:43 Gigantul francez de articole sportive Decathlon a continuat în secret să vândă îmbrăcăminte sportivă în Rusia, în ciuda retragerii oficiale în semn de protest faţă de războiul Rusiei în Ucraina, potrivit unei investigaţii media publicate marţi

01:10Danemarca a ajuns la un acord în domeniul apărării cu Statele Unite, prin care militari şi echipament american urmează să fie staţionaţi - pe o perioadă de zece ani - pe teritoriul danez, a anunţat marţi premierul danez Mette Frederiksen.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------